Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament presenta el projecte Rubí Brilla al grup de treball d’Energia Sostenible Local de la Diputació de Barcelona El consistori ha parlat de les diferents branques d’aquesta iniciativa, que persegueix l’eficiència energètica als sectors municipal, domèstic, comercial i industrial. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Ajuntament presenta el projecte Rubí Brilla al grup de treball d’Energia Sostenible Local de la Diputació de Barcelona

El consistori ha parlat de les diferents branques d’aquesta iniciativa, que persegueix l’eficiència energètica als sectors municipal, domèstic, comercial i industrial.
L’Ajuntament de Rubí ha presentat el projecte Rubí Brilla al grup de treball d’Energia Sostenible Local de la Diputació de Barcelona, en el marc d’una de les reunions periòdiques que celebra aquest grup. En aquesta ocasió, la trobada ha girat al voltant de la certificació energètica d’edificis, la compra d’energia i els diferents projectes municipals i de la pròpia Diputació de Barcelona que hi ha en marxa.

El consistori rubinenc ha parlat de la seva experiència en aquest camp. I és que Rubí és un dels municipis pioners en incloure com a requisit a la licitació del contracte elèctric per aquest any que el 100% de l’energia proveïda sigui d’origen renovable. Així, des del mes de gener de 2013, tots els quilowatts que consumeix el consistori són d’origen 100% renovable. La Comissió Nacional d’Energia (CNE) certificarà la procedència de l’electricitat al cap d’un any d’haver-la consumit, és a dir, a principis de 2014. Amb aquesta acció, l’Ajuntament de Rubí supera amb escreix el compromís que va adoptar l’any 2008 a l’adherir-se al Pacte d’alcaldes i alcaldesses, una iniciativa de la Direcció General de Transport i Energia de la Comissió Europea. Amb la signatura d’aquest pacte, Rubí es va comprometre a reduir un 20% les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera a través de l’increment d’un 20% de les energies renovables i un 20% l’eficiència energètica en l’àmbit municipal. Tot plegat, abans de l’any 2020. El Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) recull les diverses actuacions que s’han de dur a terme per reduir les emissions de CO2 durant els propers anys.

Els tècnics del projecte Rubí Brilla també han explicat al grup de treball d’Energia Sostenible Local de la Diputació que el Ple municipal de l’Ajuntament de Rubí va ser el primer en aprovar, el passat mes de gener, una moció per instar el govern de l’Estat i el de la Generalitat a desenvolupar el marc legal que ha de permetre l’autoconsum d’energies renovables.

A banda de parlar de l’aposta per les energies renovables i la seva implantació, el consistori també ha donat a conèixer totes aquelles mesures d’eficiència energètica que està portant a terme i que han de permetre, d’una banda, disminuir el consum d’energia, i de l’altra, un estalvi considerable dels usuaris (ja sigui la pròpia administració local, empreses, comerços o particulars) en la factura energètica. Aquestes mesures d’eficiència energètica ja s’estan concretant en diversos projectes d’estalvi: la reducció d’1.000.000 d’euros en el consum energètic municipal, la implantació i incentivació de l’eficiència energètica a 13 escoles públiques de Rubí a través del projecte europeu Euronet 50/50, l’assessorament a comerços i a empreses rubinenques en estalvi i sostenibilitat energètica (durant el 2012 s’han realitzat quatre trobades en què diverses companyies de la ciutat han explicat les seves experiències en l’ús de les energies renovables i en l’eficiència energètica), la signatura d’un conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que es concreta en un projecte tècnic de col·laboració i la prova pilot “Comunitat Rubí Brilla”, que s’engegarà properament i que permetrà avaluar el consum energètic de 200 habitatges de la ciutat.