Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament estén el projecte 'Comerç sostenible' a tots els establiments comercials de Rubí La iniciativa, emmarcada en el projecte Rubí Brilla, pretén que els comerços estalviïn en la factura energètica i dotar-los d’un valor sostenible i competitiu. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament estén el projecte 'Comerç sostenible' a tots els establiments comercials de Rubí

La iniciativa, emmarcada en el projecte Rubí Brilla, pretén que els comerços estalviïn en la factura energètica i dotar-los d’un valor sostenible i competitiu.
A l’hora de realitzar les seves compres, els consumidors cada cop tenen més present aspectes com l’origen i composició dels productes, les condicions de la seva elaboració, la seguretat i salut de les persones implicades en la cadena de producció, els valors del comerç i el respecte que tenen per l’entorn. Per tal de fer que els comerços de Rubí siguin més sostenibles i competitius, el consistori rubinenc, a través del projecte Rubí Brilla, posarà en marxa properament una prova pilot sobre comerç sostenible entre els establiments comercials de la ciutat.

Fa uns mesos, l’Ajuntament va realitzar un primer assaig d’aquesta prova pilot, en el qual hi van participar 17 establiments comercials de la ciutat. L’equip del Rubí Brilla va elaborar auditories en cadascun dels tres camps en què incideix el projecte: àmbit energètic, gestió de residus i producte. Per tal d’avaluar en quin estat es trobaven aquests 17 comerços en aquests tres àmbits, es va establir una puntuació en cadascun d’aquests camps que va donar com a resultat cinc categories: sense categoria (la de menor puntuació), bronze, plata, or i Rubí (la de major puntuació). El resultat de les auditories va posar de relleu que la mostra de comerços avaluats estaria a la categoria de “plata”, obtenint una molt bona nota especialment en l’àmbit de la gestió de residus.

Ara, el projecte s’estén a tots els comerços de la ciutat. Els interessats a participar-hi es poden inscriure omplint el formulari que trobaran a la pàgina web http://seu.ajrubi.cat/rubibrilla/comerc.

Prova pilot en quatre fases
La prova pilot preveu quatre fases. En primer lloc es durà a terme una anàlisi, realitzant un estudi als comerços participants sobre els consums energètics actuals, la gestió de residus i manteniment i sobre el producte que comercialitzen. En segon lloc es plantejaran propostes d’accions de millora. Cal dir que no totes les accions proposades comportaran una despesa econòmica. En aquells casos que sigui necessari fer una inversió, s’oferirà informació sobre les ajudes i subvencions existents per poder-les dur a terme, en cas que aquesta sigui l’opció escollida pel comerç. Sis mesos després d’aquest assessorament, es realitzarà un segon estudi per avaluar les millores que s’hagin pogut implementar. Posteriorment s’atorgaran uns distintius de classificació en els àmbits d’energia, residus i producte a cada comerç, que es faran visibles a la porta de cada establiment. Per últim, també s’oferirà formació específica, a través de diversos tallers, en els quals es donarà suport als comerciants a l’hora d’interpretar la factura elèctrica, així com informació sobre les diferents possibilitats de compra d’energia que existeixen al mercat.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és conduir el sector del comerç i els seus consumidors cap a la sostenibilitat, a la vegada que s’augmenta la competitivitat, es redueix el cost en consum energètic i es promou la comercialització de productes ecològics i de proximitat.

El projecte ha rebut una subvenció de 120.000 euros de la Unió Europea a través del programa MED, que finança accions de cooperació transnacional al Mediterrani. Rubí s’ha presentat a aquesta convocatòria de finançament conjuntament amb d’altres regions europees, com ara les províncies italianes de Gorizia i Potenza, l’Agència Energètica de la Ribera de València, França, Grècia i Eslovènia, entre d’altres, sota el paraigües del projecte Remida (smaRt Energy chains and coMunIties in the meD Area).