Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament demanarà a Interior la col·laboració dels Mossos d’Esquadra en l’aplicació de l’Ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic Els diferents cossos policials han donat a conèixer, durant la Junta Local de Seguretat, que la comissió de delictes i faltes ha disminuït un 3% a Rubí. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Ajuntament demanarà a Interior la col·laboració dels Mossos d’Esquadra en l’aplicació de l’Ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic

Els diferents cossos policials han donat a conèixer, durant la Junta Local de Seguretat, que la comissió de delictes i faltes ha disminuït un 3% a Rubí.
L’alcaldessa de Rubí, Carme García, en nom de tot el Ple municipal, ha agraït l’esforç i la bona feina desenvolupada pels tres cossos de seguretat que hi ha a la ciutat (Policia Local, Mossos d’Esquadra i Policia Nacional) per aconseguir que Rubí segueixi sent “una ciutat segura”. I és que, segons les dades que els diferents cossos policials han presentat a la Junta Local de Seguretat, el nombre de delictes i faltes comesos en el període comprès entre l’1 d’octubre de 2010 i el 30 de setembre de 2011 ha experimentat una davallada de prop del 3%. Segons García, “aquests bons resultats són fruit de la col·laboració i la bona entesa que existeix, especialment, entre Policia Local i Mossos d’Esquadra”.

Un dels delictes contra el patrimoni que més ha minvat ha estat el robatori a l’interior de vehicle, que ha baixat un 38%, passant dels 1.033 en el període 2009-2010 als 642 del període 2010-2011. En canvi, els robatoris a l’interior de domicilis han augmentat lleugerament (138 el 2009-2010, davant dels 173 del 2010-2011), sense que se n’hagi registrat cap de violent. Aquest increment ha anat acompanyat d’un augment del nombre de detencions relacionades amb aquest tipus de robatoris, ja que mentre el 2009-2010 es van detenir un total de 9 persones, enguany la xifra ha arribat a les 24. L’alcaldessa s’ha felicitat per aquest increment de l’efectivitat policial en les detencions, “que es troba per sobre de la mitjana de l’àrea metropolitana”.

Pel que fa a les faltes contra el patrimoni, han disminuït els danys (-2%), passant dels 585 el 2009-2010 als 572 el 2010-2011. En canvi, s’han incrementat les estafes en un 26% (176 al 2009-2010, davant les 223 al 2010-2011). Un exemple d’estafa recorrent al llarg d’aquest any ha estat marxar sense pagar el carburant a les gasolineres després d’omplir el dipòsit del vehicle. També han augmentat lleugerament els furts (8%), especialment els comesos en supermercats, sense violència ni intimidació. Aquest augment del nombre de furts respon a les facilitats que els Mossos d’Esquadra han introduït a l’hora de denunciar aquests casos, que ha propiciat un augment de les denúncies.

Pel que fa a la violència de gènere, el nombre de denúncies (189) es manté estable respecte a l’anterior període. Actualment, a Rubí hi ha 340 ordres de protecció vigents, de les quals els Mossos d’Esquadra fan un seguiment de nivell 3 (el més lleu, que consisteix en trobades periòdiques i un seguiment telefònic d’atenció a la víctima) en 125 casos. L’alcaldessa ha assegurat que aquest tipus de delictes són una “prioritat” per l’Ajuntament. “Som dels pocs municipis que disposem d’una casa d’emergències i d’agents de policia formats específicament per atendre les víctimes de violència de gènere”. Per la seva banda, l’inspector en cap de la Policia Local, Miquel Pedrosa, ha afegit que “la Policia inverteix molts esforços en detenir els agressors, però també en intentar que les víctimes puguin refer la seva vida el més aviat possible”.

A Rubí es resol una de cada 3 faltes. Aquesta és una dada que tant l’alcaldessa, com l’inspector en cap de la Policia Local de Rubí, Miquel Pedrosa, i el cap de l’Àrea Bàsica Policial dels Mossos d’Esquadra, Francesc Camprubí, han coincidit a remarcar, ja que el nombre de detencions i de resolució de casos és superior a la mitjana registrada a l’àrea metropolitana. Camprubí també ha afirmat que, “pel que fa als delictes greus, pràcticament es resolen tots. El que costa més és resoldre determinades faltes, com ara els petits furts”.

Aquest 2011, la Policia Local ha dut a terme 266 controls i campanyes de trànsit, 149 de les quals han estat polivalents, és a dir, que s’han inspeccionat diferents paràmetres a la vegada, com ara controls de velocitat, d’alcoholèmia, de documentació, etc. “D’aquesta manera –segons Pedrosa–, optimitzem els efectius de què disposem”. D’altra banda, s’ha reduït en un 30% la retirada de vehicles mal aparcats efectuada pel servei de grua. Segons Pedrosa, aquesta davallada és fruit de la major disciplina viària dels ciutadans.

Per últim, el nombre d’accidents de trànsit es manté estable respecte d’altres anys. En la majoria dels casos, els implicats resulten il·lesos o ferits lleus. A més, s’ha detectat que el dia en què es registren més accidents de circulació és el dimecres.

Vetllar pel civisme
L’alcaldessa ha explicat que “la seguretat és un dels temes prioritaris per l’actual equip de govern, juntament amb la convivència i el civisme, entre d’altres”. En aquest sentit, Carme García ha avançat que, “en els propers dies, farem la demanda al departament d’Interior de la Generalitat perquè els Mossos puguin actuar davant les infraccions contemplades en l’Ordenança de civisme i, d’aquesta manera, millorar la col·laboració i coordinació que ja existeix entre Mossos i Policia Local”. I és que, segons l’alcaldessa, la convivència a l’espai públic és una de les preocupacions dels ciutadans.