Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El govenr local prorrogarà els pressupostos davant la impossibilitat d'arribar a acords amb l'oposició en les ordenances fiscals L’Alcaldessa anuncia que es buscarà el consens amb una nova proposta d’ordenances a la baixa que obligarà a revisar serveis no competencials https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El govenr local prorrogarà els pressupostos davant la impossibilitat d'arribar a acords amb l'oposició en les ordenances fiscals

L’Alcaldessa anuncia que es buscarà el consens amb una nova proposta d’ordenances a la baixa que obligarà a revisar serveis no competencials
L’Alcaldessa anuncia que es buscarà el consens amb una nova proposta d’ordenances a la baixa que obligarà a revisar serveis no competencials

L’alcaldessa, Carme García, i la tinent d’alcaldia, Arés Tubau, han informat avui que la proposta d’ordenances fiscals que demà passarà a aprovació pel Ple Municipal no garanteix el nivell d’ingressos necessaris per mantenir els serveis bàsics i de qualitat que ofereix en aquests moments l’Ajuntament a la ciutadania. No hi ha hagut consens amb l’oposició al voltant de la pujada d’ingressos aprovada inicialment a l’octubre, que suposava un increment de 6 euros mensuals per família. Aquest desacord obliga a presentar una nova proposta a la baixa que fa que es deixin d’ingressar 1,4 milions d’euros. Aquesta davallada, segons han apuntat, obligarà a fer una revisió dels serveis no competencials, més enllà de les reestructuracions ja previstes.

L’alcaldessa ha explicat que per afrontar la situació econòmica actual l’equip de govern ha demanat sacrificis a la ciutadania i a la pròpia administració local. Als ciutadans, assumint una pujada d’impostos que suposen un increment mensual mig de 6 euros amb excepcions per a col·lectius amb dificultats econòmiques, comerços i empreses que generin ocupació. Per aquests, el consistori preveu bonificació fins a un total de 2 milions d’euros. “Som una de les ciutats que més recursos destina a bonificacions”, ha apuntat.
El sacrifici fet per l’administració es concreta, d’una banda, en un estalvi de 9 milions d’euros en els darrers 3 anys amb renegociació de contractes, redefinició de processos, afectació als recursos materials, retallada salarial del personal i la no substitució de baixes i jubilacions.
D’altra banda, s’afegeix una reestructuració de serveis d’1,5 milions d’euros prevista per al pressupost de 2012 i una reestructuració que afectarà al personal també quantificada en 1,5 milions d’euros.

La negativa de l’oposició a aprovar les ordenances afegeix a aquestes reestructuracions 1,4 milions d’euros més. Segons ha explicat la regidora republicana, Arés Tubau, “qui digui que amb 1,4 milions d’euros més de rebaixa no tocarem res essencial menteix perquè per moltes fotocòpies que deixem de fer no arribarem mai a reduir la despesa en aquesta quantitat”.

Nova proposta d’ordenances, pròrroga dels pressupostos

En la Comissió informativa específica d’aquesta tarda, l’equip de govern presentarà una nova proposta d’ordenances a la baixa esperant tenir una majoria qualificada que permeti passar el tràmit d’aprovació del Ple de demà.
Aquesta nova proposta d’ingressos es troba al voltant dels 68,4 milions d’euros mentre que la proposta de pressupost que l’equip de govern ha estat negociant amb els grups de l’oposició durant les darreres setmanes se situava en els 69,8 milions. Això provoca un desequilibri entre els nous ingressos previstos i les despeses que s’havien previst amb anterioritat i per tant, caldrà, segons ha explicat l’alcaldessa, tornar a arribar a acords en un curt termini de temps per adequar la nova proposta de pressupostos reduint encara més unes despeses “quan ja estem tocant l’ós en molts serveis”. “Ara esperem que ens diguin com tornem a quadrar el pressupost amb la nova proposta d’ordenances”. Fins que no arribi l’acord, els pressupostos actuals quedaran prorrogats.
L’Alcaldessa ha dit que malgrat les noves afectacions de la davallada, l’executiu local presentarà una nova proposta de pressupostos prioritzant els serveis relacionats amb la generació d’ocupació, l’atenció a les persones i el manteniment i la seguretat.
Tanmateix ha dit que el govern local assumeix “l’aposta de l’oposició per la via més dràstica en quan a retallades però demanarem corresponsabilitat perquè defineixin on volen fer aquestes retallades”.

Desacord a 48 hores del Ple després d’un procés de negociació transparent

Carme García ha explicat que durant les setmanes de negociació s’havien arribat a acords que han anat modulant i redefinint la proposta de pressupost inicialment presentada per l’executiu local, per això, ha manifestat sorpresa perquè “l’oposició ha volgut fer un pols de darrere hora, a 48 hores del Ple, no volent aprovar les ordenances aprovades inicialment al ple d’octubre”. Aleshores, l’executiu local va xifrar en 3 milions d’euros els ingressos necessaris i l’oposició va donar el vist-i-plau a les ordenances fiscals de forma inicial però posant com a condició que hi hagués un debat transparent i una negociació oberta sobre els comptes municipals. Debat que s’ha produït. “Ningú no pot tenir queixa del tracte i la disponibilitat de tot l’Ajuntament (....) pensàvem que ensenyant totes les cartes podíem arribar a acords i no ha estat així”, han puntualitzat García i Tubau

Des que es va iniciar el procés de negociació, a banda de contactes i negociacions individuals, s’han fet dues trobades formals amb el conjunt de l’oposició. A la primera, l’executiu local va lliurar-los el detall de la proposta tècnica elaborada a partir de la pujada de taxes, preus públics i impostos que permetria, si s’aproven definitivament les ordenances en el Ple de demà, compensar la davallada d’ingressos que, a l’igual que la resta d’administracions estatal, autonòmica i general, pateix l’ajuntament de Rubí. Ingressos que, en el cas de Rubí són 14 milions menys que els que es registraven l’any 2006.

La segona trobada va servir per donar a conèixer quina era la proposta de pressupost a partir dels ingressos que garantien les ordenances: un pressupost de 69,72 milions que encara posava sobre la taula un diferencial negatiu d’1,5 milions d’euros de difícil absorció malgrat l’esforç de contenció i austeritat que ha practicat el consistori des de l’any 2008 que ha fet que en aquest temps s’hagi reduït la despesa en 9 milions d’euros.