Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova inicialment unes ordenances fiscals que preveuen la congelació de l’IBI i d’altres tributs Sergi García (CiU) ha pres possessió del càrrec de regidor del consistori en substitució d’Andreu Hernández. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple aprova inicialment unes ordenances fiscals que preveuen la congelació de l’IBI i d’altres tributs

Sergi García (CiU) ha pres possessió del càrrec de regidor del consistori en substitució d’Andreu Hernández.
El Ple municipal ha aprovat, de manera inicial, la proposta d’Ordenances fiscals pel 2013 que presentaven l’equip de govern –format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)– i Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA). Aquestes tres formacions, juntament amb Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR), han donat el seu vist-i-plau a la proposta. En canvi, el Partit Popular s’ha abstingut i Convergència i Unió hi ha votat en contra. La regidora de l’àrea de Serveis Centrals, Hisenda i Règim Interior, Neus Muñoz, ha parlat de la importància d’arribar a acords amb altres formacions en temes tan importants com el de les ordenances: “Volem ser un exemple de superació de conflictes partidistes i caminar junts per fer front a la crisi“.

Muñoz ha assegurat que la voluntat de l’equip de govern és “lluitar per mantenir l’Estat del benestar”. En aquest sentit, s’ha optat per congelar la pràctica totalitat de les taxes i tributs, inclòs l’Impost de Béns Immobles (IBI), per no incrementar la pressió fiscal dels rubinencs, amb l’excepció de la taxa d’escombraries, que augmentarà un 2,5%. Un increment que es destinarà a augmentar el nombre de contenidors de recollida selectiva a la ciutat i a fer campanyes de sensibilització sobre la importància de separar correctament els residus.

Neus Muñoz també ha explicat que s’ha decidit ajornar la pujada de la taxa de l’aigua com a mesura de pressió davant el procés de privatització de la gestió del sistema d’abastament d’aigua en alta que està portant a terme la Generalitat i l’augment de la tarifa que s’ha aplicat recentment. L’objectiu, segons Muñoz, és que aquest augment no reverteixi a la butxaca dels ciutadans.

La regidora també ha explicat les diferents bonificacions, subvencions i exempcions que s’aplicaran el 2013, que ascendiran a un import de gairebé 1.800.000 euros, una xifra similar a la d’aquest any. “Continuem apostant per les bonificacions com a mesura de suport a les famílies més dèbils econòmicament“, ha dit Muñoz, que ha afegit que aquesta aposta es veu reflectida en xifres: l’any 2007 es van destinar 675.000 euros a beneficis fiscals, mentre que aquest exercici han estat 1,8 milions d’euros, és a dir, més d’un milió més.

Muñoz també ha explicat que l’Ajuntament ha de fer front a la retallada d’aportacions de la Generalitat i que, amb l’objectiu de mantenir els serveis, s’apujarà un 5% els preus públics de les escoles bressol municipals i de l’Escola d’Art i Disseny. Paral·lelament, també ha anunciat que, de cara al curs 2013-2014, s’aplicarà un sistema de tarifació social a les llars d’infants, amb l’objectiu que les famílies paguin en funció de la seva renda.

Convergència i Unió, que ha votat en contra de l’aprovació de les ordenances, ha anunciat que entre les esmenes que presentarà hi haurà la inclusió d’una taxa de publicitat.

Paga extra de Nadal
El consistori està obligat a complir el Reial Decret Llei 20/2012 de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat que va impulsar el Govern central el passat mes de juliol. Per tant, i entre d’altres, el personal al servei de l’Ajuntament de Rubí no cobrarà la paga extraordinària de Nadal. En l’apartat de tràmits, el Ple ha aprovat declarar la no disponibilitat dels crèdits previstos per a aquesta paga extraordinària, que en exercicis futurs es destinaran a la realització d’aportacions a plans de pensions o contractes d’assegurança col·lectiva que incloguin la cobertura de la contingència de jubilació.

La regidora de l’àrea de Serveis Centrals, Hisenda i Règim Interior, Neus Muñoz, ha mostrat el desacord de l’equip de govern amb aquesta mesura, “que ens obliga a suspendre part dels acords als quals havíem arribat amb els sindicats. I més en un moment en què l’Ajuntament de Rubí ha demostrat la seva solvència econòmica que, en gran part, s’ha aconseguit gràcies a l’esforç dels treballadors municipals”. Per aquest motiu, l’equip de govern ha adoptat el “compromís ferm que aquests diners no estaran disponibles per a d’altres finalitats”.

“Amb l’objectiu de mostrar la nostra solidaritat amb la plantilla municipal i de ser corresponsables amb l’esforç que s’està demanant”, Muñoz ha anunciat que tots els regidors del Ple han acordat renunciar a la seva paga extraordinària de Nadal. Aquests diners es destinaran a finalitats socials i/o de reactivació econòmica.

L’equip de govern (PSC i ERC) ha votat a favor d’aquest punt per imperatiu legal. També han votat afirmativament PP i CiU, mentre que ICV-EUiA i ACR s’han abstingut també per imperatiu legal.

Can Carreras
Una de les mocions que ha generat més debat ha estat la que presentaven PSC, ICV-EUiA, ERC i ACR en relació a la tramitació del Pla Especial Urbanístic de Can Carreras i Can Balasc. Malgrat que totes les formacions s’han mostrat partidàries de sol·licitar el tancament de Can Carreras, la moció no ha aconseguit els vots favorables del PP, que hi ha votat en contra al·legant que el text contenia diverses irregularitats.

Entre d’altres, s’ha aprovat demanar a la Generalitat la suspensió provisional de l’activitat a l’abocador de Can Carreras i l’inici d’una investigació en relació a la tipologia de residus que s’hi han abocat. També s’ha acordat demanar a l’administració autonòmica la suspensió de l’autorització ambiental, atorgada el 9 de gener de 2012, per la incorrecta gestió de l’abocador i les repercussions ambientals que aquesta activitat té sobre els veïns, els centres educatius propers i la ciutadania de Rubí en general.

Durant el debat, l’alcaldessa, Carme García, demanava als diferents grups municipals la necessitat de mostrar “un posicionament clar del Ple sobre el tancament de Can Carreras“. Segons García, “aquesta moció és més important del que sembla”, al mateix temps que afegia: “És urgent el tancament de Can Carreras”.

El Ple també ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, una altra moció relacionada amb la gestió dels residus. Es tracta del text que presentaven ACR i CiU sol·licitant l’adhesió de l’Ajuntament de Rubí a la Xarxa de Municipis de l’Estratègia Catalana Residu Zero i la difusió del concepte Residu Zero, entre d’altres. Durant el Ple, Alternativa Ciutadana ha dut a terme una acció per contribuir a la reducció dels residus. La formació d’independents ha substituït els gots compostables que utilitzen els regidors durant la celebració dels plens per uns altres de vidre (per tant reutilitzables) que es poden llogar a la deixalleria per uns 4 euros.

Pel que fa a la resta de mocions, també s’ha aprovat per unanimitat la que presentaven ICV-EUiA, PSC i ERC per tal de recuperar i gestionar els aliments en bon estat que els establiments d’alimentació retiren del consum públic. I, per últim, totes les formacions, excepte el PP, han donat el vist-i-plau a la moció formulada per ERC, CiU, ICV-EUiA i ACR de suport al Correllengua 2012 a Rubí.

Peticions de dimissió a Jonatan Cobo (PP)
A banda del comunicat institucional de reprovació que va fer públic la Junta de portaveus la setmana passada, els portaveus de tots els grups municipals, excepte el PP, han demanat la dimissió del regidor popular Jonatan Cobo en el torn de precs i preguntes. Recordem que, fa uns dies, Cobo va publicar al seu compte de Twitter un fotomuntatge on es podia veure el president de la Generalitat, Artur Mas, vestit d’oficial de l’exèrcit nazi i un altre amb un tren carregat de jueus en direcció a un camp d’extermini on s’hi llegia “això és el que volen alguns”.

“Inadmissible, intolerable, inexcusable, inconcebible, ofensiu”... són alguns dels adjectius que han utilitzat els portaveus per qualificar l’acció de Cobo, que ha declinat fer cap intervenció al Ple. Per la seva banda, la portaveu del PP, Mònica Querol, ha explicat que el regidor ja es va disculpar a través de la xarxa on va penjar aquestes imatges.

Davant del fet que Jonatan Cobo no hagi presentat la seva dimissió com a regidor, ICV-EUiA ha anunciat que, en futures intervencions del popular al Ple, els regidors ecosocialistes s’absentaran de la sessió durant la seva intervenció.