Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els alumnes d’11 centres educatius de Rubí ja cultiven un hort ecològic Al voltant de 2500 escolars tenen cura d’aquests horts, que es troben ubicats a les mateixes escoles. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els alumnes d’11 centres educatius de Rubí ja cultiven un hort ecològic

Al voltant de 2500 escolars tenen cura d’aquests horts, que es troben ubicats a les mateixes escoles.
Un total d’onze centres educatius de Rubí tenen actualment un hort ecològic. Fins ara, en tenien els CEIP Maria Montessori, Rivo Rubeo, 25 de Setembre, Joan Maragall, Pau Casals, Teresa Altet i els IES Estatut i Duc de Montblanc . Durant aquest curs, s’han afegit tres noves escoles: CEIP Ca n’Alzamora, CEIP Mossèn Cinto i el CEE Ca n’Oriol.

L’Ajuntament de Rubí hi col·labora amb la distribució del material necessari (ecotravesses de fusta per delimitar l’hort, la terra i el compost) així com amb la preparació prèvia del terreny abans de convertir-lo en hort. Aquesta darrera tasca ha anat a càrrec dels alumnes-treballadors dels tallers ocupacionals de serveis a les persones de l’IMPES (especialitats de jardineria i manteniment)

L’hort ecològic és un dels temes que es treballen dins el Seminari de Centres Educatius Sostenibles de Rubí i Castellbisbal. Aquest seminari s’ha creat enguany, seguint la línia oberta per la Xarxa d’Escoles Verdes de Rubí, amb l’objectiu d’aconseguir una xarxa d’intercanvi d’experiències i coneixements en matèria de sostenibilitat. En aquestes reunions hi participen representants de diverses escoles i els IES de Rubí i Castellbisbal, els serveis de medi ambient i educació de l’Ajuntament de Rubí, representants del Departament d’educació de la Generalitat i el Centre de recursos pedagògics. Les escoles i IES participants són Escoles Verdes (en el cas de Rubí, en aquests moments són el CEIP Mª Montessori i l’IES Estatut) o en procés d’obtenir aquest distintiu. Les hores de formació dedicades en el Seminari serviran per certificar la formació necessària per a l’obtenció del distintiu d’Escola Verda.

L’Ajuntament, dins la campanya “Tanquem el cicle de la matèria orgànica” repartirà també a aquestes escoles un dossier d’activitats amb el nom “Menja, separa, composta i planta” amb un total de 103 activitats classificades per cicles (infantil, primària i secundària), que serviran de recurs pedagògic pels professors que treballen l’hort i el compostatge amb els alumnes. Així, s’ensenya als alumnes tots els coneixements necessaris per posar en marxa i cuidar correctament l’hort: diferències entre l’agricultura ecològica i la convencional, seguiment fotogràfic, productes, cura i manteniment, el reg, la reproducció de les plantes, etc. En aquests horts ecològics s’hi planten productes com ara cebes, alls, apis, bròquils, carbassons, carxofes, cogombres, mongetes, pastanagues i tomàquets, entre d’altres.

En aquests moments, el nou hort ecològic del CEIP Ca n’Alzamora ja disposa de faves, espinacs, bledes i cebes. Els productes que es recullen d’aquests horts es portaran als menjadors d’aquests centres i d’altres es distribuiran entre els alumnes que participen en aquest projecte.