Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dues alumnes de l’IES Duc de Montblanc guanyen el 6è concurs literari Carta a una dona treballadora Aquest any han participat quasi cent alumnes dels instituts públics de la ciutat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Dues alumnes de l’IES Duc de Montblanc guanyen el 6è concurs literari Carta a una dona treballadora

Aquest any han participat quasi cent alumnes dels instituts públics de la ciutat.
Les alumnes Marina López de 4t i Júlia Herranz de 2on d’ESO de l’IES Duc de Montblanc han estat les guanyadores dels primers premis de cada cicle de la 6ena edició del concurs literari Carta a una dona treballadora, que l’Ajuntament de Rubí organitza anualment entre l’alumnat de secundària de la ciutat per potenciar la reflexió entre aquests joves sobre la situació i el paper de la dona a l’esfera socio-laboral, es a dir, en els dos àmbits de treball de les dones (productiu i reproductiu), així com en les desigualtats que es troben, en el marc del Dia Internacional de les Dones. Les regidores de la Dona, Maria Mas, i d’Educació, Ana Ma. Martínez, van lliurar els premis al sis guanyadors d’aquesta edició.

Aquest any s’han presentat un total de 96 cartes, l’any passat van ser 72, dels quatre instituts públics de la ciutat (Duc de Montblanc, L’Estatut, JV Foix i La Serreta), de les quals el jurat ha considerat que hi ha hagut una millora pel que fa a la qualitat del contingut, amb cartes molt originals e innovadores, que ha estat l’element clau per decidir els guanyadors/es. Els aspectes més abordats pels alumnes han estat les diferències salarials entre dones i homes, el permís de maternitat i paternitat, les dificultats que afronta la dona per conciliar la vida laboral, familiar i personal i la necessitat d’una implicació real dels homes en les tasques domèstiques i familiars. Així mateix, de forma especial s’ha tingut en compte el context cultural de la nostra societat amb cartes que parlen sobre la construcció del gènere i les desigualtats que se’n deriven d’altres cultures, com l’índia, la musulmana o l’africana.

Les dues cartes guanyadores ho han estat pel seu frescor, enginy, humor, originalitat i l’excel•lència en la manera d’abordar el tema proposat, amb la proposta d’una mare que deixa casa seva fins que la seva família aprengui a viure sense la supervisió permanent de la mare en tots els afers quotidians per tal d’aprendre a estimar-se tots millor, en el cas de Marina López; i per tractar d’una manera molt realista l’esforç que algunes dones fan per desenvolupar-se a nivell professional compaginant-lo amb la seva vida privada, amb la carta d’una filla a la seva mare agraint la seva tasca com a mare i dona treballadora, escrita per Júlia Herranz.

La resta de persones premiades han estat:
1r Cicle:
3r premi: Lluna Pallejà (IES Duc de Montblanc)
2n premi: Guillem Comes (IES L’Estatut)

2n Cicle
3r premi: Eulàlia Giralt (IES Duc de Montblanc)
2n premi: Marta Lopez (IES La Serreta)

Exposició Dones d’empresa
D’altra banda, fins a finals de mes es pot conèixer l’exposició “Dones d’empresa”, una mostra de les aportacions històriques de les dones a l’activitat empresarial de Catalunya en què es donen a conèixer les habilitats d’un conjunt d’empresàries que, cadascuna en el seu terreny, van desenvolupar les seves particulars formes de lideratge i van contribuir així a enriquir l’activitat econòmica del país. L’exposició es pot visitar de dilluns a divendres de 9 a 21 h a l’edifici Rubí + D.