Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El proper dilluns 5 de desembre s’encendrà l’enllumenat nadalenc a Rubí Unes 400 persones han participat en els tallers per elaborar les figures decoratives que es penjaran a diferents punts de la ciutat aquestes festes. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El proper dilluns 5 de desembre s’encendrà l’enllumenat nadalenc a Rubí

Unes 400 persones han participat en els tallers per elaborar les figures decoratives que es penjaran a diferents punts de la ciutat aquestes festes.
El dilluns, 5 de desembre, s’encendrà l’enllumenat nadalenc a la ciutat. Aquests dies s’estan acabant d’instal·lar els tres tipus de decoracions que guarniran els carrers durant aquestes festes: figures de fil lluminós, que s’han llogat com en altres anys; figures amb llums LED propietat de l’Ajuntament i, per últim, figures sense llum que prop de 400 ciutadans han elaborat amb materials reciclats durant els dos tallers inclosos a la campanya “Fes teu el Nadal”.

Els carrers que s’estan decorant són l’avinguda de Barcelona, el passeig de Francesc Macià, els carrers Doctor Robert, Maximí Fornés, Sant Cugat, Nostra Senyora de Lourdes, els accessos a les urbanitzacions, el Pinar, la plaça de Pere Aguilera, les rodalies del Mercat i la plaça del Doctor Guardiet, entre d’altres.

El cost de l’enllumenat de Nadal d’enguany és d’aproximadament uns 30.000 euros, el que suposa un estalvi d’uns 20.000 euros respecte l’any passat. Tot i la reducció del pressupost, fruit del context econòmic actual, en aquesta ocasió s’il·luminen dos espais nous que l’any passat estaven en obres: la plaça Nova del Mercat i la plaça del Doctor Guardiet. Això ha estat possible gràcies a una distribució més eficient de les figures lluminoses.

L’enllumenat de Nadal s’encendrà el proper dilluns, 5 de desembre, a les 18h, a la plaça del Doctor Guardiet. A l’acte hi seran presents el regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco; la regidora de Comerç, Arés Tubau; i la regidora d’Espai Públic, Belén Meneses.

Els llums estaran encesos fins el pròxim 8 de gener entre les 18h i les 22h, excepte els dies 5, 7, 10, 17 i 25 de desembre i 6 de gener, que funcionaran entre les 18h i les 24h; i els dies 24 i 31 de desembre i 5 de gener, que estaran encesos entre les 18h i les 3h.

Campanya del Mercat Municipal
Aquest Nadal, el Mercat sortejarà 150 lots de productes nadalencs entre els seus clients. Els participants hauran de dipositar els tiquets d’aquelles compres efectuades entre el 8 i el 19 de desembre en una urna, on hauran d’escriure el seu nom i telèfon de contacte. El sorteig es durà a terme el 19 de desembre, a les 12h del migdia, a les instal·lacions del Mercat.

Pel que fa als horaris d’obertura durant el Nadal, el Mercat Municipal mantindrà el seu horari habitual (dilluns de 8h a 13h, dimarts i dimecres de 7:30h a 13:30h, dijous de 7:30h a 13:30h i de 17h a 20h, divendres de 7h a 20h i dissabtes de 7h a 14:30h) a excepció dels següents dies:

- Dijous, 8 de desembre (Dia de la Immaculada Concepció): obert de 8h a 14h
- Dimecres, 4 de gener: obert de 7:30h a 13:30h i de 17h a 20h
- Dijous, 5 de gener: obert de 7h a 14:30h

El Mercat municipal estarà tancat:

- Dimarts, 6 de desembre (Dia de la Constitució)
- Dilluns, 26 de desembre (Sant Esteve)
- Divendres, 6 de gener (Reis)

Residus nadalencs
Les festes de Nadal i Reis són un període de celebracions en què els hàbits de consum s'accentuen notablement i s'incrementa la generació de residus en comparació amb la resta de l'any. L'arbre de Nadal, el pessebre, decoracions ornamentals amb plantes i branques i els embolcalls dels regals, entre d’altres, contribueixen a incrementar els residus.

A Catalunya, el comerç d'arbres de Nadal està regulat: els exemplars que més es comercialitzen són els avets del gènere Abies spp i altres espècies com la pícea o l'avet roig (Picea abies). La majoria procedeixen de vivers especialitzats i han de dur una etiqueta on es garanteixi l'origen i la sostenibilitat de la plantació d'on prové. Un cop finalitzades les festes, és recomanable no deixar l'arbre de Nadal al carrer ni llençar-lo al contenidor, sinó dur-lo a qualsevol de les 75 parades del servei de deixalleria mòbil de la ciutat o bé a la deixalleria municipal (av. Cova Solera s/n, horari de dilluns a divendres de 9h a 14h i de 16h a 19h; dissabtes, de 9h a 15h; i diumenges, de 9h a 14h). L’objectiu és tractar aquest residu adequadament i fer-ne compost. També es pot optar per altres espècies d'arbres, com ara els autòctons que, com que estan adaptats al clima mediterrani, tenen més possibilitats de sobreviure després de les festes. Una altra possibilitat és utilitzar arbres artificials, que duren més d’un any.

Pel que fa a les molses, es recomana buscar alternatives per als pessebres, com ara gespes artificials, sorra, pedres o altres materials, a fi d'evitar l'exposició dels boscos a la dessecació i l'erosió. Les molses són petites plantes amb una gran capacitat de retenció de l'aigua i d'acumulació de nutrients, alhora que serveixen de substrat per a la germinació de llavors d'altres plantes i protegeixen el sòl de l'erosió. A més, són l'hàbitat de petits animals.

També és costum decorar les llars amb plantes i branques d'arbres com el vesc, el galzeran i el boix grèvol, espècie protegida a Catalunya i amb un alt valor ecològic, ja que floreix en aquesta època i a l'hivern és la base alimentària de moltes espècies de fauna salvatge. Només es poden comercialitzar els exemplars de boix grèvol procedents de planter i les branques procedents de fora de Catalunya on no estigui protegit i amb l'autorització del lloc d'origen. Com a alternativa, es poden usar reproduccions artesanals d'aquestes plantes i branques.

Durant aquesta època és important intensificar les pràctiques de reducció i reciclatge dels residus que produïm, així com minimitzar-ne l'impacte en el medi ambient. En aquest sentit, s’aconsella:

- Regalar coses útils
- Procurar que els productes que comprem no tinguin un excés d'embolcalls
- Pel que fa a les joguines amb bateries, procurar que aquestes siguin recarregables i, un cop esgotades, dipositar-les al contenidor de recollida de piles
- Anar a comprar amb el cabàs o el carretó i evitar les bosses de plàstic d'un sol ús
- Felicitar els amics i familiars amb nadales electròniques en comptes de fer-ho amb les tradicionals targetes de paper
- Fer els guarniments procurant reutilitzar objectes: reaprofitar cintes, llaçades, capses, bosses, paper d'embolicar...
- Abans de reciclar o llençar definitivament qualsevol objecte, procurar donar-li una altra utilitat
- Utilitzar els sistemes de recollida selectiva abocant els residus als contenidors corresponents o bé duent els materials específics a la deixalleria

Hem de pensar que el reciclatge d'una ampolla de vidre estalvia l'energia necessària per mantenir encesa una bombeta de 100 W durant quatre hores. A més, la fabricació d'una tona de vidre reciclat estalvia 1,2 tones de matèries primeres i 130 kg de petroli. Pel que fa al paper, la seva fabricació a partir de paper usat consumeix un 15% menys d'aigua que si es fabrica amb polpa vegetal. Una tona de paper reciclat evita, a més, la tala de 17 arbres de vint anys (0,4 ha de bosc).

Campanya Comerç Segur
Amb l’objectiu de prevenir els fets delictius en aquestes dates en què es produeix un augment de l’activitat comercial i, per tant, s’incrementen les possibilitats de comissió de delictes, principalment robatoris i furts, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra han iniciat una nova campanya de comerç segur a la ciutat. Enguany, aquest dispositiu es perllongarà fins el 16 de gener per, com l’any passat, cobrir part de la campanya de rebaixes.