Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Entra en vigor la prohibició d’encendre foc davant el risc d’incendis forestals Rubí disposa, des de l’any 2006, d’un Pla d’Evacuació per a la zona de les urbanitzacions. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Entra en vigor la prohibició d’encendre foc davant el risc d’incendis forestals

Rubí disposa, des de l’any 2006, d’un Pla d’Evacuació per a la zona de les urbanitzacions.
Des del 15 de març i fins el proper 15 d’octubre, es prohibeix encendre foc als boscos de Catalunya. La Generalitat, com cada any, ha endegat aquesta mesura per tal de prevenir els incendis forestals.

Per això, des de dilluns, totes aquelles activitats que comportin un cert risc d’incendi forestal a Rubí (crema de rostolls, ús de bufadors en obres prop de terrenys forestals, llençar coets o focs d’artifici, etc.) hauran de ser autoritzades prèviament per part de l’Ajuntament de Rubí. Aquesta mesura es pren d’acord amb la Llei i el Reglament d’incendis forestals de Catalunya, que prohibeix aquestes accions entre el 15 de març i el 15 d’octubre amb l’objectiu de prevenir els incendis forestals.

Per a obtenir l’autorització cal que els interessats adrecin a l’Ajuntament una sol·licitud, en la qual s’ha d’indicar el motiu i el lloc on es farà l’activitat en qüestió. Tot i així, en el cas que el foc o l’ús de bufadors s’hagi de realitzar a un terreny forestal o bé a la franja de 500 metres que l’envolta, l’Ajuntament haurà de tramitar l’autorització a la Direcció General de Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat.

Pla d’evacuació d’urbanitzacions a Rubí

Des de l’estiu del 2006, Rubí disposa d’un Pla d’Evacuació d’Urbanitzacions en cas d’incendi forestal. Un document elaborat per la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb l’Ajuntament de Rubí, mitjançant l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals per cadascuna de les urbanitzacions situades a zones boscoses de la comarca.

Mitjançant aquest pla, s’informa els habitants de les urbanitzacions de Rubí (Castellnou -sector A, B, C i D-, Vallès Park, Can Barceló, Sant Muç, Ximelis i Can Solà) sobre com han de procedir per mobilitzar-se en cas que es produeixi un incendi forestal a la zona. Es tracta d’un protocol d’actuació per prevenir el foc i la seva expansió, així com la forma d’actuar per evitar que les flames afectin a nuclis urbans propers a zones boscoses i altres consells generals de prevenció.

Aquest programa d’evacuació d’urbanitzacions va acompanyat d’una guia d’actuació per a l’Ajuntament (on es defineix el temps d’evacuació, la forma d’avisar els ciutadans, els centres d’acolliment i recepció, etc.), un quadern de recomanacions per als veïns, un plànol per a cada veí amb el camí a seguir i el lloc on s’ha de dirigir, un dispositiu especial per a malalts i persones discapacitades i l’equipament bàsic dels voluntaris que col•laborin amb el municipi en l’aplicació del programa.

En cas de produir-se un incendi, els evacuats haurien de dirigir-se als centres de recepció marcats al seu plànol en funció de la zona on visquin. Com a centres de recepció, és a dir, llocs on podrien estacionar els seus vehicles i estar informats sobre el que passi, hi hauria la zona poliesportiva de Can Rosés, el camp de futbol de Can Fatjó i la zona dels tallers de FGC. Posteriorment, i en cas de necessitar un indret d’acollida, s’habilitaria el CEIP Ramon Llull, Can Rosés o altres centres més si així ho requerís la situació.