Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Diverses activitats reivindicatives, informatives i lúdiques, per commemorar el Dia Internacional de les Dones 2011 Una ruta pel Rubí de les dones descobrirà alguns indrets de la ciutat relacionats amb la història de les dones rubinenques. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Diverses activitats reivindicatives, informatives i lúdiques, per commemorar el Dia Internacional de les Dones 2011

Una ruta pel Rubí de les dones descobrirà alguns indrets de la ciutat relacionats amb la història de les dones rubinenques.
L’Ajuntament de Rubí commemora un any més, amb un total de 29 activitats de caire reivindicatiu, informatiu i lúdic, el Dia Internacional de les Dones 2011, al llarg de tot el mes de març. La regidora de la Dona, Maria Mas, ha presentat aquest matí aquestes activitats, en les que participen també una vintena d’entitats de la ciutat. Segons Maria Mas, “amb aquests actes commemoratius volem expressar que encara cal continuar treballant en la millora dels drets de les dones, tot i que és cert que la societat avança, així com promoure la participació de les entitats de la ciutat i continuar amb la tasca de sensibilització social envers els drets de les dones”.

Una de les novetats d’aquesta edició és una Ruta pel Rubí de les Dones, que es farà cap a finals de mes, per tal de “rescatar les aportacions de les dones a la nostra ciutat – ha dit la regidora – ja què a vegades la mateixa història acaba fent-nos oblidar algunes d’aquestes aportacions”. Així, aquest itinerari, que començarà a l’Antiga Estació i acabarà a la plaça de Catalunya, portarà a les persones que participin per alguns indrets de la ciutat per recuperar de l’oblit col·lectiu noms propis de rubinenques il·lustres o espais on tradicionalment les dones es reunien, com ara els cosidors de Rubí i la importància de les cosidores rubinenques, les Escoles Evangèliques, on es parlarà de l’educació del segle XIX, i l’actual col·legi Regina Carmeli que va néixer amb la finalitat de tenir cura dels fills i filles de les mares treballadores de les fàbriques del Rubí industrialitzat. Altres espais que es visitaran serà la plaça de la Marquesa (ara plaça de Catalunya), una dona que va aportar part de les seves terres per a aconseguir una urbanització més raonable, els cafès del segle XIX, un espai reservat als homes, o la plaça de Montserrat Roig, on es farà un vermut per brindar per totes les dones de la ciutat. Per participar en aquesta i altres activitats, cal inscripció prèvia a la Regidoria de la Dona, rambleta de Joan Miró, s/n, Rubí, tel. 93 581 39 00 (consulteu programa adjunt).

La imatge de la dona

“Una dona segura, en pau i tranquil·la” és el que ha volgut reflectir la il·lustradora Yasmina Capó Reverdín, una jove rubinenca de 23 anys que està acabant d’estudiar Il·lustració, en la imatge del programa d’activitats d’aquest any, que habitualment elabora alguna artista de la nostra ciutat. Per Yasmina, tant “el tancament dels ulls de la dona com les tonalitats càlides” que ha emprat en la dona transmeten aquesta pau i seguretat que ha intentant donar a la seva obra.

A més dels actes més reivindicatius, com la lectura del manifest de Dia Internacional de la Dona, que farà l’alcaldessa de Rubí, Carme García, el mateix dimarts 8 de març a les 12 h a la plaça de Pere Aguilera, on també hi haurà la tradicional visita que aquest mateix dia (18 h) les dones de la ciutat fan a l’Ajuntament per tal d’aportar la seva visió femenina de la ciutadania al nostre consistori; hi haurà altres més lúdics, com una sessió de cinema, dos sopars de dones, partits de diversos equips esportius rubinencs que volen així donar visibilitat a l’esport femení, una sortida conjunta a un programa de TV3, o un programa especial a Les Divines de Ràdio Rubí el dilluns 7 de març a les 22 h sobre les dones que practiquen esports bàsicament masculins.

Un concurs de falques publicitàries que organitza l’Ajuntament amb l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació i COM Ràdio, un concert de dones cantants compositores de jazz a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, una conferència sobre les dones i el poder de la paraula a càrrec de càrrec de la llicenciada en filologia catalana i màster de la UB en Història de les dones, Neus Forcano, o l‘exposició “Dones revolucionàries de Cuba” que s’inaugurarà el pròxim divendres 11 de març a les 20 h amb la cònsol de Cuba, Iraira Guerrero a l’edifici Rubí+D, són una mostra d’algunes de la resta d’activitats que la ciutat acollirà durant tot el mes.