Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament reclama a l’ACA que compleixi el conveni sobre el col·lector de Can Xercavins També sol·licita al Ministerio de Medio Ambiente la procedència de la informació que citava Rubí com a un dels municipis que havia abocat aigües residuals sense depurar-les d’acord amb els estàndards europeus. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament reclama a l’ACA que compleixi el conveni sobre el col·lector de Can Xercavins

També sol·licita al Ministerio de Medio Ambiente la procedència de la informació que citava Rubí com a un dels municipis que havia abocat aigües residuals sense depurar-les d’acord amb els estàndards europeus.
El regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat de l’Ajuntament de Rubí, Manuel Velasco, ha fet arribar una carta a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) demanat a aquest organisme que compleixi el conveni en relació al col·lector de Can Xercavins que totes dues administracions van signar el setembre de 2010.

A través d’aquest conveni, el consistori rubinenc i l’ACA van acordar redactar un projecte de rehabilitació per sanejar les deficiències existents en aquest col·lector que recull el sistema de sanejament de les urbanitzacions de Castellnou, Can Mir, Can Solà i una part de Sant Muç. També van establir que l’ACA es dotaria d’una partida pressupostària per fer-se càrrec de l’execució del projecte. L’Ajuntament, per la seva banda, es va comprometre a assumir el cost de la redacció d’una memòria valorada que reflectís les accions que cal fer al col·lector.

El compromís municipal s’ha complert, mentre que, tal i com apunta Velasco a la carta, l’ACA no ha assignat els recursos econòmics necessaris per adjudicar les obres.

L’Ajuntament ha dut a terme totes les accions previstes al conveni. El passat mes de setembre, l’equip redactor del projecte va lliurar una maqueta als serveis tècnics d’Obra Pública de l’Ajuntament. Després de revisar-lo van emetre un informe de deficiències que, en aquests moments, l’equip redactor està esmenant. La previsió és aprovar inicialment el projecte de rehabilitació del col·lector de Can Xercavins aquest mes de novembre.

És per aquest motiu que el regidor demana a l’Agència Catalana de l’Aigua “l’execució del conveni signat i, per tant, l’aportació econòmica de 45.000€ + IVA que l’ACA es va comprometre a fer amb la signatura del conveni”.

Informació sobre la denúncia per contaminació
D’altra banda, Velasco també ha remès una carta al Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino sol·licitant la procedència de la informació que, el juny d’aquest any, va aparèixer a diversos mitjans de comunicació en relació a l’anunci fet per la representació a Barcelona de la Comissió Europea. Aquest organisme va fer públic que portaria l’Estat espanyol al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per haver infringit dues normes del Dret europeu en matèria de medi ambient. Alguns mitjans van citar Rubí com a un dels responsables directes d’abocar aigües residuals sense depurar-les d’acord amb els estàndards europeus.

Al juliol, el regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat ja va demanar explicacions sobre la procedència de la informació publicada i el detall de la denúncia a la representació a Barcelona de la Comissió Europea. I ara, sol·licita aquests mateixos aclariments al Ministeri.

A la carta, Velasco recorda que “el municipi de Rubí, en coordinació amb l’Agència Catalana de l’Aigua, s’ha adaptat a totes les directives publicades per la Comunitat Europea per tal d’assolir la fita que defineix la comissió abans del 2015, la data límit”. I fa especial èmfasi en la moratòria de què gaudeixen els municipis que han arribat a la cota d’aglomeracions de població en els últims cinc anys.