Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí matisa l’estudi sobre les olors de Can Carreras fet públic per la Generalitat Segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, les mesures correctores aplicades per l’empresa TMA Grupo Sánchez han reduït les pudors a la zona propera a l’abocador. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí matisa l’estudi sobre les olors de Can Carreras fet públic per la Generalitat

Segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, les mesures correctores aplicades per l’empresa TMA Grupo Sánchez han reduït les pudors a la zona propera a l’abocador.
El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya va emetre, el passat 28 de febrer, un comunicat de premsa en el qual afirmava que l’aplicació de les mesures correctores que l’Ajuntament va requerir a l’empresa TMA Grupo Sánchez, que exerceix l’activitat de planta d’ensacat de compost a Can Carreras, han reduït les pudors a la zona propera a l’abocador. El consistori, però, ha matisat aquest comunicat.

Les campanyes per avaluar el percentatge de detecció d’olor es fan seguint una metodologia complexa que consisteix en una sèrie de mesures d’olors en diferents dies i hores. De totes les mesures realitzades s’extreu el percentatge de les quals s’ha detectat olor. Es considera que no hi ha molèsties si aquest percentatge (observació olor/observació totalx100) se situa per sota del 10%.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha fet dues campanyes d’avaluació del percentatge de detecció d’olor, que són les que es comparen en el comunicat de premsa. La primera es va dur a terme els mesos de gener i febrer de 2012, determinant-se tres punts d’observació, mentre que la segona es va realitzar els mesos de novembre i desembre de 2012, amb quatre punts d’observació.

Un cop analitzats els resultats de les campanyes de la Generalitat s’ha detectat que en només un dels tres punts comparables hi ha hagut una reducció. A més, aquest punt té un valor de 10,5% de percentatge, que el situa lleugerament per sobre del llindar de referència considerat assumible (10% de percentatge de detecció d’olor).

Des del punt de vista de l’Ajuntament, les mesures correctores implementades fins ara no han estat suficients per reduir les molèsties per olors. Caldrà valorar si les noves mesures reduiran aquestes molèsties un cop estiguin en funcionament.

Pel que fa a les mesures preses per la unitat mòbil situada a l’institut J.V. Foix que avaluen la qualitat de l’aire de la zona, el consistori no ha pogut analitzar les dades que se n’han obtingut, ja que el Departament de Territori i Sostenibilitat, a dia d’avui, no les ha facilitat a l’Ajuntament. Els serveis tècnics del consistori les han reclamat en diverses ocasions al govern català sense èxit.