Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Diverses comunes marroquines segueixen les passes de Rubí Brilla Una delegació rubinenca ha viatjat fins al Marroc per orientar aquestes localitats en la realització d'un diagnòstic energètic https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Diverses comunes marroquines segueixen les passes de Rubí Brilla

Una delegació rubinenca ha viatjat fins al Marroc per orientar aquestes localitats en la realització d'un diagnòstic energètic
L'equip del projecte municipal Rubí Brilla, acompanyat pel seu responsable polític, el tinent d'alcaldia de Planificació Estratègica, Promoció Econòmica i Govern, Jaume Buscallà, ha visitat el Marroc convidat pel Réseu des Villes Stratégiques (RSV), una plataforma de cooperació integrada per les comunes urbanes de la regió de Tànger-Tetuan. El viatge ha servit per orientar aquestes localitats en la realització d'un diagnòstic que els serveixi com a punt de partida per implementar un projecte d'eficiència energètica similar al rubinenc.

Aquestes comunes urbanes marroquines van conèixer Rubí Brilla gràcies a la Plataforma LOCAL MED, un projecte impulsat pel Centre Marocain de Recherche et de Développement (CMRD) i la Diputació de Barcelona que estableix línies de col·laboració entre els municipis de la província de Barcelona i del nord del Marroc. Es tracta de localitats que tenen com a prioritat l'eficiència energètica en l'àmbit municipal i que en algun cas ja tenen els seus propis projectes en aquest sentit, amb la participació d'empreses i institucions.

Després d'una visita a la nostra ciutat al maig del 2013, ara ha estat l'equip de Rubí Brilla el que s'ha desplaçat fins al Marroc per encetar l'assistència tècnica a aquestes comunes. Durant tres jornades, la delegació rubinenca s'ha reunit amb polítcs i tècnics de les set localitats implicades (Assilah, Xefxaouen, Larraix, M’diq, Ksar el Kebir, Oued Laou i Tetuan) per traslladar-los la importància de fer un diagnòstic energètic i de saber prioritzar les accions posteriors.

La delegació rubinenca ha dedicat la primera jornada del viatge a visitar Tànger, on s’ha reunit amb representants d’Amendis, l’empresa pública que distribueix i comercialitza l’electricitat i l’aigua al país. L’objectiu d’aquesta trobada era conèixer la situació real del Marroc en matèria energètica, així com el seu sistema de facturació i distribució, per tal de veure si les mesures que s’han impulsat a la nostra ciutat són aplicables en aquesta regió. Així, l’equip de Rubí Brilla ha pogut constatar que el país és especialment susceptible d’implementar projectes d’eficiència energètica, tant per la seva alta dependència dels combustibles fòssils, que és de prop del 95%, com per la importància que té el consum en la facturació, fet que comporta que qualsevol acció d’estalvi tingui una gran repercussió en el preu final que ha de pagar el consumidor.

Els altres dos dies, la delegació rubinenca ha viatjat fins a Tetuan i Larraix, on ha mantingut trobades amb les set comunes urbanes del RSV per explicar-los l’experiència de Rubí i abundar en la importància del diagnòstic i l’obtenció de dades, la priorització d’accions, els conceptes d’eficàcia i eficiència energètica, el càlcul del pressupost i les possibilitats de transformar el cost en inversió. Aprofitant la informació que ja han facilitat algunes de les localitats marroquines a través d’uns formularis, l’equip de Rubí Brilla també ha exemplificat possibles accions i els seus hipotètics resultats.

Col·laboració de futur

La visita al nord del Marroc ha permès comprovar el gran interès d’aquesta regió pel projecte Rubí Brilla i el seu potencial a l’hora de posar en marxa projectes similars. Segons ha pogut comprovar la delegació rubinenca, al Marroc existeix una clara aposta política per les energies renovables i l’eficiència energètica, fruit de la seva gran dependència de les importacions i l’alt cost que aquesta els ocasiona.

A partir d’ara, les comunes urbanes implicades ompliran uns qüestionaris que permetran a l’equip de Rubí Brilla avaluar en quin punt es troben pel que fa a l’obtenció de dades. En funció d’això, es constituiran grups de treball per seguir avançant en la realització d’un diagnòstic i en la futura aplicació de mesures d’eficiència energètica. Tot aquest procés comptarà amb l’assistència tècnica de l’Ajuntament de Rubí.