Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El conseller delegat d’ADIGSA visita les obres de construcció dels ascensors del 25 de Setembre Aquests treballs són fruit d’un conveni signat a finals del 2008 per eliminar barreres arquitectòniques en aquest barri. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El conseller delegat d’ADIGSA visita les obres de construcció dels ascensors del 25 de Setembre

Aquests treballs són fruit d’un conveni signat a finals del 2008 per eliminar barreres arquitectòniques en aquest barri.
El regidor de Desenvolupament Urbà, Roger Garcia, juntament amb el conseller delegat de l’empresa pública ADIGSA, Frederic Linares, i el president de l’associació de veïns del 25 de Setembre, Aureliano Sáez, han visitat els treballs de construcció del primer ascensor que s’està instal·lant en un edifici d’aquest barri.

Aquestes obres estan subvencionades per l’Ajuntament de Rubí i l’empresa pública ADIGSA, adscrita a la Generalitat de Catalunya, en virtut del conveni signat el 10 de setembre de 2008 i ampliat el maig del 2009.

El regidor de Desenvolupament Urbà, Roger Garcia, ha destacat que “aquests ascensors no només ajudaran les persones grans a accedir a casa seva, sinó també a aquelles que tenen impediments físics”. En aquest sentit, Garcia ha explicat que aquest projecte és “una necessitat imperiosa”. Per la seva banda, el conseller delegat d’ADIGSA, Frederic Linares, veu aquest programa d’ajuts com “una manera de reforçar la cohesió social, ja que els ascensors permetran que aquelles persones grans o amb limitacions físiques no hagin de marxar del barri i, per tant, puguin continuar vivint envoltats dels seus veïns de sempre”.

Dels 43 blocs de pisos que hi ha al barri del 25 de Setembre, uns habitatges que es van construir a la dècada dels ‘60 per donar acollida als damnificats de la rierada de 1962 i que fins ara no disposaven d’ascensor, 5 ja s’han acollit a aquests ajuts.

Fa un parell de mesos, l’empresa Integral del ascensor va iniciar les obres d’instal·lació del primer d’aquests ascensors al bloc número 32. Aquests treballs, però, han quedat aturats degut a l’existència d’una àrea de serveis just al punt on s’ha d’instal·lar aquesta infraestructura. L’empresa instal·ladora, que s’ha posat en contacte amb la companyia FECSA ENDESA per tal de trobar una solució a aquesta situació, encara no ha obtingut resposta. En aquest sentit, tant el representant d’ADIGSA com el regidor de Desenvolupament Urbà de l’Ajuntament de Rubí s’han compromès a pressionar FECSA per tal de desencallar aquestes obres el més aviat possible.

El termini d’execució dels treballs és d’entre 6 i 8 mesos. Segons el conseller delegat d’ADIGSA, Frederic Linares, “quan la instal·lació d’aquest primer ascensor estigui acabada i la resta de veïns vegi el resultat final, segur que n’hi haurà molts més que també voldran col·locar-ne un al seu bloc”.

Ara per ara hi ha 4 comunitats de propietaris més que ja han adoptat l’acord de comunitat per tal d’adherir-se al conveni. Es tracta dels blocs 15, 19, 34 i 39. Les obres, que també durà a terme l’empresa Integral del ascensor, s’iniciaran properament.

El conveni té un caràcter voluntari, és a dir, que només s’aplica en aquelles comunitats de veïns que es mostren interessades a acollir-s’hi. Les comunitats de propietaris són les encarregades de contractar l’empresa que executa les obres. Tècnics d’ADIGSA i de l’Ajuntament de Rubí avaluen la qualitat amb què es van desenvolupament.

Ascensors subvencionats

L’Ajuntament de Rubí contribueix a la instal·lació d’aquests ascensors amb una aportació de 12.000 euros per comunitat. ADIGSA, per la seva banda, assumeix el 60% del cost que ha de pagar cada veí per a la instal·lació d’un ascensor adaptat per a cadires de rodes que requereixi la creació d’un itinerari practicable (on calgui eliminar escales i altres elements per instal·lar-hi l’ascensor) i el 45% en el cas de la instal·lació d’ascensors no adaptats. Gràcies a l’ampliació del conveni, signat el 25 de maig de 2009, es va suprimir el límit de 6.000 i 5.500 euros per habitatge o local (en funció de si l’ascensor és adaptat o no) que establia el primer conveni.

L’ajut complementari d’ADIGSA pot arribar a cobrir el 100% de la despesa d’un habitatge per a aquelles persones amb uns ingressos de la unitat de convivència inferiors a 2 vegades l’IPREM (Indicador Públic de la Renda d’Efectes Múltiples), amb garantia del seu habitatge.

A banda de l’aportació municipal, l’Ajuntament de Rubí bonificarà el 95% de la quota de l’impost de construccions (entre 3.000 i 5.000€, en funció del cost total de l’obra que s’estima que sigui d’entre 100.000 i 120.000 €). El consistori també bonificarà el 100% de l’import de la taxa per llicències urbanístiques, d’acord amb les ordenances fiscals del municipi en actuacions destinades a suprimir barreres arquitectòniques. Així mateix, en el supòsit que l’ascensor s’hagi d’ubicar a l’exterior, ocupant via pública, com és el cas del que s’està instal·lant al bloc 32, l’administració local cedirà l’ús de l’espai mitjançant un conveni.