Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament tornarà a informar negativament contra l’abocament a Can Carreras de materials que no siguin inerts El consistori farà arribar en els pròxims dies tota la documentació justificativa a la direcció general de Qualitat Ambiental. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament tornarà a informar negativament contra l’abocament a Can Carreras de materials que no siguin inerts

El consistori farà arribar en els pròxims dies tota la documentació justificativa a la direcció general de Qualitat Ambiental.
El regidor de Medi Ambient, Manel Velasco, ha explicat en roda de premsa que l’Ajuntament de Rubí, “de nou”, farà arribar en els pròxims dies a la Generalitat “tota la documentació històrica de la que disposem que justifica que a Can Carreras no puguin abocar-se residus que no siguin inerts”.

El tràmit respon a la demanda que ha fet recentment la direcció general de Qualitat Ambiental a l’Ajuntament perquè es pronuncií sobre aquesta activitat un cop que el Tribunal Superior de Justícia ha dictaminat que cal donar sortida a una sol·licitud feta l’any 2006 per l’empresa que explota la instal·lació, el grup FSM Vertispania SL .

Segons ha explicat Velasco, “la sol·licitud del grup FSM persegueix poder abocar a Can Carreras altres materials que no s’inclouen a la llista d’inerts (runa i terres) pels què actualment tenen llicència. Són materials com fusta, suro, plàstics, cablejat elèctric o matèria orgànica, entre d’altres, que necessiten d’un altre tipus de llicència que es correspon a un abocador de tipus II, per a materials no perillosos.

La direcció general de Qualitat ambiental l’any 2007 va arxivar la demanda de l’empresa perquè va entendre que no era procedent en tant que la llicència que tenien concedida no permetia l’abocament d’aquests nous materials. El grup FSM, disconforme, va presentar recurs, i al mes de maig d’aquest any, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictaminar que la Generalitat havia de tramitar la sol·licitud cursada per l’empresa i que l’havia de resoldre.

Recentment la direcció general de Qualitat Ambiental ha reiniciat el procediment i ha demanat a l’Ajuntament que es pronunciï al respecte. El pronunciament del consistori, tal i com ha explicat Velasco, “és contrari als interessos de l’empresa i així li hem fet saber als grups de l’oposició en junta de portaveus i a la plataforma veïnal de les urbanitzacions CAVUNO, on s’ubica aquest abocador”. El regidor ha convocat una reunió amb el grup d’extractives del Fòrum ambiental per al dilluns a la tarda.

En aquestes dues trobades, segons ha informat el regidor, s’ha posat en coneixement tant dels polítics com dels ciutadans que l’Ajuntament mantindrà la mateixa actitud contrària a fer canvis al tipus de materials amb els que s’està reblint Can Carreras “que no són altres que aquells pels que l’empresa té llicència, que són els inerts, tot i que malauradament n’han abocat d’altres que nosaltres ho hem documentat i denunciat en inspeccions, i la Generalitat els ha sancionat per això”, ha aclarit Velasco. L’incendi que es va declarar a Can Carreras el juliol de 2003 va evidenciar que els materials abocats no eren exclusivament inerts. Aquest incident va fer que l’Ajuntament decretés el tancament de la instal·lació que posteriorment, per decisió judicial, va tornar a l’activitat. Un any després de l’incendi, al juny de 2004, la Generalitat requeria al grup FSM a acabar “d’immediat” amb l’abocament de residus no inerts a Can Carreras. Ordre que l’empresa no ha complert ja que, segons ha informat Velasco, “hem seguit fent inspeccions i hem comprovat que no tot el que s’aboca és inert”.

El regidor de Medi Ambient ha apuntat que l’empresa el que perseguia l’any 2006 amb la sol·licitud a la Generalitat era “que s’assumeixin les irregularitats que fan en els tipus de materials que aboquen. Per això demanen una adequació de la llicència que és com demanar que s’adeqüi la llicència a les seves irregularitats.”, ha aclarit.
Manuel Velasco ha dit que l’Ajuntament té clar que la zona on s’ubica Can Carreras “no és compatible amb un abocador del tipus II com el que demanen, per a materials no perillosos. Allà hi ha habitatges i dos centres escolars molt pròxims”

El regidor ha informat que en el dossier informatiu que faran arribar a la Generalitat inclouran les queixes i aportacions que els veïns de la zona puguin fer sobre aquest abocador mitjançant una instància a l’Ajuntament.