Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El plenari del CiT aprova el seu pla d'actuació per al 2014 amb la vista posada en Europa Rubí renova la presidència del consorci, que a partir d’aquest moment passa a ser bianual https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El plenari del CiT aprova el seu pla d'actuació per al 2014 amb la vista posada en Europa

Rubí renova la presidència del consorci, que a partir d’aquest moment passa a ser bianual
El comitè plenari del Catalonia Innovation Triangle (CiT), el consorci per a la promoció i desenvolupament del territori que integren Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola, s’ha reunit aquest dimecres per aprovar, entre d’altres, el seu pla d’actuació i pressupost per al 2014. La trobada, celebrada a l’Ajuntament de Rubí, també ha servit per modificar els estatuts de l’entitat amb l’objectiu d’ampliar-ne el període de presidència, que ara passarà a ser bianual i tornarà a recaure, per tant, en Rubí.

El pla d’actuació del CiT per al 2014 té com a grans prioritats la construcció d’una iniciativa global de projectes definits en una estratègia RIS3 (Estratègia de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent) per al seu desenvolupament durant el període 2014-2017; fomentar la creació d’ocupació; mancomunar objectius, estratègies i serveis per guanyar en eficiència; i consolidar lligams entre empreses, institucions del coneixement i el propi CiT.

Aquestes grans línies de treball s’estructuren en set programes que aborden la qüestió de les infraestructures i serveis per a la mobilitat; la gestió dels Polígons d’Activitat Econòmica; les infraestructures de telecomunicacions; el serveis avançats per a la competitivitat; el foment de l’activitat econòmica; el màrqueting territorial; i la millora de la gestió interna del CiT.

Entre les iniciatives concretes que s’engloben en aquests programes figuren, per exemple, la senyalització a les autopistes de titularitat estatal de les zones empresarials, universitàries i tecnològiques del CiT; compartir projectes SmartCity i de desenvolupament TIC amb empreses, institucions i municipis; definir el territori del consorci com a hub en emprenedoria; i reforçar el posicionament del CiT en el marc de la gran Barcelona, dotant-lo així de centralitat.

Aquestes i altres accions s’executaran gràcies a un pressupost, aprovat també aquest dimecres, de 90.200 euros, provinent de les aportacions equitatives dels tres ajuntaments i que es manté respecte a exercicis anteriors.

El CiT com a territori estratègic a Europa

Durant aquest 2014, bona part dels esforços del consorci se centraran a definir una estratègia RIS3 que permeti aquest territori beneficiar-se dels fons estructurals de la Unió Europea per tirar endavant projectes que tinguin la innovació com a focus principal. Aquesta iniciativa, que haurà de posicionar-se dins l’estratègia catalana RIS3, haurà d’evidenciar el que es coneix com a “quàdruple hèlix”, és a dir, la col·laboració a quatre bandes entre administració, universitat i centres de coneixement, empresa i societat civil.

“Aquest 2014, volem anar més enllà, portar el nostre territori fora de les nostres fronteres i generar ocupació de qualitat [...]. Volem que aquest sigui un dels primers territoris que presenti projectes a Europa”, ha declarat l’alcaldessa de Rubí i actual presidenta del consorci, Carme García, qui ha avançat que les iniciatives que proposarà el CiT, i que encara s’han d’acabar de definir, giraran al voltant de l’eficiència energètica, l’emprenedoria i la manufactura avançada.

En la seva recerca de finançament europeu, el consorci posarà en valor els seus principals actius. El territori que conformen Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola aplega 220.000 habitants, 10.000 empreses, 5.000 investigadors i 60.000 estudiants universitaris; genera el 3% de l’activitat econòmica del país i dóna feina a 90.000 treballadors; i es localitza en una situació estratègica com a nus de comunicacions viari i ferroviari, facilitant així l’accés dels professionals als mercats, proveïdors i clients.

Per a l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, cal visibilitzar que estem davant d’un “mercat de treball canviant, que aporta noves oportunitats, i les tres ciutats volem ser-hi en aquestes oportunitats, perquè tenim un territori amb moltes fortaleses”. En aquesta mateixa línia, la primera edil de Cerdanyola, Carme Carmona, ha reiterat la voluntat dels tres municipis de “continuar apostant pel model del CiT, que consisteix a compartir projectes [...]. Estem en un lloc estratègic i disposem de tota una sèrie de potencialitats que ens ajudaran a situar-nos”.

Balanç del 2013

El comitè plenari del CiT també ha aprovat aquest dimecres la memòria d’activitats del consorci corresponent al 2013. Entre d’altres qüestions, el document recull la finalització del pla de senyalització de zones empresarials, la revisió dels continguts i les funcions de la plataforma web del consorci, o la participació de l’entitat en diferents fòrums, com ara el 15è Saló Internacional de Logística de Barcelona o la 3a Sessió d’intercanvi i aprenentatge de Polígons d’Activitat Econòmica celebrada a l’Ajuntament de Rubí.