Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament lluita contra l’escarabat morrut, que afecta una trentena de palmeres de la ciutat S’estan analitzant tots els exemplars del municipi per comprovar el seu grau d’afectació i poder aplicar el tractament més adequat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament lluita contra l’escarabat morrut, que afecta una trentena de palmeres de la ciutat

S’estan analitzant tots els exemplars del municipi per comprovar el seu grau d’afectació i poder aplicar el tractament més adequat.
L’Ajuntament de Rubí ha iniciat una campanya per combatre la plaga d’escarabats morruts que afecta una part de les palmeres de la ciutat. El consistori està analitzant tots els exemplars del municipi per detectar el seu grau d’afectació. Un cop determinat l’estat de cada palmera, s’eliminaran les fulles seques i afectades, per evitar que caiguin a la via pública i puguin causar danys, i s’aplicarà un tractament fitosanitari per tal d’intentar exterminar la plaga i que les fulles rebrotin.

L’escarabat morrut (Rhynchophorus ferrugineus) és un coleòpter de la família dels curculiònids. Originari del Sud-est asiàtic i la Polinèsia, s’ha propagat per tots els països del litoral mediterrani (zones de clima temperat), on ha provocat la mort de milers de palmeres.

Les espècies que més agraden a l’escarabat morrut són la palmera canària (Phoenix canariensis) i la datilera (Phoenix dactylifera), de les quals a Rubí n’hi ha una trentena. Tenint en compte les predileccions d’aquest insecte, en els últims anys el consistori ha optat per plantar un tipus de palmera més resistent al morrut, com són les washingtonies (Washingtonia robusta), de les quals n’hi ha una cinquantena a tot el municipi.

Detecció i actuació
És molt difícil detectar la presència d’aquesta plaga dins de les palmeres. Els símptomes externs es manifesten en un assecament de les fulles centrals de la corona que, a mesura que l’atac avança, engrogueixen i es marceixen, de manera que en poques setmanes la pràctica totalitat de la corona es veu afectada, originant la mort de la palmera.

Quan es va detectar la presència d’aquest insecte a Rubí, el consistori va aplicar un tractament preventiu a totes les palmeres de la ciutat. L’escarabat morrut, però, va aconseguir sobreviure a aquest tractament.

Ara s’ha iniciat una nova campanya per combatre’l, que consisteix en analitzar tots els exemplars (especialment les espècies canària i datilera) per determinar el seu grau d’afectació i, posteriorment, aplicar el tractament fitosanitari més adequat. Paral·lelament, també es podaran aquelles palmeres que tinguin fulles seques i afectades per la plaga, per evitar que caiguin a la via pública i pugin causar danys. I és que l’escarabat es menja l’interior de les fulles, debilitant-les i propiciant la seva caiguda.

Pel que fa a les dues palmeres de la plaça de Pere Aguilera, que es van plantar a principis del segle XX, s’ha comprovat que el grau d’afectació de la plaga és molt elevat. De fet, ho és tant que, fins i tot després d’aplicar el tractament fitosanitari, potser no sobreviuran i s’hauran de talar.