Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí considera la reforma energètica del Govern espanyol un atac al sector de les energies renovables El consistori, a través del projecte Rubí Brilla, impulsa accions per potenciar l’eficiència energètica als sectors industrial, comercial, domèstic i municipal. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Ajuntament de Rubí considera la reforma energètica del Govern espanyol un atac al sector de les energies renovables

El consistori, a través del projecte Rubí Brilla, impulsa accions per potenciar l’eficiència energètica als sectors industrial, comercial, domèstic i municipal.
El Consell de Ministres va aprovar a finals de la setmana passada un paquet de mesures per posar fi als desequilibris que persisteixen al sistema elèctric, que actualment ascendeixen a uns 4.500 milions d’euros anuals. La reforma contempla un repartiment de l’esforç per equilibrar el sistema entre empreses, consumidors i Estat. Així, dels 4.500 milions de desequilibri, 2.700 milions seran assumits per les companyies a través de modificacions en les seves retribucions, 900 milions d’euros seran sufragats per l’Estat a través dels Pressupostos Generals i els 900 milions d’euros restants recauran en els consumidors a través d’una pujada de tarifes, que a partir de l’agost augmentaran un 3,2%.

El decret llei estableix un nou sistema per retribuir les inversions en energies renovables, cogeneració i residus. Ja no tindran primes, sinó un complement pels seus costos d’inversió del 7,5% anual durant 20 anys. La resta l’hauran d’obtenir del mercat.

L’Ajuntament de Rubí, que promou l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables a través del projecte Rubí Brilla, lamenta l’aprovació d’aquest paquet de mesures per part del Govern espanyol. I és que el consistori considera que es torna a pujar la llum en un país que, actualment, és dels que té l’energia elèctrica més cara de tota Europa. A més, el fet d’augmentar les tarifes incideix directament en el consumidor final: ciutadania, empreses i administració. “Es tracta d’una mesura electoralista, amb solucions a curt termini, que no resol el problema energètic del país”, ha assegurat l’alcaldessa, Carme García.

Cal tenir en compte que Espanya té una dependència energètica dels combustibles fòssils molt elevada (és d’aproximadament el 80%, mentre que la d’Alemanya se situa en un 37%). Això obliga a importar petroli i gas per un import anual d’uns 44.000 milions d’euros i s’ha de tenir en compte que el preu d’aquestes matèries primes està en permanent creixement. Això, per tant, provoca que els costos energètics cada vegada siguin més elevats, un fet que dificultarà la sortida de la crisi. I és que la generació d’ocupació va associada al creixement econòmic, i el creixement econòmic va íntimament lligat a un major consum energètic.

Rubí, referent en eficiència energètica
És en el marc d’aquest escenari que Rubí s’ha fixat l’objectiu de ser un referent en eficiència energètica i ús d’energies renovables, impulsant accions a nivell industrial, comercial, domèstic i municipal. “Des de Rubí hem pres la iniciativa i, tenint en compte la situació actual, els altres municipis també es veuran obligats a prendre mesures en aquest sentit a curt, mig o llarg termini”, ha explicat l’alcaldessa.

L’Ajuntament de Rubí considera la reforma aprovada la setmana passada pel Govern espanyol un atac al sector de les energies renovables. Segons García, “ara encara haurem de destinar més recursos i posar més èmfasi en promoure i incentivar l’eficiència energètica en tots els àmbits en els quals ja estem treballant. En el sector industrial, per evitar que les empreses marxin; en el comercial, per evitar que les botigues tanquin; en el domèstic, perquè la ciutadania segueixi tenint accés a un mínim de confort energètic; i en el municipal, per evitar haver d’augmentar els impostos”.

El consistori rubinenc va ser una de les primeres administracions de l’Estat espanyol a incloure com a requisit a la licitació del contracte elèctric per aquest any que el 100% de l’energia proveïda sigui d’origen renovable. Tenint en compte la reforma aprovada pel Consell de Ministres, aquesta iniciativa encara es fa més necessària. “Hauria de servir d’exemple per a la resta d’administracions”, considera l’alcaldessa. Rubí exigeix a les comercialitzadores que el subministrament sigui d’origen 100% renovable i que, a més, sigui autòcton, produït aquí.

A més dels beneficis econòmics i socials, l'eficiència energètica i la producció amb energies renovables redueix les emissions contaminants i l'ús de recursos naturals: l'eficiència energètica, perquè es tradueix en una reducció del consum; i les energies renovables, sobretot petites instal·lacions per a l’autoconsum, perquè eviten totes les pèrdues de transport de l'electricitat des de grans centrals de generació d'energia als punts de consum.

D’altra banda, és un sector que té una capacitat enorme de generació de treball, inclús d'aquells sectors greument afectats per la crisi, com ara el de la construcció i tots els sectors que en depenien.