Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els efectes de la ventada L'Ajuntament obre una oficina per atendre i tramitar les reclamacions dels veïns afectats pel temporal de dissabte passat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els efectes de la ventada

L'Ajuntament obre una oficina per atendre i tramitar les reclamacions dels veïns afectats pel temporal de dissabte passat.
Els forts vents que dissabte van arribar a una velocitat de 96 km/h a Rubí entre les 11 del matí i l’1 del migdia han deixat més de 400 arbres caiguts (una cinquantena d’ells al nucli urbà i la resta a les urbanitzacions) i desperfectes al mobiliari urbà i finques particulars. Aquesta xifra podria incrementar-se en els pròxims dies perquè ara s’estan valorant els arbres de zones sense afectació a la via pública i instal•lacions, segons ha explicat l’alcaldessa de Rubí, Carme García, en roda de premsa. García ha desitjat “que ara no aparegui la pluja o nous episodis de vents forts perquè tenim molts arbres tocats que podrien caures amb inclemències meteorològiques molt menys adverses que les de dissabte”. L’alcaldessa també ha informat que s’estan avaluant els danys que el temporal ha provocat al municipi i ha avançat que “trigarem més d’1 més en tornar la normalitat a tota la ciutat”.

Una de les conseqüències directes que aquest matí ha alterat la “relativa” normalitat posterior al temporal, ha estat la suspensió de les classes al col•legi Rivo Rubeo després que la ventada hagi provocat el trencament dels vidres de l’estructura metàl•lica de 32 metres quadrats que fa de separació entre el CEIP i l’escola bressol situades en el mateix recinte. A més, com a mesura de precaució, l’Ajuntament ha recomanat a tots els centres escolars de primària que els alumnes no surtin avui al pati i que tots els equipaments esportius municipals no s’obrin avui per poder revisar el seu estat després del temporal per si han resultat afectats.

García ha explicat que l’Ajuntament ha treballat aquest cap de setmana amb un dispositiu d’emergències format per un centener de persones, entre agents de la policia local, operaris de la brigada i parcs i jardins, així com empreses externes i personal l’informació, per anar solucionant les diferents incidències que s’han registrat a la ciutat.

Durant el cap de setmana, la policia local ha realitzat més de 600 intervencions, els Bombers han rebut més de 100 avisos i els Mossos han actuat en un total de 51 incidències. Majoritàriament aquestes actuacions han estat relacionades amb la caiguda d'arbres, cables elèctrics i postes de telefonia, i en menor proporció, per caigudes d'elements d'algunes façanes.

El subministrament elèctric es va tallar durant tot el dia de dissabte a bona part de les urbanitzacions i alguns habitatges del nucli urbà. Avui el servei arriba amb normalitat i només es detecten petits problemes de subministrament que afecten de forma molt puntual a alguns habitatges.

Un altre efecte del temporal va ser el tall, dissabte, d’un total de 47 carrers a les urbanitzacions i 6 més al nucli urbà. Avui encara queden dos carrers que no permeten la circulació fluida de vehicles però es preveu que al llarg d’aquest matí es restableixi la normalitat.

“Afortunadament no hem hagut de lamentar desgràcies personals”, ha dit l’alcaldessa. Amb tot, els desperfectes materials són quantiosos. Carme García ha enumerat alguns dels incidents més destacables. Ha fet referència al trencament del globus de la Piscina Municipal, la caiguda d’un pi a sobre de la teulada d’una casa del carrer Alcover que ha fet que els seus propietaris hagin dormit el cap de setmana fora de casa o l’enfonsament del fals sostre a un altre habitatge de la carretera de Terrassa. En aquest cas, l’Ajuntament ha proporcionat un hotel a la família perquè passés la nit.

Molt espectacular ha estat la caiguda de 40 pins al carrer Espígol que finalment es va poder obrir al trànsit ahir diumenge, o la caiguda dels 25 m de longitud d’un mur del col•legi Maristes que ha destrossat els vehicles aparcats al seu costat. També ha caigut la torre on es trobava l’antena antena de Ràdio Rubí i l’emissora no podrà emetre fins divendres.

El temporal també ha afectat algunes empreses dels polígons industrials de la ciutat. Si bé s’estan acabant d’avaluar els danys, hi ha constància de l’enfonsament d’una part del sostre de l’antiga fàbrica Pascuali i de desperfectes a Hiperlamp.

Informació i atenció als veïns afectats

De forma paral•lela a les actuacions d’emergència al carrer, es va muntar un dispositiu d’informació ciutadana que dissabte es va posar en contacte amb tots els representants de les associacions de veïns de la ciutat per rebre i facilitar informació sobre l'estat del seu barri i per informar-los de l’obertura d’una oficina per atendre i tramitar les reclamacions dels veïns afectats pel temporal. Aquest servei s’ofereix des d’aquest matí a l'OAC (Oficina d'Atenció al Ciutadà) de Les Torres (Rambleta de Joan Miró) i estarà oberta de 8.30 a 14 h i de 16 a 18 h fins a mitjans del mes de febrer, en funció de les demandes dels ciutadans.

Tots els actes esportius programats per dissabte es van suspendre com a mesura de precaució davant el temporal i tampoc es va poder fer el Cross programat per ahir diumenge davant la impossibilitat de tornar a muntar totes les senyalitzacions del circuit que les ventades van fer malbé.