Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte Rubí Brilla analitzarà el consum energètic a 200 habitatges de la ciutat A partir del 20 de maig, les famílies que vulguin participar en la prova pilot es podran inscriure a www.rubi.cat/rubibrillacomunitat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El projecte Rubí Brilla analitzarà el consum energètic a 200 habitatges de la ciutat

A partir del 20 de maig, les famílies que vulguin participar en la prova pilot es podran inscriure a www.rubi.cat/rubibrillacomunitat.
El projecte Rubí Brilla fa un pas més cap a l’eficiència energètica del conjunt del municipi i va fent-se un lloc com a referent en aquesta matèria a nivell nacional i internacional. Properament, el consistori rubinenc posarà en marxa un estudi energètic de la ciutat de Rubí. Les dades d’aquest estudi s’aconseguiran mitjançant una prova pilot que es realitzarà a les llars de 200 famílies rubinenques, on un aparell adherit als quadres elèctrics avaluarà el consum dels habitatges. Aquesta iniciativa pionera culminarà amb l’elaboració d’un mapa energètic de la ciutat. El usuaris tindran la possibilitat de conèixer en tot moment la despesa de les seves llars mitjançant una aplicació smartphone.

L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha explicat que la voluntat de l’Ajuntament és “ajudar els ciutadans a controlar i reduir la despesa energètica de casa seva i, a la vegada, millorar el medi ambient”. Segons García, “en moments de crisi, l’àmbit domèstic és més important del que sembla, ja que la factura energètica de les famílies cada cop és més elevada”.

Els responsables del projecte Rubí Brilla estan convençuts que, un cop acabi la implantació d’aquesta iniciativa, batejada amb el nom de “Comunitat Rubí Brilla”, es podria reduir fins a un 10% els costos en energia d’un habitatge mitjà de Rubí. Per aconseguir-ho, el projecte arrenca amb l’elecció de 200 famílies diferents, que esdevindran una mostra representativa de la ciutat. Marta Morera, tècnica de Planificació Econòmica i de Ciutat, ha explicat que “el nom del projecte fa referència a la creació de xarxes a internet, que serveixen per compartir i col·laborar, que és precisament el que es pretén amb aquesta prova pilot”.

Inscripcions a partir del 20 de maig
El període per inscriure’s a la prova pilot s’iniciarà el 20 de maig. Els interessats a participar-hi hauran d’omplir el formulari que trobaran a www.rubi.cat/rubibrillacomunitat abans del 20 de juny. En tot moment es buscarà la màxima representativitat de les famílies que vulguin participar a la prova pilot. Per aquesta raó, la mostra es catalogarà per tipus d’habitatge (pisos o cases unifamiliars), per data de construcció (amb anterioritat o posterioritat al 1992) i per metres quadrats edificats (superior o inferior als 150m2). Això donarà com a resultat una mostra molt àmplia i detallada del tipus d’habitatges que hi ha a Rubí.

Un cop avaluada la despesa energètica de cadascun dels models de família, aquestes dades es creuaran amb el padró municipal, la qual cosa servirà per definir un mapa energètic de Rubí i prioritzar posteriorment accions d’eficiència a les zones de la ciutat amb una despesa més elevada.

Per ser escollit com a família participant al projecte s’han de complir tot un seguit de requisits, com ara disposar d’un servei d’ADSL, ser el titular d’un smartphone i manifestar una implicació personal activa. Els participants hauran de deixar en dipòsit 90 euros per a l’aparell que mesurarà les dades. Aquesta quantitat serà retornada un any després, quan finalitzi la prova pilot.

Aplicació per a smartphones
Paral·lelament a tot aquest procés, l’Ajuntament ha encarregat a l’empresa Enerbyte Smart Energy Solutions SL una aplicació d’smartphone que permetrà a l’usuari tenir el control del consum energètic del seu habitatge des del telèfon mòbil. L’aplicació, a més, buscarà alimentar la competitivitat entre els usuaris per estimular l’estalvi.

Segons Pep Salas, fundador d’Enerbyte, “la idea del projecte és donar als usuaris informació a temps real de com consumeixen energia i fer que aquesta informació sigui fàcilment interpretable per ells, generant dinàmiques de coopetició –la combinació de les paraules cooperació i competició– per crear comunitat”. I és que la “Comunitat Rubí Brilla” no la integraran només les 200 persones que participin a la prova pilot, sinó que l’objectiu és generar unes relacions internes que permetin assolir reptes d’estalvi conjunts, “intentant que la gent adopti aquestes tecnologies i al final aconsegueixi un canvi en el seu comportament”. Com ha explicat Pep Salas, “la proposta no es basa tant en el canvi d’un electrodomèstic per un altre de més eficient, per exemple, sinó sobretot en focalitzar el canvi de comportament de com utilitzem, de manera quotidiana, els electrodomèstics, la il·luminació, etc”.