Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els centres educatius s'impliquen en la futura xarxa de Camins escolars Al llarg d’aquesta setmana, es duran a terme xerrades informatives a les cinc escoles que participaran a la primera fase dels Camins escolars https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Els centres educatius s'impliquen en la futura xarxa de Camins escolars

Al llarg d’aquesta setmana, es duran a terme xerrades informatives a les cinc escoles que participaran a la primera fase dels Camins escolars
Els alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària dels cinc centres educatius que participaran a la primera fase d’implantació dels Camins escolars podran familiaritzar-se amb el projecte durant aquesta setmana gràcies a un seguit de xerrades informatives programades pels serveis d’Educació i de Governança i Ciutadania. Les sessions s’impartiran en diferents dies i horaris a les escoles Montserrat, Regina Carmeli, Balmes, Schola i Pau Casals.

L’objectiu d’aquestes xerrades és donar a conèixer el projecte dels Camins escolars als seus usuaris potencials, així com promoure entre els infants la reflexió al voltant de la mobilitat sostenible, l’autonomia i la convivència al carrer. Les sessions comptaran amb la participació de dos tècnics de Governança i dos actors, que protagonitzaran escenes teatrals curtes relacionades amb aquestes temàtiques i dinamitzaran un col·loqui posterior amb els alumnes.

Coincidint amb la presentació del projecte, els infants i les seves famílies rebran material gràfic sobre els Camins escolars, que inclourà l’explicació del projecte, un mapa en què es mostra la primera fase d’implantació de la xarxa i un llistat dels establiments que s’han sumat a la iniciativa en qualitat de Comerços amics de la infància.

Camins educatius i cívics

Els Camins escolars són una proposta d’educació per a la mobilitat i la convivència ciutadana que està impulsant l’Ajuntament des de diferents àrees i serveis. La iniciativa recull l’esperit de la Carta europea dels drets dels vianants del Parlament Europeu del 12 d’octubre de 1998 i ja funciona amb èxit a moltes ciutats. A Rubí, veurà finalment la llum aquest 2014 gràcies a una aportació de 21.730 euros dins el projecte Barris al dia.

La xarxa de Camins escolars aposta per una ciutat feta a mida de les persones i no pas dels vehicles; promou valors cívics que afavoreixen que els nens i nenes guanyin autonomia personal, responsabilitat i qualitat de vida; i compromet tota la comunitat en la millora de l’espai públic i en les oportunitats educatives de l’entorn.

Per a la implantació de la primera fase de la xarxa de Camins escolars, que comptarà amb la participació de les escoles Montserrat, Regina Carmeli, Balmes, Schola i Pau Casals, l’Ajuntament ha definit uns itineraris ideals, no excloents, que uneixen aquests centres i dos punts de trobada, la plaça del Doctor Guardiet i la plaça Pearson, de manera accessible i més segura.

Per identificar la xarxa, s’ha dissenyat una senyalització que es col·locarà a les escoles, els punts de trobada i els comerços col·laboradors. Tant els centres educatius com la plaça Pearson mostraran uns llapis de fusta de grans dimensions, que es pintaran segons el disseny triat per cada escola mitjançant un concurs intern, així com unes petjades al terra que remetran a l’elefant Bòdum, personatge emblemàtic per als infants rubinencs. En el cas de la plaça Doctor Guardiet, els llapis se substituiran per un joc infantil de fusta que permetrà als nens i nenes conèixer sobre el plànol el recorregut dels Camins escolars. Pel que fa als comerços, lluiran als seus aparadors vinils de les petjades del Bòdum i un distintiu amb el text “Comerç amic de la infància”.

En aquests moments, ja són prop de 40 els establiments comercials propers als Camins escolars que han decidit donar el seu suport al projecte. Com a Comerços amics de la infància, es comprometen a donar ajuda i suport als infants que van o tornen de l’escola, per exemple en cas que es trobin malament, tinguin alguna necessitat urgent, hagin de trucar o tinguin cap sensació de perill.

Un projecte en creixement

Tot i que està previst que la primera fase dels Camins escolars s’inauguri al mes de maig, en els mesos següents se seguirà treballant en la dinamització i ampliació del projecte, amb l’objectiu que es faci extensiu a tots els centres educatius de la ciutat.

L’Ajuntament ha inclòs aquesta iniciativa en la seva proposta d’adhesió de Rubí al Programa CAI (Ciutats Amigues de la Infància), que promou la UNICEF.