Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Equip de govern i ICV-EUiA arriben a un acord per incrementar en 430.000 euros les polítiques de reactivació econòmica i el suport a les famílies L’aportació econòmica global que destina el pressupost municipal a la lluita contra la crisi és d’1,1 milions d’euros. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Equip de govern i ICV-EUiA arriben a un acord per incrementar en 430.000 euros les polítiques de reactivació econòmica i el suport a les famílies

L’aportació econòmica global que destina el pressupost municipal a la lluita contra la crisi és d’1,1 milions d’euros.
L’equip de govern (PSC-ERC) ha signat avui un acord amb el grup municipal d’ICV-EUiA per afavorir la reactivació econòmica i la cohesió social amb partides específiques amb consignació al pressupost municipal per aquest any 2012. El compromís adquirit és el resultat d’un procés de negociació iniciat de forma prèvia a l’aprovació del pressupost municipal i en paral·lel amb les converses iniciades amb el grup municipal de CIU que es va traduir en un acord signat el passat el 22 de febrer.
El suport de CIU i l’abstenció d’ICV-EUiA, després d’incorporar dues propostes dels ecosocialistes, van propiciar l’aprovació definitiva del pressupost municipal el passat mes de març.

Durant la signatura de l’acord, l’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, ha agraït la “voluntat d’acord de tots els partits polítics, en especial a CiU i ICV-EUiA - amb qui l’equip de govern ha signat aquests dos acords relacionats amb el pressupost d’aquest any- per garantir els serveis de qualitat a la ciutat d’una manera compromesa en una situació complicada com és l’actual”. Carme Garcia ha recordat amb les competències de l’Ajuntament són limitades per superar aqeusta situació però que “amb acords com aquest volem “posar de manifest la voluntat del consistori de fer realitat la reactivació econòmica i mantenir l’essència de l’Estat del Benestar, amb la garantia dels serveis públics de qualitat per a la ciutadania per enfortir la cohesió social i la protecció dels col·lectius més vulnerables”. L’alcaldessa ha insistit en la necessitat de “fer sostenible el pressupost municipal amb l’ajust pressupostari necessari, però sense reduir la plantilla municipal ni rebaixar la qualitat en els serveis bàsics, actituds que haurien de prendre altres administracions ja que només amb retallades no es remuntarà la situació”.

La portaveu del grup municipal d'ICV-EUiA, Marta Ribas, ha assegurat que amb aquesta modificació pressupostària, “el consistori prioritza els manteniment dels serveis públics, sense incrementar la despesa i amb l’acord d’arribar a un consens amb els representants dels treballadors per la racionalització de la plantilla” i que se senten “satisfets amb l’acord i la negociació d’aquest pressupost més social i centrat en la reactivació econòmica orientada a la ciutadania”. La portaveu ecosocialista ha valorat “molt positivament la voluntat de l’equip de govern d’arribar a aquest acord tot i que el pressupost ja està aprovat” i que estan disposats “a continuar donant suport a l’equip de govern en aquesta línia”.

Per la seva banda, la tinent d'alcaldia i portaveu del grup municipal d'ERC, Arés Tubau, ha assenyalat que, més enllà de les partides concretes de l’acord, “cal destacar la voluntat ferma d’arribar a acords per millorar un pressupost que ja ha estat aprovat”, sobretot si es tracta, com en aquest cas, “d’un acord positiu per a la ciutadania”.

Modificació pressupostària

La negociació que s’ha tancat avui amb la signatura de l’acord es concreta, de forma immediata, en un increment de 431.018,34 € en partides destinades a afavorir la reactivació econòmica i la cohesió social. Per fer efectiu aquest increment es veuran disminuïdes altres partides, majoritàriament destinades al manteniment de dependències municipals, d’enllumenat públic i projectes de col•laboració (veure quadre 1).

L’acord total, però és de 590.000 euros donat que ja es van incorporar al pressupost dues propostes de mesures extraordinàries acordades amb ICV-EUiA (59.000 euros per ajuts tributaris per famílies amb necessitats i 100.000 euros per millores d’eficiència energètica que redueixin el consum de les dependències municipals).

Aquests diners se sumen als 510.000 euros acordats amb el grup municipal de CIU sumant un total d’1,1 milions que queden específicament recollits al pressupost municipal com “Mesures extraordinàries”.

Aquesta quantitat podria arribar fins els gairebé 1,5 milions d’euros si finalment l’Estat permet que l’Ajuntament de Rubí retorni en 10 anys (en comptes dels 5 previstos actualment) els diners que ha transferit erròniament a les administracions locals en els darrers exercicis.

De forma addicional a aquestes mesures, l’acord també apunta la necessitat que l’Ajuntament de Rubí abordi un paquet de mesures d’ajust i de redefinició dels serveis tendint a la màxima austeritat i garantint alhora els serveis essencials de qualitat.
El document recull tot un seguit de compromisos que facilitin la reducció, deixant clar que aquesta s’abordarà “des d’un procés de negociació amb els proveïdors, un replantejament de la cartera de serveis i de la forma de prestació dels mateixos”. Les negociacions amb els agents sindicals per iniciar el procés de forma interna s’iniciaran a mitjans del mes de maig.

Entre els compromisos que recull l’acord, hi ha:
-Aconseguir una reducció del cost en arrendament de locals que arribi als 100.000 € al final d’aquest exercici pressupostari.
-Reduir un 20 % la despesa actual del parc mòbil municipal. Aquest estalvi es reflectiria en el pressupost de l’any vinent.
-Reduir entre un 3 i un 10 % els grans contractes de l’ajuntament amb negociació amb els operadors. Es revisarà especialment el cost de la gestió de residus i de la gestió d’animals abandonats.
-Revisar el catàleg de serveis i plantejar nous models de gestió de les empreses públiques i organismes municipals.
-Treballar nous projectes durant aquest any per reduir encara més la despesa energètica de la ciutat.
Finalment, l’acord preveu estudiar criteris de tarifació social per les taxes i preus públics que van lligats al curs escolar per incorporar-los a les ordenances de l’any 2013.