Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament avança a la Comissió cívica de Barris al dia el contingut de la sessió participativa de dimarts A la segona jornada de treball, els ciutadans hauran de prioritzar un total de 266 propostes distribuïdes entre els 6 districtes https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Ajuntament avança a la Comissió cívica de Barris al dia el contingut de la sessió participativa de dimarts

A la segona jornada de treball, els ciutadans hauran de prioritzar un total de 266 propostes distribuïdes entre els 6 districtes
Aquest dijous s’ha reunit la Comissió cívica del projecte Barris al dia, un òrgan que ha de vetllar per la transparència de tot el procés. La iniciativa, inclosa en el Pla de mesures anticrisi 2014, té com a objectiu la millora de l’espai públic segons les prioritats marcades per la ciutadania.

Aquesta ha estat la primera vegada que es reunia la II Comissió cívica de Barris al dia, formada pels representants de districte (escollits a la sessió participativa del 24 d’abril), representants dels partits polítics i tècnics de l’Ajuntament. A principis d’abril es va celebrar una altra trobada amb la Comissió cívica de l’edició 2013, durant la qual es va presentar aquesta nova edició del projecte.

En el decurs de la reunió d'aquest dijous, l’Ajuntament ha explicat als membres de la comissió quin ha estat el treball tècnic que ha realitzat el Consistori a l’hora de tractar les aportacions que els ciutadans van fer a la primera jornada participativa, celebrada a finals d’abril. Aquella primera trobada va servir per recollir les aportacions de la ciutadania i per debatre tot un seguit de propostes recopilades per l’Ajuntament a partir de suggeriments dels mateixos rubinencs o de necessitats detectades pels tècnics municipals. Els participants, reunits per districtes, van fer un total de 143 aportacions en grup i en van lliurar 25 més abans de la sessió, el que suma un total de 168 propostes.

El regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, ha destacat el fet que en aquesta nova edició hi hagi molts ciutadans que han volgut repetir l’experiència. Això, segons Velasco, “ha fet que molts d’ells, coneixedors del procés, vinguessin molt preparats, amb molta més informació i amb fotografies, fet que ha facilitat la feina dels tècnics a l’hora d’elaborar les propostes”.

Durant les darreres setmanes, moltes de les aportacions fetes per la ciutadania s’han traslladat a unes fitxes de treball on consta el nom de l’actuació, la seva descripció, un pressupost orientatiu, una fotografia i un plànol de situació. Aquesta documentació, que se suma a les 185 fitxes de les propostes presentades per l’Ajuntament, servirà perquè els participants a la reunió del proper dimarts disposin de tota la informació necessària per poder valorar les propostes i prioritzar-les.

Velasco ha avançat que “moltes de les propostes fetes pels ciutadans es portaran a votació el proper dimarts”. I ha afegit que “n’hi ha d’altres que ja estaven previstes dins la programació ordinària de l’Ajuntament i que, per tant, s’executaran igualment, tot i que no formaran part de Barris al dia”.

Concretament, de les 168 propostes realitzades per la ciutadania, 92 es podran votar en aquesta segona jornada participativa. Es tracta de 81 aportacions que han generat una fitxa nova, 7 aportacions que ja estaven contemplades en fitxes de l’Ajuntament i 4 aportacions més que han modificat una fitxa ja existent. Per tant, els participants a la sessió participativa de dimarts hauran de prioritzar un total de 266 propostes (entre les ciutadanes i les municipals).

Pel que fa a les 76 aportacions ciutadanes restants, n’hi ha 45 que no es recullen al projecte Barris al dia perquè el Consistori ja tenia previst executar-les (per exemple, en el marc del Pla d’inversions 2014-2015). N’hi ha una vintena que s’estudiaran i 11 més que no es poden realitzar, ja sigui perquè el sòl no és públic o és no urbanitzable o perquè no es consideren viables tècnicament.

Proper objectiu: prioritzar
A la segona jornada participativa, que se celebrarà dimarts a les 18.30 h al Centre Cívic d’El Pinar, s’explicarà als assistents com s’han valorat les aportacions ciutadanes. Els participants es distribuiran en grups de treball segons el seu districte per tal que puguin fer una reflexió conjunta sobre els criteris a prioritzar a cada zona i, finalment, puguin votar les propostes a executar.

Barris al dia 2014 està dotat novament amb 400.000 euros, distribuïts a parts iguals entre els sis districtes, però les quantitats assignades a cada zona són lleugerament superiors respecte la primera edició del projecte, ja que en aquesta ocasió no hi ha diners reservats per a actuacions proposades per l’Ajuntament (el 2013 es va destinar una part del pressupost a la millora de la senyalització d’orientació urbana i al projecte de Camins escolars).