Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Entra en funcionament el nou sistema de control de trànsit a les zones de vianants En total s’han instal·lat 12 càmeres de videovigilància: 8 d’elles a l’illa i la resta als carrers de Sant Miquel i de Sant Isidre. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Entra en funcionament el nou sistema de control de trànsit a les zones de vianants

En total s’han instal·lat 12 càmeres de videovigilància: 8 d’elles a l’illa i la resta als carrers de Sant Miquel i de Sant Isidre.
El proper dilluns, 11 d’octubre, es posa en funcionament el nou sistema d’identificació de vehicles autoritzats a circular per les 5 zones de vianants que hi ha en aquests moments a la ciutat. Aquest nou sistema permetrà dur a terme un control més efectiu a les illes de vianants de:
 • l’avinguda de Barcelona i els carrers de Francesc Macià i Rafael Casanova (Zona 1)
 • els carrers de Sant Jaume, Sant Pere i Sant Cugat (Zona 2)
 • els carrers de Xercavins, Sant Francesc i Sant Ignasi (Zona 3)
 • els carrers de Sant Isidre i Sant Miquel (Zona 4)
 • i els carrers de la Creu i Sant Magí (Zona 5)

Tal i com ha explicat la regidora de Comerç, Arés Tubau, és important controlar el trànsit en aquestes 5 zones de vianants, ja que “no pot ser que carrers com el de la Creu s’utilitzin com a drecera per aquells vehicles que no estan autoritzats a circular per l’illa de vianants principal”. Segons Tubau, “aquestes vies adjacents a l’illa de l’avinguda de Barcelona també s’han de preservar per als vianants”.

La identificació es farà mitjançant un adhesiu que s’ha d’enganxar al parabrisa del vehicle i que és de diferents colors, en funció de cada zona. Aquest distintiu acreditarà els veïns a circular per la seva zona peatonal, així com també a aquells ciutadans que hi tinguin una plaça de garatge, ja sigui pròpia o de lloguer. El regidor de Seguretat i Mobilitat, Josep Antoni Serra, ha explicat que “els agents policials identificaran els vehicles autoritzats a simple vista gràcies als distintius de diferents colors corresponents a cada zona”.

Les persones que disposaven de l’antiga acreditació per poder circular per l’illa de vianants de l’avinguda de Barcelona han rebut a casa el nou adhesiu. La resta de veïns han hagut de sol·licitar l’acreditació corresponent a la seva zona a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC).

Els vehicles que habitualment proveeixen de gènere els comerços ubicats en aquestes zones també han hagut de facilitar el seu número de matrícula al consistori per tal de no ser multats quan circulin per aquests carrers en horari de càrrega i descàrrega (de dilluns a divendres, de 7.30 a 10.30 h i de 14 a 16.30 h; i dissabtes no festius, de 7.30 a 10.30 h). De fet, els vehicles comercials s’hauran d’ajustar exclusivament a aquests horaris per tal de no ser multats. La regidora de Comerç, Arés Tubau, ha explicat que “l’èxit d’aquesta iniciativa és disposar del major nombre de matrícules dels vehicles comercials que habitualment proveeixen els comerços ubicats en aquests carrers”.

En els casos de vehicles comercials no habituals que també necessiten accedir a les zones de vianants, es farà un seguiment des del centre de control per tal de no sancionar a aquells que hagin efectuat feines de càrrega o descàrrega.

Càmeres de reconeixement de matrícules

Per tal de controlar l’accés de vehicles no autoritzats en aquests carrers i millorar així la seguretat viària a les zones de vianants s’han instal·lat càmeres de videovigilància i reconeixement de matrícules als següents punts:

A l’illa de vianants de l’avinguda de Barcelona i carrers de Francesc Macià i Rafael Casanova:
 • Cruïlla entre avinguda de Barcelona i passeig Francesc Macià
 • Cruïlla entre avinguda de Barcelona i carrer Cervantes
 • Cruïlla entre avinguda de Barcelona i carrer Llobateras
 • Cruïlla entre passeig Francesc Macià i carrer Montserrat

A l’illa de vianants dels carrers de Sant Miquel i Sant Isidre:
 • Cruïlla entre carrer de Sant Isidre i Magí Ramentol
 • Cruïlla entre carrer de Sant Miquel i Mestre Feliu

En cadascun d’aquests punts s’han instal·lat 2 càmeres. Una d’elles és fixa i permetrà identificar les matrícules dels diferents vehicles que circulin per la zona. L’altra càmera és robotitzada i permetrà el control general del trànsit.

Les dades i imatges captades pel sistema de videovigilància s’incorporaran a la central de control de trànsit, ubicada a la comissaria de la Policia Local.

Aquestes imatges seran exclusivament de les zones de vianants i s’eliminaran de forma automàtica en un termini màxim de 30 dies.

El cost d’instal·lació de les 12 càmeres ha estat de 132.760,86 euros. L’empresa BC Sistemas de Comunicación S.L. ha estat l’encarregada de dur a terme els treballs. La zona dels carrers de Sant Miquel i Sant Isidre s’ha incorporat a aquest projecte de modernització tecnològica del sistema de control i seguretat vial gràcies a l’aportació econòmica del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL).

Durant la primera setmana de posada en funcionament, personal municipal informarà els usuaris del nou sistema de videovigilància i a partir del 18 d’octubre, ja no caldrà la presència física policial per sancionar els vehicles no autoritzats que circulin per aquestes zones de vianants perquè la denúncia es cursarà d’ofici a partir de les imatges registrades per les càmeres. El regidor de Seguretat i Mobilitat, Josep Antoni Serra, ha explicat que des de l’Ajuntament “s’ha cregut oportú fer un últim advertiment als ciutadans sobre la prohibició de circular per aquestes zones si no es disposa d’un vehicle autoritzat, malgrat que ja fa molt de temps que es fa pedagogia sobre aquesta qüestió”.

Les zones de vianants dels carrers Sant Jaume-Sant Pere-Sant Cugat, Xercavins-Sant Francesc-Sant Ignasi i Creu-Sant Magí no estaran controlades per cap càmera, però els agents de la Policia Local podran sancionar els conductors d’aquells vehicles que no portin el distintiu que els acredita com a vehicles autoritzats a circular per aquella zona determinada.