Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Servei Local de Català i la Federació de Comerciants conviden la ciutadania a escollir la seva 'paraulassa' preferida La campanya s’ha dissenyat com un joc de pistes en el qual s’hauran de localitzar sis improperis diferents als comerços de la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Servei Local de Català i la Federació de Comerciants conviden la ciutadania a escollir la seva 'paraulassa' preferida

La campanya s’ha dissenyat com un joc de pistes en el qual s’hauran de localitzar sis improperis diferents als comerços de la ciutat
El Servei Local de Català (SLC) i la Federació d’Associacions de Comerciants i Gremis de Rubí (FACGR) conviden els rubinencs i rubinenques a participar a la campanya Troba la teva paraulassa preferida als comerços de Rubí, que té com a objectiu donar a conèixer i recuperar paraulotes o improperis en desús propis del català i, alhora, dinamitzar el comerç de proximitat de la ciutat d’una manera divertida, senzilla i lúdica.

La campanya, que duu per eslògan “Ets babau? No! Jo compro a Rubí”, recull l’esperit de les iniciatives anteriors del SLC La teva paraula preferida (2011), La teva frase feta preferida (2012) i La teva cançó preferida (2013). En aquesta ocasió, però, a l’habitual objectiu de foment de l’ús social del català s’hi suma una altra finalitat: la promoció del comerç local. Per a la regidora de Comerç, Arés Tubau, el fet que s’hagi comptat amb els botiguers per tirar endavant aquesta campanya “vol dir que el comerç està més viu que mai [...] i que és un gran interlocutor amb els rubinencs i rubinenques”. De fet, la FACGR s’ha sumat a la proposta amb entusiasme, tal com ha expressat el seu president, Enric Pallarès: “De seguida ens va fer molta gràcia perquè és una campanya que pot tenir molt de ganxo”.

La iniciativa Troba la teva paraulassa preferida als comerços de Rubí arrencarà oficialment aquest dilluns 24 de febrer i finalitzarà el 14 de març. Prèviament, el SLC s’ha encarregat de fer una primera selecció de prop de 200 paraulotes o improperis genuïns i simpàtics que ja es pot consultar al web del servei. El llistat inclou mots força populars, com ara babau, gamarús o maldestre, però també d’altres menys coneguts, com per exemple enze, mallerenga o nyèbit. Tots ells hi apareixen acompanyats del seu significat i etimologia.

Cadascun dels comerços de la FACGR que participen a la campanya mostraran en un pòster una “paraulassa” diferent. Els rubinencs i rubinenques podran prendre part en aquesta iniciativa a partir del dia 24 emplenant una cartilla amb sis d’aquests mots i validant-la a les botigues on els han localitzat. En aquesta mateixa cartilla també podran anotar la seva “paraulassa” preferida d’entre totes les que hagin vist als comerços locals o al llistat publicat al web del SLC. A més, podran compartir i comentar els improperis més curiosos o que més els agradin a Twitter, mitjançant l’etiqueta #lamevapreferidarubi.

Les cartilles emplenades es podran dipositar a qualsevol de les urnes que hi haurà instal·lades a les botigues participants, al Servei Local de Català o a la Biblioteca Mestre Martí Tauler. Només es prendran com a vàlides les cartilles que continguin les sis “paraulasses”, els sis segells dels comerços, la “paraulassa” preferida i les dades de contacte, i que no estiguin ni estripades ni malmeses.

Els participants a la campanya optaran al sorteig de 20 tauletes tàctils de 7 polzades cortesia de la FACGR. El 25 de març, es faran públics la vintena de guanyadors en un acte en què també s’anunciarà la “paraulassa” que més agrada els rubinencs i les rubinenques.

La campanya Troba la teva paraulassa preferida als comerços de Rubí es treballarà a les escoles amb la col·laboració del Pla Educatiu de l’Entorn, tal com ja s’havia fet en campanyes anteriors. Segons ha explicat la responsable del SLC, Roser Tutusaus, els centres educatius disposaran d’una petita guia didàctica amb exercicis per poder treballar el tema a classe.

Obertes les preinscripcions per als cursos de català

El SLC ha obert les preinscripcions per als nous cursos trimestrals de català. Fins al proper 11 de març, de 9 h a 13 h de dilluns a divendres i de 16 h a 18 h de dilluns a dijous, les persones que hi estiguin interessades podran acudir al carrer Santa Maria, 17, 1r pis, per recollir el número que determinarà el seu ordre de matrícula. El servei ofereix cursos orals i escrits per a l’obtenció dels certificats oficials dels nivells A, B i C.

D’altra banda, també estan obertes les inscripcions per participar a la 20a edició del Voluntariat per la Llengua. El regidor de Política Lingüística, Martí Pujol, ha fet una crida als rubinencs i rubinenques perquè se sumin a aquesta iniciativa de foment de l’ús social del català, especialment com a voluntaris.