Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte 'Actuació Musical Participativa' guanya la 6ª edició dels Premis al Civisme L’alcaldessa, Carme García, ha lliurat el guardó a l’Associació de Veïns i Veïnes de la Plana del Castell en un acte celebrat a l’Ateneu. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El projecte 'Actuació Musical Participativa' guanya la 6ª edició dels Premis al Civisme

L’alcaldessa, Carme García, ha lliurat el guardó a l’Associació de Veïns i Veïnes de la Plana del Castell en un acte celebrat a l’Ateneu.
La sisena edició dels Premis al Civisme ja té guanyador. Es tracta del projecte “Actuació Musical Participativa”, de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Plana del Castell. L’alcaldessa de Rubí, Carme García, els ha lliurat el diploma acreditatiu i un xec valorat en 1.000 euros.

Els altres tres projectes que també optaven a aquest guardó també han rebut un reconeixement. Es tracta dels projectes “El Casal de Rubí”, presentat pel Centre Rubinenc d’Alternatives Culturals (CRAC); “Rubí, ciutat sense fronteres”, d’Enginyeria Sense Fronteres; i “Un poble per viure, uns carrers per passejar”, del Col·lectiu de veïns del carrer de Sant Ignasi.

Abans de fer públic el veredicte del jurat, l’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha tingut unes paraules de record per la desapareguda Pepa de Haro. L’alcaldessa ha recordat que l’artista rubinenca estava molt vinculada al món artístic i associatiu de la ciutat.

Durant el discurs de lliurament de guardons, García ha explicat que el consistori ha recuperat l’organització dels Premis al Civisme “amb la voluntat de destacar el treball voluntari dels col·lectius i les entitats. Ciutadans i ciutadanes que –com ha dit García– representen els valors del civisme i la convivència i són un exemple de participació i promoció de la ciutadania a la nostra ciutat”.

Carme García ha recordat que l’Ajuntament fa temps que està treballant per promoure el civisme, amb actuacions com l’aprovació de l’Ordenança del bon veïnatge i del bon ús de l’espai públic, campanyes de conscienciació sobre el civisme en col·laboració amb les associacions de veïns i l’aposta per la mediació per resoldre conflictes veïnals, entre d’altres. “La recuperació d’aquest premi –segons l’alcaldessa– és una peça més per fomentar les bones pràctiques i conscienciar la ciutadania”.

García també ha explicat que els Premis al Civisme coincideixen plenament amb una de les prioritats de l’equip de govern per aquest mandat: la cohesió social i el bon ús de l’espai públic que, com ha assegurat l’alcaldessa, passa per una bona convivència. “Des de l’Ajuntament de Rubí entenem que el civisme és el projecte col·lectiu d’una ciutadania compromesa amb la societat i els béns públics”. Per aquest motiu, ha encoratjat als col·lectius i entitats de la ciutat a “seguir treballant amb il·lusió per contribuir a fer de Rubí un espai de convivència, respecte i tolerància per viure en llibertat i harmonia”.

El jurat ha premiat el projecte “Actuació Musical Participativa” per la seva promoció de la participació ciutadana, el bon veïnatge i l’intercanvi cultural i generacional. També ha tingut en compte el caràcter creatiu, innovador, concret i, alhora, obert a la ciutadania del projecte, així com el seu foment del civisme, la convivència i la cohesió social a través de la cultura musical. Els membres del jurat també s’han fixat en el foment de la tolerància, el respecte a la diversitat i la integració veïnal del projecte, així com el fet de ser una acció cívica que contempla la possibilitat d’arribar a tota la ciutadania i fer-se extensiva a tots els barris de Rubí.

El jurat, presidit per Anna Maria Martínez, regidora de l’Àrea de Cohesió Social i Serveis a les Persones, en delegació de l’alcaldessa, ha estat format per Maria Palau, Síndica de Greuges de Rubí; Trinidad Fuentes, responsable de l’Àmbit de Governança del consistori; Miquel Pedrosa, cap de la Policia Local de Rubí; i Teresa Climent, cap de projectes de la Fundació Jaume Bofill.

Actuació Musical Participativa
El projecte “Actuació Musical Participativa”, una proposta dels veïns de la Plana del Castell, consisteix en la celebració d’un concert obert a tot el barri i a tota la ciutat, en el qual hi participen els propis veïns i veïnes, sense cap distinció d’edat ni de nivell de coneixement musical. Ara per ara ja se n’han fet dues edicions, en el marc de la Festa Major del barri dels anys 2010 i 2011.

Entre els objectius del projecte destaquen la integració i la bona convivència entre els veïns del barri i de la resta de la ciutat; el foment de les activitats culturals i catalanes a Rubí; l’obertura d’un nou espai de presentació de nous músics i cantants amateurs de la ciutat, oferint-los la possibilitat de participar en un concert amb públic i en directe; i l’aportació d’experiències i aprenentatge, no només a nivell musical, sinó també com a exemple de comunicació, participació i cohesió entre els veïns, entre d’altres.

Cada any, pels volts del mes de març, els veïns de la Plana del Castell es reuneixen per decidir, de forma participativa, el nombre de músics que actuaran i els temes que s’interpretaran al concert. A l’hora de fer la selecció, els veïns tenen en compte que hi hagi diversos tipus de cançons (de cultura popular catalana, actuals i conegudes pels veïns de totes les edats, infantils i participatives). Una vegada escollit el repertori, s’estableix el calendari d’assajos, durant els quals s’aconsegueixen gran part dels objectius del projecte, establint-se lligams entre els participants, compartint experiències personals, coneixements musicals, etc.

La primera edició de l’Actuació Musical Participativa, l’estiu de 2010, va ser tot un èxit segons els seus organitzadors. L’any passat, l’activitat es va estendre a veïns d’altres barris (Centre, Can Fatjó i Plana de Can Bertran), així com a diverses entitats (Molí 21, Escola Municipal de Música Pere Burés), de tal manera que la segona edició va duplicar el nombre de participants (es va passar d’una quinzena l’any 2010 a més d’una trentena l’any passat).