Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí torna a arranjar el col·lector de Xercavins malgrat ser competència de l’ACA El consistori està a l’espera de resposta de l’organisme de la Generalitat per signar un conveni que garanteixi fons per mantenir la infraestructura. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Ajuntament de Rubí torna a arranjar el col·lector de Xercavins malgrat ser competència de l’ACA

El consistori està a l’espera de resposta de l’organisme de la Generalitat per signar un conveni que garanteixi fons per mantenir la infraestructura.
L’Ajuntament de Rubí va haver de tornar a actuar fa poc més d’una setmana al col·lector de Can Xercavins davant la localització de vessaments d’aigües fecals. No és un fet aïllat, sinó que en els darrers mesos el consistori ha hagut de fer tasques de manteniment d’aquest espai que, a l’espera d’un conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), segueix sent competència de l’organisme autonòmic.

Fa un any, el consistori va lliurar a l’ACA un informe de necessitats per normalitzar el funcionament d’aquest col·lector, amb l’objectiu de signar un doble conveni que, per una banda, permetés la rehabilitació integral del col·lector i, per l’altra, definís qui i amb quins recursos mantindrà en el futur aquesta infraestructura.

Mentre el primer conveni, que permet adjudicar la redacció del projecte de rehabilitació integral del col·lector, ja es va signar al novembre de 2010 i en aquests moments el projecte es troba en fase de licitació, el segon pacte queda encara pendent de resolució perquè l’ACA vol traspassar el manteniment del col·lector sense garantir un traspàs de diners suficients per al seu correcte manteniment. L’Ajuntament ha fet modificacions en aquest sentit a la proposta inicial de conveni que ha redactat l’ACA i està a l’espera d’una resposta.

Mentrestant, cada vegada que es detecta un vessament o un embús al col·lector de Xercavins, l’Ajuntament de Rubí ho comunica immediatament a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que és qui en aquests moments té la competència del seu manteniment, per tal que solucioni el problema. I és que el col·lector de Xercavins està inclòs al Programa de Sanejament d’Aigües Residuals Urbanes (PSARU) de la Generalitat, l’instrument de planificació hidrològica que desenvolupa el Pla de Sanejament de Catalunya aprovat pel Govern de la Generalitat l’any 1995, que té com a objectiu la definició de totes les actuacions destinades a la reducció de la contaminació originada per l’ús domèstic de l’aigua.

Si passades 24 hores des que s’envia el requeriment a l’Agència Catalana de l’Aigua aquesta no executa les mesures necessàries per solucionar la problemàtica, l’Ajuntament de Rubí actua de manera subsidiària, malgrat no ser competència municipal. En el darrer vessament, el consistori va enviar 2 requeriments a l’ACA sense obtenir-ne resposta, per la qual cosa va haver d’actuar per a minimitzar els efectes del vessament d’aigües fecals.

El regidor de Medi Ambient, Manel Velasco, ha anant facilitant tota la informació de l’evolució de la negociació entre l’Ajuntament i l’ACA a Jordi Simó, en representació del col·lectiu de 14 entitats que reclamen la reparació definitiva del col·lector i la restauració del torrent.