Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els rubinencs decideixen el futur ús que tindran els dos solars inclosos al projecte Buits plens Els assistents a la segona jornada participativa han escollit les propostes Passera (solar de la plaça Pearson) i Espai compartit (solar de Primer de Maig) https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Els rubinencs decideixen el futur ús que tindran els dos solars inclosos al projecte Buits plens

Els assistents a la segona jornada participativa han escollit les propostes Passera (solar de la plaça Pearson) i Espai compartit (solar de Primer de Maig)
La ciutadania de Rubí ja ha decidit a què es destinaran els solars ubicats a la confluència entre els carrers de Prim i de Balmes, just davant de la plaça Pearson, d’uns 450 m2; i al c/ Primer de Maig, 41, d’uns 900 m2, inclosos al projecte Buits plens. Amb aquesta iniciativa, que forma part del Pla de Mesures Anticrisi 2014, el Consistori ha volgut donar la paraula als ciutadans perquè fossin ells qui decidissin com recuperar, per a un ús social, uns espais que actualment no es fan servir.

A finals de maig, una quarantena de ciutadans va participar en una primera sessió per debatre i analitzar les problemàtiques i necessitats d’espai públic a la ciutat en general i, en particular, al voltant dels dos solars. Aquest dijous s’han tornat a reunir per, d’una banda, conèixer les diferents propostes de disseny i, de l’altra, debatre’n els avantatges i inconvenients i acabar escollint, mitjançant votació, l’escenari que han considerat més adequat per a cada solar públic.

Una “passera” al solar de la plaça Pearson
En el cas del solar de la plaça Pearson s’han plantejat dues propostes de disseny, batejades amb els noms de Passera i Graderia. Un 71,5% dels participants s’han decantat per la primera opció, que consisteix en incorporar un recorregut dins del solar que definirà 4 àmbits d’ús diferents, pensats per a un públic intergeneracional. Així, s’ha ideat un espai de jocs infantils amb sorral, una zona d’ombra i de repòs pensada especialment per a la gent gran, un espai destinat als joves, en el qual s’integren part dels murs existents per a ser suport d’expressions artístiques, i un darrer espai tipus escenari, pensat per tota la ciutadania. Aquesta proposta conserva la majoria de murs existents actualment i ofereix a aquest espai un caràcter més íntim, per a fer-hi activitats més recollides.

La proposta Graderia, en canvi, plantejava la creació d’una tarima i unes grades per a fer-hi diversos espectacles, des de cinema a la fresca fins a actuacions musicals, entre d’altres. Es tractava d’un espai no exclusiu, ja que quan no hi haguessin espectacles també es podria utilitzar per seure-hi. A la part més allunyada de la plaça Pearson també s’havia dissenyat un espai de repòs amb seients fets amb palets.

Coexistència de cotxes i persones al solar del c/ Primer de Maig
En el cas del solar del c/ Primer de Maig s’han formulat tres propostes: Aparcament actual, Espai compartit i Espai de joc. El disseny guanyador, escollit per un 64% dels assistents, ha estat Espai compartit. Es tracta d’una proposta que planteja deixar l’aparcament que hi ha actualment tal com està, on hi aparquen poc més d’una vintena de vehicles, i actuar al talús existent. Amb aquesta proposta es conservaran bona part de les places d’estacionament actuals i, a més, es netejarà la vegetació del talús, es crearà una passarel·la i es construirà un boulder (un petit rocòdrom) aprofitant la verticalitat del talús. Aquest espai pretén ser la porta d’entrada del futur parc de la Serreta.

A l’hora de definir les potencialitats i mancances del solar del c/ Primer de Maig i de la zona on està ubicat, els participants a la primera jornada de Buits plens van coincidir a remarcar la problemàtica associada a l’estacionament que hi ha al barri de la Zona Nord. La necessitat de places d’aparcament a la zona ha estat un dels motius pels quals la proposta Espai de joc només ha obtingut el suport d’un 29% dels votants. Aquest disseny anava un pas més enllà respecte la proposta Espai compartit ja que, a banda de l’actuació al talús i la creació del boulder i la passera, també plantejava eliminar la zona d’aparcament actual per a crear-hi diversos espais de joc.

La tercera proposta, titulada Aparcament actual, consistia en deixar el solar tal com està actualment. Aquest disseny ha estat votat pel 7% dels assistents.

Comissió de seguiment
A la reunió participativa d’aquest dijous, els assistents també han escollit els ciutadans que formaran part de la comissió de seguiment, integrada també pels representants dels partits polítics presents al Ple municipal. Aquesta comissió s’encarregarà de fer un seguiment del projecte i de la seva adjudicació i execució.

Buits plens, una de les accions del Pla de Mesures Anticrisi 2014, compta amb un pressupost de 100.000 euros (90.000 euros per a executar les obres i 10.000 euros per difondre el projecte i realitzar el procés de participació).