Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Correllengua 2013 reivindica la vitalitat del català Nombrosos rubinencs participen a les activitats organitzades per la CAL i Òmnium Rubí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El Correllengua 2013 reivindica la vitalitat del català

Nombrosos rubinencs participen a les activitats organitzades per la CAL i Òmnium Rubí
Rubí ha celebrat aquest cap de setmana el Correllengua 2013, organitzat per la Coordinadora d’Associacions de la Llengua catalana (CAL) i Òmnium Rubí, amb el suport del Comissionat de Política Lingüística de l’Ajuntament i el Servei Local de Català. Tot i que el tret de sortida a la festa es va donar divendres amb la presentació de la 19a edició del Voluntariat per la Llengua, el gruix dels actes es van concentrar en la jornada de dissabte.

La plaça del Doctor Guardiet va ser el principal escenari de les propostes programades. Aquest espai va acollir durant tot el dia una fira de productes catalans on es van poder adquirir des de complements de roba a alimentació, passant per llibres sobre la història, la llengua i la cultura catalanes. Aquesta plaça també va ser l’emplaçament de les activitats familiars programades tant al matí com a la tarda, entre aquestes l’espectacle familiar de titelles Circumloqui, els tallers de jocs per a infants i la ballada de sardanes amb la col·laboració del Foment de la Sardana.

El moment més important de la jornada del Correllengua va arribar al migdia amb la tradicional cercavila, que va portar la “flama de la llengua” pels carrers del centre de Rubí, animada per la Colla Gegantera del Teresa Altet i els grallers i timbalers dels Castellers de Rubí. El recorregut va finalitzar a la plaça del Doctor Guardiet, on va tenir lloc la lectura del manifest del Correllengua 2013, escrit pel filòsof i catedràtic de la Universitat de Girona Josep Maria Terricabras. El text incideix en la importància de preservar la llengua, reivindica la seva vitalitat i s’oposa a qualsevol atac contra el català.

Una altra de les activitats destacades de la jornada va ser el Correbars, amenitzat pels Tronats del Tabal. La trentena de participants van recórrer els quatre bars col·laboradors: el Tast d’art, Cal Nano, La Cava i La Cafeta del CRAC. Precisament en aquest darrer espai es van cloure els actes del Correllengua amb un concert a càrrec del grup Nort.

En el marc d’aquesta festa, s’organitzava per primer cop un concurs de fotografies a Instagram, les fotos guanyadores del qual es poden veure ja al Facebook d’Òmnium Rubí.

Deu anys de Voluntariat per la Llengua

Els participants al Voluntariat per la Llengua es van donar cita divendres a l’auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler per donar el tret de sortida oficial a aquesta nova edició del programa. Així, aprenents i voluntaris van poder compartir una primera estona amb les seves respectives parelles lingüístiques.

Durant l’acte, Ferran Lozano, director del Centre de Normalització Lingüística de Terrassa i Rubí, i Martí Pujol, regidor comissionat de Política Lingüística, van felicitar els participants per la seva implicació en aquesta iniciativa que assoleix enguany el seu 10è aniversari a Catalunya. De la seva banda, la responsable del Servei Local de Català, Roser Tutusaus, va encarregar-se d’explicar el funcionament del programa i les activitats que es duran a terme en el marc d’aquesta edició.

La presentació del Voluntariat per la Llengua també va servir per animar els assistents a participar en el Correllengua. És per això que, durant l’acte, es va fer lectura d’un poema de Miquel Martí i Pol, autor que s’homenatjava aquest any durant la festa, coincidint amb el 10è aniversari de la seva mort.

La trobada es va tancar amb l’actuació del duet Betzuca, que va interpretar cuplets catalans i versions de cançons tradicionals de diferents indrets.