Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova el primer Pla municipal de Salut de Rubí, que s'aplicarà els pròxims quatre anys La corporació municipal també ha donat llum verda a l’adhesió de la ciutat a la Declaració d’Andorra per a l’eix estratègic de l’E-9. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple aprova el primer Pla municipal de Salut de Rubí, que s'aplicarà els pròxims quatre anys

La corporació municipal també ha donat llum verda a l’adhesió de la ciutat a la Declaració d’Andorra per a l’eix estratègic de l’E-9.
El ple municipal ha aprovat, amb l’única abstenció d’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR), el primer Pla municipal de Salut de Rubí, que es començarà a aplicar a partir del 2011 i que té una vigència de quatre anys. Aquest primer pla defineix sis línies estratègiques de treball amb un total de 30 accions concretes que s’aniran desenvolupant fins al 2014.

El procés d’elaboració d’aquest projecte, que va presentar l’alcaldessa, Carme García, el passat mes de febrer, neix del treball realitzat durant els tallers participatius i de les conclusions avaluades per les Comissions Saludable i Tècnica, creades per fer el seguiment i validar tot el procés d’elaboració del Pla Municipal de Salut de Rubí.

En els tallers participatius es van identificar, com a problemes de salut més importants per a la ciutadania, els hàbits i estils de vida poc saludables, els problemes relacionats amb la salut mental, els factors mediambientals, la millora en l’adequació dels recursos sanitaris a les necessitats de la població, l’augment del suport social, laboral i familiar i les necessitats relacionades amb l’envelliment de la població. Al voltant de 150 persones van participar en aquests tallers.

6 línies i 30 accions específiques
A partir d’aquestes primeres conclusions, la Comissió Tècnica del Pla va establir les sis línies estratègiques entorn de les quals, en un últim taller participatiu, es van definir la trentena d’accions que es portaran a terme durant els quatre anys de durada que té el projecte.

La primera de les línies estratègiques està relacionada amb promoure hàbits i estils de vida saludables, ja que molts dels problemes de salut que pateix la nostra societat estan vinculats a factors de risc comuns i es relacionen amb estils de vida poc saludables, com el consum d’alcohol, tabac i altres tòxics, hàbits alimentaris incorrectes, sedentarisme, estrès... De fet, a la nostra ciutat, les consultes més repetides als Centres d’Atenció Primària (CAP) de Rubí el 2007 en la població de més de 14 anys van ser a causa de malalties com la hipertensió, l’augment del colesterol, l’obesitat, el tabaquisme, la diabetis, l’ansietat, la depressió, la lumbàlgia, l’asma o la bronquitis, entre d’altres.

Per promoure els hàbits més adequats per reduir aquestes patologies, el Pla de Salut proposa diverses accions d’educació nutricional, de potenciació de l’activitat física entre la població, d’educació sexual i reproductiva entre els joves i adolescents. També preveu proporcionar informació sobre els recursos existents a la nostra ciutat en temes de salut i la creació del I Pla Municipal de Prevenció del Consum de Drogues, amb activitats preventives sobre alcohol, tabac i altres drogues dirigides a l’escola, a la població en general i als professionals.

La millora de l’atenció sanitària a la ciutat és la segona de les línies del pla i planteja la creació d’òrgans a l’administració per a la coordinació i el treball transversal en l’atenció sanitària de la comunitat de Rubí, per tal de coordinar els diferents ens implicats en la salut a la ciutat i treballar amb el Departament de Salut per a millorar l’adequació dels recursos sanitaris de la ciutat. Es crearà el Consell Municipal de Salut com a espai per a la reflexió i el debat de la salut de Rubí, així com l’Observatori Municipal de la Salut de Rubí, per tenir un sistema d’informació d’indicadors de la salut de la ciutat, adequat i actualitzat.

Gent gran, protecció de la salut i altres
La tercera de les línies apuntades per aquest pla està dirigida de forma específica a la gent gran i a la millora de la seva qualitat de vida. En aquest àmbit es contempla la posada en marxa de programes específics d’estils de vida saludables per a les persones grans, la millora de la coordinació entre els diferents departaments i institucions que intervenen en l’atenció primària i donar suport a les iniciatives d’associacions i grups de voluntariat i ajuda mútua.

La prevenció dels problemes de salut relacionats amb les condicions ambientals a través d’accions de protecció de la salut, la quarta línia, engloba els àmbits de seguretat alimentària i de salut ambiental i proposa accions adreçades a la vigilància i control dels establiments públics (de restauració, comerços, centres educatius i esportius, etc.) per tal d’assegurar que les activitats que s’hi realitzen no comportin riscos per a la salut pública.

Les dues darreres línies, promoció de la salut mental i millora de la qualitat de vida de les persones i familiars afectades per una malaltia crònica, proposen accions preventives i de promoció de la salut mental en diversos sectors de la societat que permetin trencar amb alguns dels mites de la salut mental, i promoure l’associacionisme i la participació en activitats socials i d’autoajuda dels malalts crònics i les seves famílies per a la millora de la seva qualitat de vida, entre d’altres accions.

A partir de l’aprovació del ple municipal, l’Ajuntament començarà la distribució d’un llibret de resum del I Pla Municipal de Salut de Rubí a tots els ciutadans/es i entitats que van intervenir a les jornades de participació. També es distribuiran llibres pels professionals de la salut, Centres d’Atenció Primària (CAP’s), farmàcies i entitats i associacions de la ciutat per tal de donar a conèixer aquest pla a la ciutadania.

Declaració d’Andorra
El ple de l’Ajuntament de Rubí també ha aprovat l’adhesió de la ciutat a la Declaració d’Andorra per a l’Eix Estratègic de l‘E-9, que els ajuntaments de Catalunya, Andorra i França (països per on discorre aquest eix) signaran el pròxim dimarts 14 de desembre en un acte al principat veí. Totes les formacions hi han votat a favor, a excepció d’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR), que s’ha abstingut.

Rubí forma part de l’eix E-9, el qual té una importància estratègica per a l’estructuració dels territoris que representa. La ciutat està interessada en participar i impulsar les oportunitats que ofereix aquest nou escenari en tots els àmbits (mobilitat, cultura, desenvolupament econòmic, comerç, turisme, transferència de coneixement, etc.). De fet, ara fa dos anys, el consistori va signar la Declaració de Terrassa per la constitució d’aquest eix amb altres ajuntaments catalans per consolidar els vincles d'unió entre els municipis ubicats al llarg d’aquest corredor i promoure accions conjuntes per incrementar el valor d'aquest eix viari estratègic i la xarxa de municipis que el conformen.

La declaració a la qual s’ha adherit l’Ajuntament mostra l’acord dels municipis signants “d’atorgar a l’eix de l’E-9 una importància estratègica per a l’estructuració equilibrada de Catalunya, Andorra i el Midi-Pyrénnées i, en especial, dels territoris que representen”, amb el compromís explícit de tots els signants d’impulsar cada municipi de forma conjunta “les accions necessàries per tal de diagnosticar, definir i concretar tots els aspectes que haurien d’integrar aquest ambiciós projecte de futur, amb la intenció d’accelerar en el temps la seva realització”.

Els municipis posen també de manifest la seva voluntat de configurar-se “com a grup permanent de municipis per al treball conjunt, la col•lectivització d’informacions, l’aportació de proposicions i idees i la cohesió sòlida de plantejaments comuns” per tal de garantir el consens entre tots els ajuntaments i la resta d’administracions supramunicipals.

La tramitació del POUM
Una de les mocions que es va aprovar per unanimitat al ple d’ahir va ser la que presentava Convergència i Unió (CiU) sobre la tramitació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Això sí, després de pactar diverses transaccions amb el Partit dels Socialistes de Catalunya de Rubí (PSC).

A la moció, els nacionalistes sol•licitaven que s’aclarissin les circumstàncies que han portat a la suspensió de la resolució definitiva del POUM. Concretament, CiU demanava que s’obrís un expedient informatiu que determinés la qualitat de la feina feta per l’equip redactor, així com un informe tècnic amb els motius que van portar l’equip redactor a no incorporar les recomanacions que finalment ha recollit la Direcció General d’Urbanisme. A la moció, Convergència i Unió també demanava que s’aclarís si el govern municipal estava al corrent d’aquestes mancances i que es procedís a l’eliminació del Comissionat d’Urbanisme. Després d’incorporar les transaccions formulades pel PSC, la moció ja no recull la proposta de suprimir el Comissionat d’Urbanisme ni la d’obrir un expedient informatiu a l’equip redactor, entre d’altres.


Altres mocions
També es van aprovar per unanimitat les mocions presentades per ICV-EUiA i ERC, de condemna a la intervenció militar del regne del Marroc a la ciutat de Al-Aaiun al Sàhara Occidental ocupat; i la que presentava ACR per donar suport a la promoció de la recerca i als estudiants de doctorat de Catalunya davant l’increment de taxes per realitzar la seva tesi doctoral.

La moció presentada per ICV-EUiA, PSC i ERC de suport a un Pacte Nacional per la Laïcitat va ser aprovada amb els vots favorables de les 3 formacions que la presentaven, els vots en contra de CiU i PP i l’abstenció d’ACR.

I pel que fa a la moció presentada per ERC i CiU de suport als reglaments per a l’ús de la llengua catalana a les administracions locals, va prosperar amb els únics vots en contra del PP.