Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament convida els joves rubinencs a participar en el disseny del Pla RubíJove El 15 de desembre s’ha convocat una jornada participativa on els joves podran fer propostes sobre les polítiques que els afecten. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament convida els joves rubinencs a participar en el disseny del Pla RubíJove

El 15 de desembre s’ha convocat una jornada participativa on els joves podran fer propostes sobre les polítiques que els afecten.
L’Ajuntament de Rubí està redactant el primer Pla Local de Joventut de Rubí corresponent al període 2012-2016. El Pla RubíJove pretén ser l’eina i la base de treball de les polítiques de joventut que es portaran a terme al municipi en els propers quatre anys. Així, el pla marcarà les línies a seguir en matèria d’educació, cultura, treball, habitatge, salut, participació i cohesió social entre els anys 2012-2016 al municipi de Rubí. Aquestes accions les preveu realitzar el Comissionat d’emancipació juvenil juntament amb altres departaments de l’Ajuntament i altres agents externs, buscant la màxima implicació i transversalitat del consistori i de la societat, especialment del col·lectiu juvenil.

El pla s’emmarca dins la Llei de Polítiques de Joventut de Catalunya, una normativa que endreça i regula les polítiques de joventut que duen a terme les diferents administracions, entre elles els ajuntaments. El Pla RubíJove es regularà mitjançant el Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCat), que apunta quins són els eixos de treball en matèria de joventut, quins són els seus objectius, estratègies i fites i de quina forma s’han d’avaluar. Aquests mateixos eixos són els que la Generalitat de Catalunya demana als ajuntaments en els diferents Plans Locals de Joventut, però adequant-los a la realitat de cada municipi.

En definitiva, el Pla RubíJove representa el marc estratègic que dóna cobertura i sentit a les polítiques de joventut i respon a les circumstàncies pròpies de cada realitat, concretant els objectius del PNJCat adaptats al context local.

Jornada participativa
L’elaboració del Pla RubíJove es divideix en 3 fases: la diagnosi, el disseny del pla i la seva avaluació. En aquests moments, l’Ajuntament ja disposa del document de diagnosi, que permet conèixer la realitat demogràfica i social dels joves del municipi a través d’anàlisis quantitatius i qualitatius. El següent pas és dissenyar el pla. Per a fer-ho, el consistori demana la participació i implicació dels joves de la ciutat. Per això els ha convocat, el proper 15 de desembre, a una jornada participativa que es durà a terme a l’Espai Jove Torre Bassas. Tal com ha explicat el regidor del Comissionat d’emancipació juvenil, Jaume Buscallà, “La participació dels joves en aquest procés és essencial. La voluntat de l’Ajuntament és demanar als joves que facin propostes d’accions que hauria de tirar endavant l’administració local per donar resposta a les seves necessitats”. A hores d’ara ja hi ha una cinquantena de joves inscrits a la jornada, la majoria de la franja d’edat compresa entre els 17 i els 24 anys.

Amb aquesta jornada es pretén donar a conèixer als joves la Llei de Polítiques de Joventut, el Pla Nacional de Joventut i com aquests marquen el Pla RubiJove i la participació continuada dels joves en les politiques de Joventut mitjançant el Consell Local de Joventut. També es vol donar a conèixer l’anàlisi de la situació actual dels joves de Rubí elaborada a partir de les dades extretes de l’Observatori Municipal de Rubí, l’IDESCAT i d’enquestes realitzades a 300 joves; els serveis i projectes municipals actuals adreçats als joves i conèixer les valoracions que els joves fan d’aquests serveis, les mancances que detecten i les propostes a incloure al Pla RubíJove 2012-2016.

Durant la sessió, que s’iniciarà a les 11h i que és previst que finalitzi cap a les 18:30h, es formaran 4 grups (joves de 12 a 16 anys, de 17 a 24 anys, de 25 a 30 anys i joves associats). Després de presentar la jornada, s’iniciarà una primera dinàmica de treball en grups on es presentarà als joves els resultats de la primera part de la diagnosi: dades estadístiques i resultats de l’enquesta als joves de Rubí; i els serveis i projectes municipals que actualment existeixen a Rubí adreçats al col∙lectiu juvenil. Posteriorment es desenvoluparà una dinàmica per determinar quins dels serveis presentats coneixen els joves assistents, el nivell de concordança amb les seves necessitats i/o interessos i la valoració que en fan sobre la metodologia que utilitzen, l’accessibilitat i la imatge que projecten.

Després de dinar, els assistents participaran en una segona dinàmica de treball en grups adaptada a l’edat dels participants. Es definiran quines són les necessitats, interessos i motivacions dels joves i les demandes que fan a les administracions públiques per a cada eix de redacció del Pla RubíJove 2012-2016.

I, finalment, es durà a terme una sessió plenària en la qual els diferents grups presentaran a la resta les seves propostes. Aquesta sessió es podrà seguir en directe a través de www.rubijove.cat. Jaume Buscallà ha explicat que, “d’aquesta manera, qui no vingui a la jornada tindrà l’oportunitat de veure què és el que estem fent i d’aquesta forma podrà conèixer més de primera mà com es treballa, què és el que fem i, així, pugui tenir un interès perquè en un futur pugui també acabar volent participar-hi”. El regidor ha comentat que es tracta d’una “forma innovadora que ens interessa perquè tenim molt clar que a la gent jove hi hem d’arribar de moltes formes, més enllà de les tradicionals”.

Les propostes de cada grup quedaran recollides en un panell. No hi haurà votacions finals perquè no és un procés participatiu de caràcter decisori, sinó consultiu. Les conclusions del procés seran considerades com una font d’informació més per a la diagnosi i la redacció del primer esborrany del Pla RubíJove 2012-2016, que se sotmetrà a valoració tècnica i política durant la primera quinzena de gener de 2013.

Retorn i aprovació
De cara al mes de febrer, l’Ajuntament preveu fer el retorn del document i presentar la proposta del Pla RubíJove sorgida de la diagnosi, les aportacions de participants i del treball posterior de tècnics municipals i de la comissió política de Joventut que treballa des de juliol de 2012. En aquesta fase de retorn l’objectiu és prioritzar les actuacions del Pla RubíJove que cal portar a la pràctica de forma imminent, així com definir els mecanismes i òrgans de participació per al seguiment i monitorització del desenvolupament del Pla RubíJove. La voluntat de l’Ajuntament és portar a aprovació el document al Ple municipal del mes de maig de 2013.