Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple aprova de manera definitiva l’ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic La directora de la Biblioteca Mestre Martí Tauler rep l’homenatge de la corporació municipal el dia en què es jubila. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El ple aprova de manera definitiva l’ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic

La directora de la Biblioteca Mestre Martí Tauler rep l’homenatge de la corporació municipal el dia en què es jubila.
El Ple ordinari corresponent al mes de setembre ha aprovat, per unanimitat i de manera definitiva, l’Ordenança de Bon Veïnatge i Ús de l’Espai Públic. El text, que es va aprovar inicialment el març de 2010, incorpora 2 de les 9 al·legacions presentades per Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR).

Les dues al·legacions estimades han estat presentades per ICV-EUiA. Els ecosocialistes entenien que no quedava prou clar el sistema de mediació i els sistemes d’avís previ recollits a l’article 34 de l’ordenança. Per això han proposat la modificació del paràgraf que parla d’aquesta qüestió. L’altra al·legació acceptada, també formulada per ICV-EUiA, propiciarà que en els casos d’infraccions greus, la multa també es pugui substituir per hores de servei a la comunitat, com sí que es contempla en els casos d’infraccions lleus. D’aquesta manera, segons els ecosocialistes, queda més clar que l’objectiu no és recaptatori, sinó pedagògic i per millorar la convivència a la ciutat.

D’altra banda, el Ple també ha aprovat per unanimitat el canvi d’indicador d’ingressos per a l’adjudicació dels títols socials municipals per a jubilats i pensionistes. Així, a partir d’ara s’utilitzarà l’IPREM (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples), multiplicat per un coeficient, com a base per a calcular els ingressos econòmics que serveixen de paràmetre per atorgar els Carnets Verds i Blaus de transport públic, en comptes del Salari Mínim Interprofessional. El resultant de la nova base d’ingressos dels pensionistes permetrà ampliar el col·lectiu de persones amb recursos econòmics baixos que podran beneficiar-se d’aquestes bonificacions.

D’aquesta manera, podran accedir al Carnet Verd aquelles persones majors de 60 anys, jubilades i amb uns ingressos econòmics inferiors a 798,77 euros o aquelles amb minusvàlida (amb un grau igual o superior al 33% i que disposin del Certificat de Disminució atorgat per l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials). Pel que fa al Carnet Blau, el podran aconseguir aquelles persones majors de 60 anys, jubilades i que acreditin uns ingressos que se situïn entre els 798,77€ i els 1.278,02 euros.

Paral·lelament, el Ple també ha aprovat per unanimitat la creació d’un nou títol de transport per als pensionistes que posseeixin el Carnet Blau, que consistirà en un abonament de 10 viatges amb una reducció del 50% respecte l’abonament ordinari, que actualment costa 7 euros. Així, només hauran d’abonar 3,5€ per aquest nou títol. Fins ara, l’avantatge de descompte en el preu unitari que es desprèn de l’abonament de 10 viatges entre els posseïdors del Carnet Blau i els usuaris sens bonificació era insignificant (0,60 cèntims per als titulars del carnet i 0,70 cèntims per a la resta de viatgers). Amb aquest nou títol, la diferència de preu serà de 0,35 cèntims, en comptes de només 0,10 cèntims com fins ara.

Mocions

De les 6 mocions presentades pels diferents grups municipals, el Ple n’ha aprovat 4. La moció que inicialment presentaven ICV-EUiA i ACR per a l’elaboració urgent del Pla Especial d’Activitats Extractives i Abocadors a Rubí ha acabat presentant-se per Junta de Portaveus, mentre que la moció formulada per ACR per a la reducció de residus en els comerços de Rubí s’ha aprovat per unanimitat. La moció d’ICV-EUiA, PSC, ERC, CiU i ACR, en nom de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana de Rubí, de suport al Correllengua 2010 ha estat aprovada amb els únics vots en contra del PP i el text presentat per ICV-EUiA de suport a la II Marxa contra l’atur i la precarietat ha rebut el vist-i-plau de totes les formacions excepte PP i CiU, que s’han abstingut.

En canvi, no ha prosperat la moció d’ICV-EUiA contra els processos d’actuació de la Policia Nacional en els processos d’estrangeria (vots en contra de PSC i PP) i la moció de CiU sobre la reordenació urbana de l’espai públic afectat per l’illa de vianants, que ha rebut els vots en contra de PSC, PP i ERC i l’abstenció d’ICV-EUiA.

Homenatge després de 35 anys dedicats a la Biblioteca

El Ple municipal ha homenatjat Victòria Mateo per la tasca que ha fet com a directora de la Biblioteca Mestre Martí Tauler durant els darrers 35 anys.

L’alcaldessa Carme García ha explicat que Mateo, “sense ser política, ha estat una persona de referència a Rubí”. Segons García, “la Victòria ha fet molt per la ciutat i des de l’Ajuntament li havíem de fer aquesta mostra d’agraïment”.

Tots els grups municipals han lloat la feina feta per Mateo durant aquests 35 anys i, molt especialment, la tasca social que ha dut a terme des de la Biblioteca Mestre Martí Tauler.

Victòria Mateo, que es va jubilar ahir mateix, ha agraït l’homenatge que li han brindat tots els grups municipals i ha explicat que ha estat “una professional com tants d’altres” i que ha tingut “la sort de treballar en allò que m’agrada i, així, pots donar el millor de tu mateix”. Mateo ha recordat que la seva tasca “no ha estat fruit d’un treball individual, sinó d’equip” i ha assegurat que recordarà sempre el seu pas per Rubí “en la memòria i en el cor”. La que ha estat bibliotecària de la ciutat durant els darrers 35 anys ha dit que es jubila amb la satisfacció d’haver estrenat la nova Biblioteca del carrer d’Aribau i que ara és moment de fer un “relleu generacional”. I és que, segons Mateo, “les persones marxen, però els serveis es queden”.

Peiró renuncia a l’acta de regidor

El regidor de Gestió de Residus, Jordi Peiró, ha deixat el seu càrrec i ha renunciat a l’acta de regidor en aquest ple ordinari. Peiró ja va anunciar la seva marxa dies enrere, en el marc d’una roda de premsa.

L’alcaldessa Carme García ha agraït la tasca desenvolupada per Peiró durant els 9 anys que ha estat a la corporació municipal. García ha explicat que “la casualitat ha fet que el ple de setembre s’hagi convertit en un dia en què dues persones deixen d’estar a primera línia del servei públic”, en al·lusió tant a Jordi Peiró com a Victòria Mateo. L’alcaldessa ha assegurat que “no són adéus definitius, sinó canvis de cicle. I en aquest sentit, el regidor Jordi Peiró ha protagonitzat durant 9 anys una tasca, conjuntament amb la resta de companys i companyes del ple, que mereix un reconeixement explícit i públic”. Segons García, “les institucions estan per sobre de les persones i ningú és imprescindible. Però també crec que les institucions estan formades per regles, valors i persones i que sense la tasca i sacrifici de les persones no tindrien gaire sentit”. L’alcaldessa ha agraït la feina feta per Peiró que, a més, “com a membre del Partit dels Socialistes de Catalunya, ha estat partícip del projecte de transformació que el PSC ha desenvolupat a Rubí”.

Tots els grups municipals han desitjat molta sort a Peiró en la nova etapa professional i li han dedicat paraules d’agraïment.
Sergi Garcia, portaveu d’Alternativa Ciutadana de Rubí, ha assegurat que Peiró “ha estat un bon gestor de les àrees que ha liderat i un home de pes, líder al seu partit”. Segons Garcia, “el PSC va perdre molt quan el van passar a un segon pla”.

El portaveu de Convergència i Unió, Xavier Reinaldos, ha explicat que “aquest és el resultat d’un guió no desitjat que Peiró ha tancat amb molta dignitat”. El portaveu nacionalista ha dit: “Hem estat, som i serem adversaris polítics” i ha assegurat que “l’estil de Peiró com a portaveu del seu grup municipal deixa empremta”.

Martí Pujol, portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha explicat que “ha estat un plaer compartir situacions intenses i discussions amb Peiró”. I ha subratllat el “respecte que s’han tingut mútuament, un fet que hauria de ser la tònica dominant però que de vegades no ho és”.

La portaveu del Partit Popular, Mònica Querol, ha explicat que “Peiró deixa en aquesta sala de plens una empremta que pocs han aconseguit deixar” i ha explicat que malgrat que la seva marxa ha estat una decisió personal, “tota acció té la seva reacció i que qualsevol camí de tornada, ha tingut el d’anada”.

Marta Ribas, portaveu d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa, ha qualificat Jordi Peiró de “gran adversari polític” i ha assegurat que “l’han perdut com a mirall de dialèctica política”. L’ecosocialista també ha felicitat l’exregidor per “l’elegància amb què s’ha acomiadat, tot i el procés que l’ha dut fins aquí”.

Peiró ha agraït totes les mostres de suport expressades tant per l’alcaldessa com pels diferents grups municipals. Ha explicat: “Em sento afortunat per haver viscut uns anys en què he tingut l’oportunitat de contribuir al canvi, diria que a la transformació evident que ha vist la ciutat. Afortunat perquè he tingut l’honor de viure tot això en primera línia, diria que de foc; d’haver gaudit i d’haver patit en primera persona experiència personals i col•lectives que sens dubte t’acaben formant no només com a polític, sinó també com a persona”. Peiró també ha dit: “Em sento molt orgullós de la meva aportació a la ciutat. Aportació que ha combinat encerts i errades pròpies de qualsevol persona que s’arremanga, que es creu el que fa”. L’exregidor assegura que marxa “amb la satisfacció de la feina feta, i també perquè fins l’últim moment he intentat actuar amb la màxima responsabilitat”. Peiró ha explicat que, per a ell, “l’oportunitat de gestionar políticament alguns dels serveis municipals més deficitaris, però més demandats per la ciutadania, es va convertit en un apassionant repte en el que he dedicat el millor de mi mateix i en el que sempre vaig comptar amb la solidaritat dels meus companys de l’equip de govern”. Després d’agrair a tothom el seu suport (alcaldessa, companys de partit, regidors, treballadors de l’Ajuntament, la seva família i tota la ciutadania), Peiró s’ha acomiadat així: “No us diré adéu, sinó fins sempre”.