Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí aprova el conveni urbanístic de FICOSA, fruit de les demandes de la plantilla La requalificació dels terrenys que actualment ocupa l’empresa, al sector de Can Pujol, assegura la continuïtat del grup a Rubí. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí aprova el conveni urbanístic de FICOSA, fruit de les demandes de la plantilla

La requalificació dels terrenys que actualment ocupa l’empresa, al sector de Can Pujol, assegura la continuïtat del grup a Rubí.
El ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat de nou el conveni urbanístic que garanteix la continuïtat de l’activitat del grup Ficosa a Rubí i el manteniment de més de 300 llocs de treball. En aquest sentit, es contempla el trasllat de Fico Transpar i Fico Triad a una altra finca d’ús industrial de la ciutat i la incorporació de la delimitació del nou sector de Can Pujol com a espai de sòl urbanitzable d’ús residencial al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), actualment en tràmit.

L’alcaldessa, Carme García Lores, ha recordat que “l’aprovació d’aquest conveni no desvirtua el model urbanístic de Rubí previst al POUM” i ha afegit que, malgrat que actualment “no està de moda aprovar convenis urbanístics, Rubí ha fet una aposta decidida per garantir la continuïtat d’aquests més de 300 llocs de treball a la ciutat”. Per la seva banda, el regidor Martí Pujol també s’ha mostrat “satisfet d’haver aprovat aquest conveni, que farà que Ficosa es quedi al terme municipal de Rubí i que bona part de la seva plantilla, la majoria rubinencs, mantinguin els seus llocs de treball”.

En nom dels treballadors, el president del comitè d’empresa de Fico Triad, José Ángel Luque, ha agraït “el suport que els han mostrat tots els partits polítics de la ciutat, fins i tot aquells que no han aprovat el conveni urbanístic”. Ara bé, Luque ha assegurat no entendre la posició d’aquelles formacions que no han donat llum verda a la requalificació dels terrenys ja que, al seu entendre, és una mesura positiva per a la ciutat.

El conveni urbanístic aprovat al ple del passat dijous presenta unes modificacions respecte al que es va treballar anteriorment, fruit de les recomanacions fetes per la Comissió d’Urbanisme de Barcelona. Recordem que el ple extraordinari del 5 de novembre de 2009 ja havia aprovat, amb el vot favorable de l’equip de govern (PSC i ERC) i de dos dels quatre grups de l’oposició (CiU i PP) un conveni anterior. El nou text, en consonància amb el model de POUM que s’està treballant, ordenarà de manera sostenible la transformació de la zona de Can Pujol d’industrial en residencial.

El conveni preveu unes càrregues urbanístiques per valor de 5,4 milions d’euros (que s’imputaran sobre tots els propietaris del sector), que es concretaran en la construcció d’un pont que complementarà el pas de Can Xercavins, una rotonda a Sant Jordi Park i un nou vial a l’avinguda de Castellbisbal. Aquests diners s’hauran de revertir en aquestes 3 obres per al municipi, en comptes d’en diner líquid, com preveia l’anterior conveni. L’import de la contraprestació també s’ha vist modificat, ja que en l’anterior conveni només es preveien uns 4,5 milions d’euros per al finançament de futurs equipaments a la ciutat. El nou conveni, a més, incorpora un aval hipotecari de 4,7 milions d’euros per part de FICOSA per garantir l’operació mentre no s’executin les obres pactades.

Pel que fa els usos del nou sector residencial de Can Pujol, el 65% de les 20 hectàrees de la nova zona residencial es destinarà a zones verdes (6,2 ha), infraestructures viàries (4,2) i equipaments (2,6), mentre que el 35% restant es destinarà a la construcció d’un màxim de 1.378 habitatges, dels quals un màxim de 706 seran de renda lliure i fins a un mínim de 672 seran de protecció pública, el que representa un 48,7% del total.

Una demanda dels treballadors

L’Ajuntament de Rubí ha impulsat la redacció d’aquest conveni urbanístic a instàncies de la demanda dels treballadors per tal de donar cobertura a l’acord entre la direcció de Ficosa i la plantilla, que garanteix la continuïtat dels més de 320 treballadors que té l’empresa a Rubí.

La proposta de POUM contemplava inicialment la transformació de la zona de Can Pujol en residencial atenent els criteris que el nou planejament preveu per a zones industrials que han quedat envoltades per trama urbana com a conseqüència d’un creixement urbanístic inadequat.

El document que finalment va arribar al Ple el 20 de maig de 2008 i que es va aprovar amb el vot favorable de la majoria dels grups municipals, a excepció d’ICV-EUIA i ARC, no va incloure aquest canvi d’ús dels terrenys per petició expressa dels treballadors de FICOSA, que van considerar la mesura com un element que podia afavorir la marxa de l’empresa del municipi i la pèrdua dels seus llocs de feina.

La direcció de FICOSA va manifestar dificultats per garantir la permanència de l’empresa a Rubí si s’impedia finalment l’ús residencial a Can Pujol. De nou, aquesta situació va portar els treballadors de les plantes de Rubí a traslladar al consistori la preocupació pel seu futur laboral. Va ser aleshores quan l’alcaldessa, Carme García, acompanyada de representants de totes les formacions polítiques municipals, va mantenir una trobada amb les dues parts: direcció i comitè d’empresa. Durant la reunió, el consistori va convidar-los a negociar per trobar una solució beneficiosa per a totes dues parts, deixant clar que l’Ajuntament no aprovaria cap canvi d’usos dels terrenys si els treballadors de FICOSA no ho demanaven.

El passat 22 de juny de 2009, els representants de l’empresa i dels treballadors signaven un acord pel qual FICOSA es compromet, d’una banda, a que Rubí sigui la seu de la nova planta de la firma un cop es faci el trasllat de les dues fàbriques actuals; i d’altra banda, a mantenir un mínim de 310 llocs de feina durant els pròxims 5 anys i a reduir l’excedent de plantilla actual de 50 treballadors amb prejubilacions i baixes i recol·locacions voluntàries.