Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El fotògraf rubinenc Ignasi Marroyo serà el pregoner de la Festa Major 2014 Marroyo, de 86 anys, ha estat distingit aquest any amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El fotògraf rubinenc Ignasi Marroyo serà el pregoner de la Festa Major 2014

Marroyo, de 86 anys, ha estat distingit aquest any amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat
El fotògraf rubinenc Ignasi Marroyo serà el pregoner de la Festa Major d’aquest any, que se celebrarà entre el 27 i el 30 de juny. Nascut a Madrid però resident a la nostra ciutat des dels anys 60, Marroyo representa una figura destacada dins la fotografia catalana, fet que l’ha portat a rebre aquest mateix any la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

L’artista, emmarcat en el moviment de Nova Avantguarda Catalana, va ser un dels fundadors del col·lectiu fotogràfic El Mussol, nascut en el si de l’Agrupació Fotògrafica de Catalunya. L’any 1996, també va crear a Rubí el Grup Fotogràfic El Gra, encara plenament actiu. Marroyo va ser col·laborador de les publicacions Correo Catalán i Imagen y Sonido, a banda d’operador de cinema documental amb el director Joan Francesc de Lasa.

Tot i que el rubinenc va començar a dedicar-se professionalment a la fotografia l’any 1963, no va ser fins al 1972 quan va començar a fer-ho de manera exclusiva. Al llarg de 50 anys, Marroyo ha produït un important fons fotogràfic, format per més de 70.000 imatges que en aquests moments es conserven a l’Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, després que el propi artista les hi donés a començaments d’aquest 2014. La seva obra també es pot trobar a les col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i a galeries privades com Foto Colectania.

La important trajectòria de Marroyo li ha valgut aquest 2014 el reconeixement amb la Creu de Sant Jordi, que atorga anualment la Generalitat de Catalunya a persones i entitats que han destacat pels seus mèrits i serveis al país, tant en la defensa de la seva identitat com en l’àmbit cívic i cultural.

Amb l’elecció d’Ignasi Marroyo, l’Ajuntament de Rubí manté la tradició, encetada el 2009, que sigui un rubinenc qui faci el pregó inaugural de la Festa Major. Aquest honor ha recaigut successivament en Jordi Margarit (2009), Albert Sans (2010), Mikel Iglesias (2011), Xavier Serrat (2012) i Enric Majó (2013).

El pregó a càrrec de Marroyo tindrà lloc el proper 27 de juny a partir de les 20.30 h a la plaça Pere Aguilera.

La Festa Major al telèfon
El Servei de Cultura posarà en marxa aquest any una aplicació per a telèfons mòbils intel·ligents i tauletes que permetrà consultar de forma àgil tota la programació d’aquesta Festa Major. A partir del 17 de juny, la ciutadania podrà descarregar-se aquesta app de forma gratuïta, tant per a sistemes Android com per a iOS, capturant un codi QR que apareixerà publicat en el programa imprès i en el cartell de la festa.