Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament demana autorització als veïns per canviar les plaques franquistes que encara hi ha en alguns edificis de la ciutat El consistori substituirà els distintius d’aquelles comunitats que ho vulguin, sense cap cost pels veïns. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament demana autorització als veïns per canviar les plaques franquistes que encara hi ha en alguns edificis de la ciutat

El consistori substituirà els distintius d’aquelles comunitats que ho vulguin, sense cap cost pels veïns.
Des d’aquesta setmana, l’Ajuntament de Rubí està fent arribar una carta als presidents de les comunitats de propietaris d’aquells habitatges que encara tenen plaques amb simbologia franquista a la façana, proposant-los la retirada d’aquests elements i la seva substitució per les noves plaques facilitades per la Generalitat. El canvi, que serà gratuït per als veïns, només es durà a terme en aquelles comunitats que ho autoritzin.

Amb aquesta actuació, el consistori materialitza l’acord que, el 24 d’abril de 2008, va adoptar el Ple municipal, quan tots els grups van acordar que el Govern local fes un inventari exhaustiu dels símbols franquistes que encara perduren a la ciutat i iniciés una campanya informativa adreçada als veïns dels edificis on encara hi ha aquestes plaques, informant-los de la voluntat del Ple de retirar aquesta simbologia de forma gratuïta. El Ple també va acordar traslladar aquest acord a la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat i a les entitats de la ciutat que es cregui convenient, especialment a l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica i Democràtica de Rubí Neus Català.

Llei de memòria històrica
Paral·lelament, amb aquesta acció també es dóna compliment a la Llei 52/2007, coneguda com a Llei de memòria històrica. I és que l’article 15.1 d’aquesta norma insta les administracions públiques a prendre “les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”.

Actualment, a Rubí hi ha 36 comunitats que encara tenen aquestes plaques amb simbologia franquista a les seves façanes, ubicades als barris de la Plana de Can Bertran, el Mercat, la Zona Nord, Ca n’Oriol, Les Torres, Centre i Can Fatjó.