Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Escoles compromeses amb el medi ambient L’Ajuntament ajuda els centres educatius públics a fer un ús eficient de l’energia a través del projecte 50/50. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Escoles compromeses amb el medi ambient

L’Ajuntament ajuda els centres educatius públics a fer un ús eficient de l’energia a través del projecte 50/50.
L’Ajuntament de Rubí sabrà a finals de juny quants centres escolars públics de primària se sumaran al projecte 50/50 d’estalvi energètic amb vistes al curs escolar 2012-2013. L’administració local, que és qui assumeix la despesa del consum energètic de les escoles públiques, cedirà al centre que vulgui participar en aquesta iniciativa el 50% dels diners que s’estalviï. Aquests diners, l’escola podrà invertir-los en els programes propis que estimi oportuns. El 50% de l’estalvi restant també anirà a parar al centre si aquest es compromet a invertir els diners en mesures d’eficiència energètica que generin més estalvi.

D’aquesta forma tothom guanya: l’escola rep recursos financers extres, mentre que l’administració redueix els costos energètics i aconsegueix escoles energèticament eficients que contribuiran a assolir els objectius del projecte Rubí Brilla de reduir el consum energètic de gestió municipal i els compromisos de reduir les emissions de CO2 en un 20% l’any 2020.

La metodologia 50/50 és un concepte que es va crear a Hamburg l’any 1994 i que arriba als municipis a partir de l’adhesió al projecte europeu Euronet 50/50, en el qual hi participen 9 països (entre els quals hi ha Finlàndia, Portugal, Hongria, Espanya i Alemanya). El projecte està liderat per la Diputació de Barcelona i entre els seus objectius hi ha la creació d’equips energètics a cada escola, el desenvolupament d’auditories energètiques, la creació de material educatiu i la creació d’una xarxa de centres educatius europeus que intercanviïn informació i bones pràctiques a través d’un espai web.

Sota el lema “els alumnes són el motor del canvi”, aquesta iniciativa, que funciona des de l’any 2009, compta a l’actualitat amb la participació de 13 escoles a la província de Barcelona. A Rubí, l’Ajuntament preveu que el projecte 50/50 pot suposar un estalvi d’entre el 5 i el 10% del consum energètic dels centres d’educació primària.

L’estalvi que s’aconsegueixi amb aquesta campanya a les escoles se sumarà als 51.000 euros anuals i més de 292.000 quilograms de CO2 que s’han aconseguit reduir amb accions realitzades a diversos centres educatius, esportius i de serveis municipals finançades durant l’any 2010 pels Fons Estatals d’Ocupació i Sostenibilitat Local (FEOSL).

Rubí Brilla
Impulsar accions per reduir els consums energètics als equipaments municipals és una de les 4 branques en les quals treballa el projecte Rubí Brilla. Les altres tres són l’àmbit del comerç, l’àmbit domèstic i l’àmbit industrial. En aquest darrer àmbit, el projecte busca posicionar la ciutat com a referent a nivell nacional i internacional en eficiència energètica i ús de les noves tecnologies. És la línia de treball que a hores d’ara està més desenvolupada amb l’objectiu de millorar la competitivitat de les indústries actualment ubicades al municipi i la voluntat d’atraure noves del sector i generar-ne ocupació.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Rubí ja treballa amb el món empresarial, amb trobades periòdiques amb empreses locals, i amb el món universitari, amb qui ha establert convenis: un amb la Fundació I2CAT i un altre més recent amb l’EUITEB, que se signarà oficialment a finals d’aquest mes, ambdues vinculades a la UPC. La transferència tecnològica entre la universitat i les empreses es completa amb l’assessorament en eficiència energètica i energies renovables que els empresaris trobaran a la finestreta única empresarial que s’instal·larà a finals d’any a la Masia Can Serra gràcies a un conveni signat l’any 2010 amb el Centre Tecnològic Leitat.