Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple aprova provisionalment unes ordenances fiscals que rebaixen l'IBI de les famílies un 10% en dos anys La proposta ha estat aprovada amb els vots de l’equip de govern (PSC i ERC) i les abstencions de la resta de grups https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El ple aprova provisionalment unes ordenances fiscals que rebaixen l'IBI de les famílies un 10% en dos anys

La proposta ha estat aprovada amb els vots de l’equip de govern (PSC i ERC) i les abstencions de la resta de grups
El ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat de manera provisional la proposta d’ordenances fiscals per al 2014, que contempla com a punt més important una rebaixa per a les famílies del 10% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) en dos anys, així com el manteniment de les bonificacions, subvencions i exempcions que ja s’aplicaven. Els impostos, taxes i preus públics han rebut el vot afirmatiu de l’equip de govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), i les abstencions dels grups de l’oposició: Partit Popular (PP), Convergència i Unió (CIU), Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUIA) i Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR).

De cara al proper exercici, l’Ajuntament tenia la possibilitat de mantenir el 10% d’increment de l’IBI decretat pel Govern central l’any passat o bé actualitzar el valor cadastral a través de l’aplicació d’un coeficient establert pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, deixant així lliure el tipus impositiu per poder-lo modificar segons el criteri de la corporació local. L’Ajuntament s’ha decidit per aquesta segona opció després de comprovar que, tot i la rebaixa de l’IBI, es podrà disposar dels ingressos suficients per mantenir els serveis públics durant el que resta de mandat.

La Direcció general de Cadastre conclou que Rubí té els valors cadastrals per sota del 50% del valor de mercat i, per tant, proposa un increment de coeficients d’una desena part del valor previst. L’Ajuntament seguirà aquesta recomanació però, alhora, reduirà el tipus general de l’IBI fins al 0,89% durant el 2014 i fins al 0,854% el 2015. A més, aplicarà tipus diferenciats segons la tipologia de l’immoble, fent així que les majors reduccions beneficiïn les famílies, el comerç i la indústria. A la pràctica, això suposarà per a les famílies una rebaixa del 6% de l’IBI el 2014, i d’un 4% més el 2015.

Pel que fa a la resta d’impostos, la proposta d’ordenances aprovada al ple d’aquest dimarts contempla la seva congelació. Per tant, es manté la pressió fiscal pel que fa a l’Impost sobre els Vehicles de Tracció Mecànica, l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), les plusvàlues i l’Impost sobre construcció, instal·lacions i obres (ICIO).

Segons aquesta proposta d’ordenances, una família tipus de quatre membres que viu en un pis de 80 m2 a la zona de la JOSA i que té un Opel Corsa 1.4 pagarà l’any vinent 31,97 euros menys que el 2013. El seu IBI quedarà en 539,82 euros, 32 euros menys que el 2013; i pagarà el mateix d’escombraries (115,09 euros) i de vehicles (68,16 euros).

Reactivació econòmica i cohesió social

Amb vista a garantir la reactivació econòmica, les ordenances fiscals per a l’any vinent inclouen una disminució generalitzada del 50% de la taxa d’escombraries comercials i no industrials, així com una rebaixa aproximada del 20% en les llicències d’activitats i el compromís de crear una línia de subvencions per als paradistes del Mercat que incentivin l’ús del pàrquing entre els compradors.

La proposta fiscal de l’equip de govern dóna continuïtat a les bonificacions, exempcions i subvencions que venia aplicant l’Ajuntament per ajudar les famílies que pitjor ho estan passant amb la crisi i reactivar l’economia. El bipartit s’ha compromès amb l’oposició a reactivar la Comissió de tarifació social a principis de novembre per dissenyar les bases de les subvencions i les bonificacions per al 2014; estudiar la possibilitat d’estendre la tarifació social a altres centres educatius, a banda de les escoles bressols; i abordar una nova línia de subvenció o bonificació de l’IBI per aquells espais buits privats que se’ls doni un ús públic.

Aquesta proposta d’ordenances s’emmarca en un procés obert de negociació amb tots els grups municipals, ja que la intenció de l’equip de govern és obtenir el màxim consens polític en aquesta qüestió, i s’està debatent en paral·lel als pressupostos municipals de l’any vinent. Per primera vegada, l’Ajuntament està treballant sobre un escenari econòmic de dos anys amb l’objectiu de donar una millor resposta a la situació de crisi actual, situant com a grans prioritats del que resta del mandat la cohesió social i la reactivació de l’economia.

També en l'apartat econòmic, i en compliment de la Llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, aquest dimarts s'ha donat compte al ple del marc pressupostari de l'Ajuntament per al període 2014-2016. D’aquesta manera, es dóna continuïtat a la planificació plurianual que ja estava aplicant l’Ajuntament de Rubí en exercicis anteriors.

Altres tràmits i mocions

El ple ha aprovat l'adhesió de Rubí al manifest elaborat per la Generalitat de Catalunya, l'Associació de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya i les quatre Diputacions provincials amb motiu del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència envers les Dones, que es commemora el proper 25 de novembre.

Pel que fa a les mocions, ha donat llum verda a una proposta de la junta de portaveus en què es demana el manteniment del servei d'ambulàncies a Rubí i es dóna suport als seus treballadors davant les darreres retallades salarials, i una altra també unitària que es posiciona al costat de la plantilla de Panrico de Santa Perpètua de Mogoda.

La moció del PP sobre la seguretat a les urbanitzacions ha rebut els vots a favor de tot el ple a excepció d’ACR i del regidor d’EUIA, Ivan Hernáez, que s’han abstingut.

També s’han aprovat tres propostes relacionades amb l’accés a l’habitatge. Tant la presentada per ICV-EUIA com la que ha portat ACR han prosperat amb l’única abstenció del PP. Una darrera moció del partit d’independents per a la promoció de la masoveria urbana s’ha aprovat per unanimitat.

Al ple d’aquest dimarts, també s’ha aprovat amb l’abstenció del PP una moció d'ERC que dóna suport a la querella contra l'Estat espanyol per crims contra la humanitat per l'afusellament fa 73 anys del president de la Generalitat, Lluís Companys, i altres 47 representants polítics catalans. La mateixa relació de vots ha permès l’aprovació d’una moció en suport del Correllengua 2013 signada per ERC, CIU, ICV-EUIA i ACR.

Presa de possessió de Rafael Bosch

Al ple d'aquest mes d'octubre, ha pres possessió de la seva acta de regidor Rafael Bosch, qui s'incorpora al grup municipal d'ACR en substitució d'Agustí Martínez. Bosch, que ha promès el càrrec “per imperatiu legal”, ja va ser edil per la formació d'independents durant el mandat 2003-2007.