Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament destina 350.000 euros per remodelar una setantena de parcs infantils Un dels espais que tindrà una nova zona de jocs infantils és la plaça de Jesús i Maria. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament destina 350.000 euros per remodelar una setantena de parcs infantils

Un dels espais que tindrà una nova zona de jocs infantils és la plaça de Jesús i Maria.
L’Ajuntament de Rubí arranjarà una setantena de zones infantils repartides per tota la ciutat, ubicades tant al nucli urbà com a les urbanitzacions, que actualment presenten un estat de conservació millorable. Es tracta de parcs on s’aprecia una certa antiguitat i desgast dels materials o bé que han patit petits actes de vandalisme, principalment pintades i petites trencadisses.

El regidor d’Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, ha explicat que “la posada al dia dels parcs infantils de la ciutat és una de les prioritats de l’equip de govern” i ha demanat la col•laboració dels ciutadans perquè facin arribar al consistori, ja sigui a través d’una instància, de la web municipal o de la seva associació de veïns de referència, totes aquelles anomalies que detectin a les zones de joc infantils. El regidor també ha anunciat que a partir d’ara “la brigada de Parcs i Jardins inspeccionarà els parcs de la ciutat amb una periodicitat quinzenal per tal de fer un control sistemàtic d’aquestes zones i detectar els possibles desperfectes que hi pugui haver”.

La regidora de Manteniment Urbà, Belén Meneses, ha insistit en “la importància d’educar en el respecte de l’espai públic” i ha comentat que, “igual que considerem un robatori a casa nostra com un atemptat contra el nostre patrimoni, hem de prendre consciència que trencar una paperera o pintar un grafit també ho és”. Meneses ha posat com a exemple que l’any 2009 el vandalisme va ser la segona causa d’actuacions de millora en l’enllumenat públic, amb un cost que va suposar el 24’30% del total. Segons la regidora, “aquesta inversió de 350.000 euros en la millora dels parcs infantils no serà eficaç sense el compromís col·lectiu”.

Per la seva banda, el regidor de Desenvolupament Urbà, Roger Garcia, ha explicat que “un cop s’hagin dut a terme les obres d’arranjament, que podrien començar el mes de desembre, Rubí disposarà d’un total de 77 parcs infantils”. D’aquests, n’hi haurà 8 que seran nous o bé ampliacions de parcs que ja existeixen actualment; i 66 més es posaran al dia, actualitzant i reparant allò que sigui necessari. Els altres 3, ara per ara, no requereixen cap intervenció, ja que es troben en bones condicions d’ús.

Les zones infantils noves o renovades recentment són la de Ca n’Alzamora, la de la Bòbila Saltó i el Parc de la Pau i la Natura, a la zona esportiva del 25 de Setembre. També s’estan creant nous parcs a la plaça del Doctor Guardiet, al carrer de Santa Teresa (a l’entorn del Castell) i, properament, a la plaça de Jesús i Maria. I, per últim, s’ampliaran les zones infantils del Pla dels Segadors i de l’avinguda de les Olimpíades, prop de l’Escola Bressol La Lluna.

Millorar les zones de joc infantil

El consistori també realitzarà un gran nombre d’actuacions de més o menys complexitat, en funció de les necessitats de cada cas, per tal d’aconseguir un bon estat de les zones de joc infantil que existeixen actualment a la ciutat. Les intervencions afectaran els jocs, els tancaments, la terra i altres elements, com la reparació de papereres i bancs.

Bona part de les intervencions consistiran en substituir i reposar elements de jocs infantils, com ara seients de gronxador, mànecs, peces decoratives o baranes, entre d’altres. Un altre tipus de desperfecte que es produeix sovint és el desgast d’algunes fustes en jocs grans que fan sobresortir, de manera superficial, claus o cargols que poden produir talls i punxades. En aquells casos en què sigui necessari, es reposaran les fustes malmeses o bé s’arrancaran els elements perillosos.

L’Ajuntament també ha considerat que, en algun cas, la substitució d’alguna part del joc o la seva reparació mecànica no serien suficients per a oferir una total seguretat a l’hora d’utilitzar-lo. Per aquest motiu hi ha jocs que seran substituïts de manera completa.

En algunes zones, els paviments naturals de sauló i terra presenten clots, alguns d’ells de grans dimensions, que es reompliran amb sorra fina. En el cas dels paviments de cautxú que presentin desperfectes, se substituiran les peces malmeses o bé es desmuntarà el paviment per substituir-lo per un altre de sorra esmorteïdora.

D’altra banda, hi ha un petit nombre de parcs que, pel seu grau de degradació o bé perquè actualment no compleixen la normativa vigent, requereixen una nova distribució de la zona de joc, que afectarà la pavimentació, el mobiliari, el tancament i la ubicació dels jocs.

Hi ha diversos parcs que han patit actes vandàlics, entre ells pintades amb sprays. Aquests grafits es netejaran amb productes específics, tenint cura de no provocar desperfectes a la pintura original. En els casos en què la qualitat de la pintura original no suporti l’acció del dissolvent o bé que el conjunt de l’esmalt estigui massa deteriorat, es repintarà la totalitat de l’element afectat. S’actuarà a la plaça de Salvador Espriu, la d’Antonio Machado, de la Democràcia, de la Font de la Via, etc. L’Ajuntament també repararà les papereres, tanques, bancs i travesses de fusta que delimiten els parterres que s’hagin trencat com a conseqüència d’un acte de vandalisme. Els que no puguin ser reparats, seran substituïts. També es desbrossarà, total o parcialment, aquells terrenys afectats per la presència de males herbes.