Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els consells dels infants i de la gent gran treballen conjuntament pel civisme i la convivència a la ciutat Els seus membres han participat en un taller intergeneracional per intercanviar experiències, opinions i valors sobre aquests temes. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Els consells dels infants i de la gent gran treballen conjuntament pel civisme i la convivència a la ciutat

Els seus membres han participat en un taller intergeneracional per intercanviar experiències, opinions i valors sobre aquests temes.
Des de l’any 2010, el Consell dels infants i el Consell de la gent gran de Rubí treballen per a la promoció del civisme a la ciutat, aportant idees per sensibilitzar la ciutadania pel que fa a la importància d’actuar cívicament. El civisme és un tema cabdal per als membres de tots dos consells. Tant és així, que van decidir compartir valors i intercanviar opinions sobre aquest tema en el marc d’una trobada intergeneracional, que va tenir lloc el mes de desembre. La regidora de l’àrea de Cohesió Social i Serveis a les Persones, Ana Mª Martínez, ha posat en valor la tasca duta a terme pels dos consells, destacant el fet que “dues generacions diferents hagin treballat plegades per un tema que tant ens preocupa, com és el civisme“. Segons Martínez, encara hi ha molta feina a fer perquè “tothom incorpori el civisme com una actitud“.

Durant aquesta trobada intergeneracional, infants i gent gran van debatre sobre el civisme en relació a diferents àmbits de la vida quotidiana i van intercanviar els seus respectius valors de convivència. Aquest taller, que va comptar amb el suport i la dinamització del servei municipal de Mediació Ciutadana, també va servir per donar a conèixer l’ Ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic, aprovada el 2010. Roger Ventura, membre del Consell dels infants i estudiant de 2n d’ESO al Duc de Montblanc, ha explicat: “Defensem el civisme perquè és un valor de la nostra ciutat que permet que tothom tingui drets i deures per a conviure”. Per la seva banda, Carme Gil, membre del Consell de la gent gran, ha assegurat: “Si les dues generacions anem de la mà podrem solucionar moltes coses”. Neus Lozano, una altra membre del Consell de la gent gran, ha titllat el taller intergeneracional com “una bona experiència, perquè encara que els nois són molt joves, tenen el seu propi punt de vista”.

Durant el taller, el Consell dels infants de Rubí va mostrar especial interès en opinar sobre l’ús dels espais públics i la convivència a les places i espais d’oci de la ciutat, ja que consideren que jugar és un dels drets, recollits a la Convenció dels Drets de l’Infant (1989), amb què més se senten identificats. Per la seva banda, el Consell de la gent gran es va centrar més en els drets de la 3ª edat en relació a algunes actituds i comportaments incívics al carrer que es recullen a l’Ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic, relacionats amb la tinença responsable d’animals, les pràctiques d’ús impropi de l’espai públic i les actituds de convivència quotidiana que sovint afecten a les persones grans o amb dificultats de mobilitat.

Durant el taller es van crear 4 grups de treball, formats per joves i gent gran, amb l’objectiu que totes dues generacions poguessin intercanviar les seves opinions sobre temes d’interès comú, tenint en compte la diferència d’edat. Els temes que es van treballar van ser la comunicació entre generacions, l’oci i el temps lliure, l’ús de l’espai públic i les relacions des de la diferència. En general, els participants van coincidir en el fet que existeixen certs prejudicis en relació a determinats col·lectius i que aquests prejudicis afecten la convivència i generen conflictes als espais públics.

El Consell dels infants, un òrgan molt actiu
El Consell dels infants de Rubí té diversos projectes en marxa. Recentment s’ha creat la comissió d’adolescència, que aglutina els consellers més grans (2n i 3r d’ESO) i que fa més temps que formen part d’aquest òrgan participatiu.

Aquesta comissió ha començat a treballar per donar a conèixer el Consell a tota la infància de Rubí i a tothom qui estigui interessat en saber quina feina fan els consellers. Una de les primeres accions que duran a terme serà la creació d’un blog, on exposaran els temes que treballen en el marc del Consell dels infants, amb l’objectiu d’obrir els debats a tots aquells ciutadans que hi vulguin participar. Alguns membres de la comissió infantil també col·laboraran en aquest projecte.

També donaran a conèixer els interessos dels infants que ja són més grans. I és que els adolescents tenen idees i propostes vinculades a la joventut. Els membres del Consell volen participar a la ràdio, la televisió i allà on calgui per a donar-se a conèixer. De fet, ja tenen emparaulada la publicació d’un article a la revista de participació infantil “Protagonistes ja!” que edita la Diputació de Barcelona. Per poder redactar aquest article, que es publicarà l’any vinent, els consellers participaran en un curs formatiu sobre nocions bàsiques de periodisme que impartirà el consistori rubinenc.

Paral·lelament, el Consell dels infants també ha col·laborat amb l’entitat Entre Veïns del barri de Les Torres, organitzant una campanya solidària de recollida d’aliments per abastir la botiga solidària de l’entitat.