Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament conclou el desplegament dels cinc equips bàsics de Serveis Socials per atendre a tota la ciutadania L’alcaldessa ha visitat els dos últims locals que es posaran en funcionament a la Zona Nord i a Can Fatjó. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament conclou el desplegament dels cinc equips bàsics de Serveis Socials per atendre a tota la ciutadania

L’alcaldessa ha visitat els dos últims locals que es posaran en funcionament a la Zona Nord i a Can Fatjó.
L’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, ha assegurat que l’esforç de l’Ajuntament per fer arribar els serveis socials a tota la ciutadania no es “només conseqüència de la priorització de recursos com a govern sinó també d’una tasca política des de la regidoria i de la implicació del treballadors i treballadores des de l’Àrea de Serveis a les persones”. Segons l’alcaldessa, que aquest matí ha visitat les noves dependències de l’equipament de la Zona Nord on s’ubicarà l’equip bàsic de serveis socials dels sectors 1 i 5 a més del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (DAPSI), aquesta aposta pels serveis socials “és només una de les vessants a través de les quals treballa aquest equip de govern que també desenvolupa altres accions a través de Dona, Educació o Esports, per posar alguns exemples, per tal de tenir una ciutat cohesionada socialment”.

De 3 a 5 equips de serveis socials

Amb aquests dos nous equipaments, el de la Zona Nord i el de Can Fatjó que també ha visitat l’alcaldessa, conclou el desplegament Serveis Socials municipals per adequar-los a la Llei 12/2007 d’11 d’octubre de Serveis Socials, que va entrar en vigor l’1 de gener de 2008, que definia una ràtio de 3 treballadors/es socials i 2 educadors/es socials, constituïts en un equip social bàsic, per cada 15.000 habitants. El desplegament previst en aquesta llei es va iniciar l’any 2009 i, a més d’anar acompanyat d’un pla d’equipaments per millorar les ubicacions dels equips bàsics d’atenció descentralitzada en diferents barris de la ciutat, “ha suposat un increment important en la plantilla de professionals que atenen a la ciutadania que ha augmentat en 12 persones més entre treballadors i educadors socials i personal administratiu, fins als 31 actuals, que ha permès poder atendre un total de 12.857 persones, més de 3000 famílies, durant l’any passat”, ha dit l’alcaldessa.

De tota manera, la demanda de serveis socials a la nostra ciutat s’ha estabilitzat respecte el 2009, en què es van atendre a 13.569, després de l’augment experimentat al 2008 (8.329 persones); mentre que pel que fa a les principals problemàtiques presentades per les persones ateses han estat demandes centrades en habitatge l’ocupació (60%), relacionades amb la situació de dependència (24%) i altres temes d’atenció social com dones maltractades, informació sobre programes i prestacions socials de gent gran i família, etc. (16%).

Per poder cobrir aquestes demandes, el consistori ha hagut de destinar 713.698 € durant l’any 2010 (un pressupost que s’ha multiplicat per 2,5 respecte al de l’any 2008) a ajuts econòmics d’urgència local. Amb aquest pressupost, l’Ajuntament ha pogut fer front a les demandes de 229 famílies en temes relacionats amb l’habitatge, de 714 famílies que han rebut suport per cobrir necessitats bàsiques i de 323 famílies que han rebut ajuts per fer front a processos educatius d’integració social i laboral.

Un desplegament fet realitat

A més de les inversions del consistori per fer front a aquestes situacions d’emergència de les famílies rubinenques, l’adequació del pla d’equipaments ha suposat una inversió de 960.000€ en totes les noves dependències.

Aquest mateix mes, entrarà en funcionament el quart dels equips bàsics de serveis socials a les dependències del c/ Maria Aurèlia Capmany,, que atendrà de moment a la població del sector 1 (Zona nord) i del sector 3 (centre). A aquest s’ha de sumar el del centre cívic de Can Fatjó, que és previst que estigui enllestit a partir del segon trimestre d’aquest any. En aquests moments ja s’han fet els enderrocs pertinents per tal de redistribuir els espais i s’han aixecat les parets divisòries. Quan s’enllesteixin les instal·lacions, uns treballs que ja han començat, s’executaran els acabats. Properament també és previst que s’iniciïn les obres per a instal·lar el nou ascensor. El nou equipament atendrà a la població del sector 4 (Can Fatjó i urbanitzacions).

A aquests s’han d’afegir, els equipaments de serveis socials de Les Torres (sector 2) i de la plaça Pla i Pallejà (on s’atendrà finalment a la població del sector 1 quan acabin les obres de Can Fatjó) , que van entrar en funcionament durant l’any 2009; i les dependències del c/ Prim on està centralitzada l’atenció en temes relacionats amb l’àmbit de serveis socials.