Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple aprova provisionalment el POUM amb una àmplia majoria Només ICV-EUiA i ACR han votat en contra. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El ple aprova provisionalment el POUM amb una àmplia majoria

Només ICV-EUiA i ACR han votat en contra.
Una àmplia majoria de les formacions polítiques representades al Ple (PSC, ERC, PP i CiU) han votat favorablement a la proposta provisional del Pla d’Ordenació Urbana municipal (POUM). Malgrat la falta d’unanimitat (ICV-EUiA i ACR han votat en contra) Carme García ha volgut agrair “la feina que han fet tots els partits polítics hagin votat a favor o no del POUM. També hem incorporat propostes d’ICV i ACR.”

En una trobada amb els mitjans prèvia al Ple, l’alcaldessa ha explicat que la proposta que s’ha votat al Ple contemplava incorporacions o modificacions poc substancials respecte la proposta que es va lliurar als grups al mes de maig.

Són un total d’11 modificacions la majoria de les quals de caràcter tècnic, de modificació d’usos d’alguna zona industrial o rectificacions d’errades presents als documents.
L’alcaldessa n’ha destacat tres. Una d’elles és la incorporació a la memòria econòmica la construcció del pavelló que es farà a l’Escardívol, per un import de 5,6 milions d’euros. La segona modificació fa referència a la qualificació de l’espai que actualment ocupen els jutjats com a zona d’equipaments.
El tercer canvi destacat per Carme García ha estat deixar per escrit quin és el límit a partir del qual no es podrà construir a l’Escardívol i la supressió del dibuix que apareixia a la fitxa tècnica. L’alcaldessa ha explicat que aquesta mesura pretén “evitar un ús demagògic del projecte que es farà a l’Escardívol com està passant en aquests moments. La imatge que es dibuixava a la fitxa tècnica d’aquest projecte era merament orientativa donat que caldrà fer un concurs d’idees i no hi ha cap projecte predefinit”.

L’Escardívol s’amplia fins a superar els 29 mil metres quadrats de superfície. García ha apuntat que l’espai que quedarà lliure per poder realitzar activitats ciutadanes és de gairebé 15.000 m2 en front els 9.000 actuals. Els habitatges, 187 (dels quals 81 seran de protecció oficial), no tindran més de 3 plantes i comptaran amb 3.500 m2 de sector terciari i comercial, la qual cosa convertirà l’Escardívol en un pol d’atracció per a la ciutadania.
L’alcaldessa ha dit, però, que el POUM “no és només l’Escardívol, va molt més enllà: són més coses com la mobilitat, els espais verds, els aparcaments o els equipaments, entre altres”.

Equilibri, ordre, sostenibilitat ambiental, indústria i oportunitats

El document aprovat articula urbanísticament la ciutat fins l’any 2022 amb accions que permeten crear una ciutat equilibrada, ordenada, mediambientalment sostenible, industrial i d’oportunitats.

L’equilibri s’aborda a partir d’actuacions de preservació de Can Ramoneda, el parc urbà més gran de l’àrea metropolitana amb 140 hectàrees on es reserven espais per a usos universitaris i esportius, a l’hora que es planifica un creixement concentrat en el nucli urbà i nous portals a les urbanitzacions, amb un horitzó màxim de 90.000 habitants i la construcció d’11.300 nous habitatges dels quals 4.500 seran protegits.

El POUM ordena un major nombre de zones verdes, amb 336 hectàrees d’espais lliures, més de 128 hectàrees de sòl destinats a equipaments, transport sostenible amb la incorporació d’una segona estació d’autobusos, 4.700 aparcaments nous, 12 km. de nous carrils bici urbans i 24 en antics camins rurals, la construcció d’una ronda que permeti convertir en vies locals la C-1413 al seu pas per l’Escardívol i l’avinguda de l’Estatut; i la millora de l’oferta d’oci a la ciutat.

En aquest darrer punt, el POUM permet el que impedia fins ara l’ordenació urbanística vigent, que es creïn locals musicals amb aforament de fins a 150 persones al nucli urbà i oferta d’oci a les zones industrials.

Les mesures contemplades en el document aprovat incorporen criteris de sostenibilitat mediambiental mantenint el 45,2% de la superfície del municipi com a sòl no urbanitzable i incloent l’elaboració d’un Pla Especial per a extractives actuals i prohibint noves implantacions.

La voluntat de mantenir la base productiva i de treball de la ciutat es reflecteix en les mesures que s’inclouen al document per garantir l’estructura industrial de Rubí. Les accions més destacades són la major flexibilitat a l’hora d’incorporar i barrejar usos a les zones industrials, incrementar l’edificabilitat industrial sense ocupar nou territori i una major flexibilitat constructiva. Aquestes mesures podrien generar entre 13.500 i 27.500 nous llocs de feina durant la vigència del nou POUM.

A tots aquests grans criteris se suma un darrer de creació d’una ciutat d’oportunitats que es vertebren al llarg de la llera de la riera amb un total de 6 projectes, entre els quals destaquen la zona lúdico-comercial del Rubí+D, la segona estació a la Llana o el conjunt cultural docent del Vapor Nou.

La proposta d’aprovació provisional aprovada s’ha elaborat tenint en compte les 332 al·legacions que han fet arribar particulars i entitats de la ciutat, de les quals 325 estaven referides a l’àmbit del POUM. 7 de cada 10 al·legacions han estat estimades total o parcialment, el que representa un total de 222 propostes, un 68% del conjunt.

La inversió que haurà de fer la ciutat per complir el POUM és de 165,6 milions d’euros, dels quals el 59,6 % seran d’aportació municipal i la resta d’altres administracions i promotors privats.

Un cop aprovat pel Ple, el document haurà de ser aprovat definitivament per la Generalitat de Catalunya qui pot presentar modificacions que es recollirien en un darrer document on es refondrien totes les propostes.