Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els escolars de primària de Rubí treballen a les aules com afrontar el dol davant la mort de persones estimades Els alumnes de l’Escola Joan Maragall són els primers que inicien aquesta proposta que ha començat aquest curs. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Els escolars de primària de Rubí treballen a les aules com afrontar el dol davant la mort de persones estimades

Els alumnes de l’Escola Joan Maragall són els primers que inicien aquesta proposta que ha començat aquest curs.
Els 37 infants que cursen 3r a l’Escola Joan Maragall de Rubí han estat els primers alumnes dels centres educatius de la ciutat que han participat en un taller per treballar els sentiments que es produeixen davant la mort de persones estimades. El taller ”Ara sí que sé!” tracta el dol i la mort des de la perspectiva dels infants i arribarà aquest curs 2013 -2014 a les escoles de primària de Rubí, a través de la Guia d’activitats i serveis que l’Ajuntament de Rubí fa anualment, on es recullen propostes pedagògiques, culturals, socials, etc., per a ús als centres educatius de la ciutat. Al curs 2013-2014, podran participar en aquesta nova activitat educativa 420 alumnes des de P-4 a 6è dels centres escolars que han fet la demanda al consistori.

El taller, que s’adapta a cadascun dels grups en funció de les seves edats, pretén normalitzar el cicle de la vida, a través de la promoció de la salut emocional dels infants i el desenvolupament de la seva intel·ligència emocional, per adaptar-se millor a les adversitats, la mort i el dol que hagin de viure. També se’ls mostra la manera de cuidar d'una persona afligida i evitar els dols complicats, derivats de la manca d’expressió emocional.
“Ara sí que sé!” és un espai creatiu, reflexiu i participatiu, durant el qual els escolars realitzen unes fitxes que els ajuden a expressar els seus sentiments. Les fitxes es queden a l'escola per tal que, posteriorment, els alumnes les incorporin al material que s’emporten a casa per compartir-les amb les famílies.

Alguns dels alumnes que han participat en anteriors edicions, en altres poblacions, han expressat que, durant el taller, aprenen que si una persona plora quan algú es mor vol dir que l'estima; que els nens petits han de plorar amb la família perquè un nen també vol compartir els seus sentiments; o que si algú està trist la companyia és el millor que pot tenir, entre d’altres conceptes que tracten.

El taller “Ara si que sé!” es va posar en marxa l'any 2009, des d'idcsalud Hospital General de Catalunya, conduit per la infermera Xusa Serra, especialitzada en l’acompanyament en les pèrdues i el dol i llicenciada en Antropologia. Des de llavors, s'ha impartit a més de 3.000 nens i nenes de diferents poblacions, des de P‐3 fins a Batxillerat.