Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple municipal insta el Govern espanyol a regular el vot secret de les persones cegues de cara a les properes eleccions municipals Durant la sessió plenària també s’ha acordat clarificar la senyalització viària de l’illa de vianants. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El ple municipal insta el Govern espanyol a regular el vot secret de les persones cegues de cara a les properes eleccions municipals

Durant la sessió plenària també s’ha acordat clarificar la senyalització viària de l’illa de vianants.
El ple municipal corresponent al mes de gener de 2011 ha aprovat una moció presentada per Junta de Portaveus (és a dir, consensuada prèviament per tots els grups municipals) instant el Govern Espanyol a regular un procediment que garanteixi el secret del vot a les persones amb discapacitat visual a les properes eleccions municipals.

Fins als comicis generals de 9 de març de 2008, les persones cegues no podien exercir el seu dret al vot de manera autònoma i secreta, com garanteix la Constitució espanyola a tots els ciutadans. L’any 2004, l’Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC) va començar a reivindicar l’establiment d’un sistema que garantís a aquest col·lectiu, mitjançant l’ús del sistema braille, el secret i l’autonomia en l’exercici del vot. Després d’una llarga lluita, l’octubre de 2007 es va aprovar una reforma de la Llei electoral que garantia el vot secret dels invidents.

Ara, aquest col·lectiu reclama poder exercir aquest dret també als comicis municipals. L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha explicat que l’objectiu de la moció és que “es reformi de nou la Llei electoral per permetre que les persones cegues puguin votar de manera secreta a les eleccions municipal”. García ha traslladat als membres de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec (que han estat presents a la sessió plenària), que “tornen a tenir el suport de tots els grups municipals a l’hora de reivindicar aquest dret” i els ha explicat que “hi ha més ajuntaments que també han aprovat o que estan a punt d’aprovar mocions similars”. A més, s’ha mostrat satisfeta que aquesta lluita “nasqués a Rubí“. Per la seva banda, el vicepresident de l’entitat, José Ángel CArrey, ha agraït al consistori el seu suport, tot demanant als grups municipals que “facin arribar aquesta demanda als seus companys de Madrid” i ha desitjat que “aquesta sigui l’última vegada que s’hagin de fer accions com aquesta”.

El ple també ha aprovat, per Junta de Portaveus, 4 mocions més. Una d’elles manifestant el suport de l’Ajuntament de Rubí a l’empresa Cremalleras Rubí S.A. i, en conseqüència, a les mesures que pugui adoptar la companyia, dins del procediment concursal, per superar l’actual situació de crisi i aconseguir el manteniment de l’activitat industrial i dels llocs de treball.

La creació i composició de la Comissió Informativa Especial de Mesures de Transparència i Bon Govern també ha comptat amb el suport previ de totes les formacions, així com també la ratificació del Codi de Bon Govern Local. Per últim, també ha estat presentada per Junta de Portaveus una moció per tal d’iniciar una reflexió sobre la reforma de la legislació del dret a l’habitatge i de la Llei del mercat hipotecari.

1.400.000 euros en bonificacions
Arran de la moció presentada per Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) instant el consistori a adoptar accions a favor dels aturats sense subsidi en l’actual situació de crisi, el regidor de Serveis Centrals i d’Hisenda, Josep Manel Castro, ha recordat que, durant l’any 2010, l’equip de govern ha destinat prop d’1.400.000 euros a bonificacions. Unes subvencions que, com ha dit Castro, han beneficiat majoritàriament aquest col·lectiu.

El regidor ha detallat algunes de les quantitats que han estat subvencionades en diferents àmbits: Impost sobre Béns Immobles (257.000 €), plusvàlues (215.000 €), Impost de Vehicles (100.000 €), escombraries domiciliàries (65.000 €), escombraries comercials (146.000 €), escola bressol (148.000 €), escola de música (43.000 €), escola d’Art i Disseny (7.000 €), transport urbà (194.000 €), subministrament d’aigua (89.000 €) i transport adaptat per a persones grans (16.000 €).

Finalment, la moció presentada pels ecosocialistes ha estat rebutjada, ja que només hi ha votat a favor ICV-EUiA. El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), el Partit Popular (PP) i Convergència i Unió (CiU) hi han votat en contra, mentre que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR) s’han abstingut.

L’illa de vianants, de nou a debat
Convergència i Unió ha presentat una moció sol·licitant la clarificació de la senyalització viària als carrers de l’Illa de Vianants, que ha estat aprovada per unanimitat.

Així, el ple ha acordat instar l’equip de govern a estudiar la simplificació i claredat de la senyalització de l’illa i la possibilitat que la senyalització semafòrica estigui sempre en vermell en l’horari d’illa de vianants. El ple també ha demanat que s’estudiï tècnicament la possibilitat d’ampliar l’horari de l’illa a la nit, donat el seu nivell d’utilització en hores nocturnes. També es proposa transformar l’avinguda de Barcelona i el carrer de Francesc Macià en zona de pacificació de trànsit, de manera que sempre hi hagi una velocitat màxima inferior a la màxima de la ciutat, sigui dins o fora de l’horari de l’illa de vianants. I, per últim, la moció insta l’equip de govern a informar els grups municipals del nombre de sancions administratives emeses pel consistori i quants recursos s’han presentat. A darrera hora s’ha incorporat un últim punt, formulat per ACR, en què es demana que s’aprovi l’esborrany sobre el reglament d’ús de l’illa de vianants.

Altres qüestions
El ple també ha aprovat per unanimitat el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES), un document del qual s’han felicitat tots els grups municipals. El regidor d’Ecologia Urbana, Manuel Velasco, ha explicat que “el compromís del 20-20-20 –reduir un 20% les emissions de gasos d’efecte hivernacle a través de l’increment d’un 20% de les energies renovables i un 20% l’eficiència energètica en l’àmbit municipal– és el tret de sortida d’una cursa que Rubí ja fa temps que va iniciar”. Velasco també ha informat que “un 40% de les accions incloses al PAES ja estan iniciades o, fins i tot, completades”.

D’altra banda, el ple ha donat el vist-i-plau a la denominació del futur centre educatiu del carrer Mallorca, que s’anomenarà “Escola del Bosc”.