Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí demana uns 500.000 € al govern català per fer front als efectes de la nevada Més d’un centenar de persones van col·laborar en les actuacions derivades del temporal de neu a la ciutat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí demana uns 500.000 € al govern català per fer front als efectes de la nevada

Més d’un centenar de persones van col·laborar en les actuacions derivades del temporal de neu a la ciutat.
L’Ajuntament de Rubí ha presentat una sol·licitud a la Generalitat de Catalunya per optar a les subvencions que el Govern català pot lliurar en el marc de l’Ordre GRI/376/2002 de 4 novembre, per la qual s’estableixen les bases generals per l’atorgament d’ajuts als ens locals de Catalunya en situacions excepcionals d’urgència o derivades de catàstrofes.

El consistori rubinenc, després de valorar econòmicament els recursos utilitzats per fer front a la nevada del passat 8 de març, calcula que els costos pendents ascendeixen a 495.107,60 euros, xifra que ja ha traslladat a la Generalitat.

Aquesta ordre preveu la possibilitat de concedir ajuts econòmics a aquells ajuntaments que han hagut de fer front a situacions excepcionals d’urgència. Ara, el Govern de la Generalitat haurà de determinar si els efectes de la nevada del mes de març van ser prou destacats per obrir una convocatòria d’ajuts i, en cas afirmatiu, quins consistoris serien susceptibles de rebre una subvenció.

Paral·lelament, el Govern català ha publicat recentment el Decret 43/2010, de 23 de març, pel qual s'aproven les mesures urgents per pal·liar els danys ocasionats amb motiu del temporal de neu del mes de març d’enguany i, alhora, reduir els riscos al medi natural.

L’Ajuntament de Rubí també opta a aquests ajuts, concretament, a les subvencions als ens locals per a la realització de plans d’ocupació per a la retirada d’arbrat, fustes i altres danys ocasionats per les nevades del mes de març de 2010.

En cas que l’Ajuntament aconsegueixi aquests ajuts, se li assignarien un màxim de 3 treballadors durant un màxim de 3 mesos per a dur a terme tasques de recuperació d’aquelles infraestructures i terrenys malmesos per la nevada.

La nevada a Rubí

En total, més d’un centenar de persones, entre agents de la Policia Local, del Servei de Protecció Civil, de la Brigada Municipal, del Servei d’Informació al Ciutadà, del departament de Comunicació, etc., van col·laborar en les diferents actuacions dutes a terme per fer front als efectes de la nevada. Els Bombers, paral·lelament, van efectuar 25 sortides, majoritàriament per l’acumulació de neu als arbres, que provocava el trencament de les branques.

El Servei d’Educació es va posar en contacte amb els dos centres educatius amb més possibilitat d’afectació (el CEIP Joan Maragall i l’IES J.V. Foix) per decidir conjuntament la supressió de les classes i del transport escolar. L’Ajuntament també va recomanar suprimir les classes de la resta de centres i suprimir les activitats esportives.

El consistori també va mobilitzar recursos externs: un tractor amb remolc per escampar la sal, un tractor amb pala i 3 retroexcavadores per retirar la neu, una màquina per escampar sal manual i 3 camions. En total es van escampar 70 tones de sal per desfer la neu.

El Pla d’Actuació Municipal per Risc de Nevades, Gelades i Onades de Fred es va mantenir activat des de primera hora del dilluns 8 de març fins al migdia del dijous 11 de març.