Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Crida al civisme perquè els propietaris de gossos tinguin cura de les seves mascotes L’Ajuntament i una vintena d’entitats veïnals han signat el manifest “Rubí, ciutat de convivència amb els animals”. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Crida al civisme perquè els propietaris de gossos tinguin cura de les seves mascotes

L’Ajuntament i una vintena d’entitats veïnals han signat el manifest “Rubí, ciutat de convivència amb els animals”.
El consistori, conjuntament amb 21 associacions de veïns de la ciutat, ha elaborat un manifest que recull la voluntat de convertir Rubí en un espai de convivència on poder gaudir dels animals domèstics de companyia sense causar cap molèstia a les persones que no són propietàries.

El text, que ahir van signar l’alcaldessa Carme García Lores i representants d’una vintena d’associacions de veïns (Can Fatjó, Font de la Via, Els Avets, Can Serrafossà, Sant Jordi Park, Vallès Park, Castellnou Sector C, Can Barceló, Can Solà, 25 de Setembre, Les Torres, Can Vallhonrat, Plana del Castell, Centre, Ca n’Oriol, El Pinar, Zona Nord, Rubí 128, Districte 5 El Portal, Plana de Can Bertran i Zona Mercat), parla de la importància de tenir cura dels animals i d’educar-los per ser respectuosos amb l’entorn urbà i amb la resta de ciutadans. I és que, segons García Lores, “l’incivisme dels propietaris d’animals és un dels temes que genera més queixes ciutadanes, motiu pel qual s’ha considerat oportú elaborar aquest manifest”.

Coincidint amb la signatura del manifest, el consistori ha posat en marxa una nova campanya de civisme, que compta amb la col·laboració de les entitats veïnals. El tinent d’alcalde responsable de l’Àrea d’Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, ha explicat que “s’ha de ser realista, ja que amb campanyes d’aquest tipus és pràcticament impossible arribar al 100% dels ciutadans. Per això la col·laboració de les associacions de veïns és tan important”.

En els pròxims dies, l’Ajuntament de Rubí, a través d’aquestes 21 entitats veïnals, distribuirà uns 2.000 dispensadors de bosses de plàstic entre els propietaris de gossos per facilitar-los la recollida dels excrements de les seves mascotes de la via pública. Aquest dispensador és un objecte de plàstic de petites dimensions, en forma d’os, que es pot penjar al collar de l’animal o bé a la corretja i que conté 13 bosses. Un cop buit, es pot tornar a omplir amb noves bosses. Al frontal dels dispensadors s’ha estampat el lema de la campanya: “Ell no pot fer-ho, tu sí”.

Col·laboració de les entitats veïnals

Els encarregats de distribuir aquests “ossos” seran els agents cívics de la ciutat i els responsables d’una vintena d’associacions de veïns, a qui ja se’ls ha traslladat tota la informació relativa a aquesta campanya. A l’hora de lliurar els dispensadors de bosses als propietaris dels gossos també se’ls entregarà un petit qüestionari que hauran d’omplir i un díptic informatiu (en total es repartiran més de 8.500 fulletons informatius, que els agents cívics ja van començar a distribuir el mes de gener entre els amos d’aquests animals).

Paral·lelament, el consistori també ha penjat 150 banderoles en 75 fanals ubicats en diferents “punts negres” de la ciutat, és a dir, en aquelles zones on s’han detectat comportaments incívics per part d’alguns propietaris que no recullen les defecacions dels seus gossos. En els propers dies, la Policia Local posarà en marxa un operatiu policial especial per controlar aquests punts negres. Agents vestits de paisà multaran aquells propietaris que mostrin conductes incíviques al no recollir les defecacions dels seus animals de la via pública. Recordem que les infraccions per no recollir els excrements de la via púbica poden comportar multes de fins a 500 euros.

Aquesta iniciativa forma part de la campanya de tinença responsable d’animals domèstics de companyia. A banda de la recollida de les defecacions, també es vol incidir en l’obligatorietat d’identificar (amb implantació de microxip) i censar els gossos, gats i fures.

En aquesta campanya també hi col·laboren una desena de centres veterinaris, que distribuiran fulletons informatius sobre la tinença d’animals de companyia. Aquests díptics inclouen diversos consells (entre d’altres, l’esterilització dels gossos, gats i fures) i s’especifiquen les obligacions dels propietaris, entre les quals hi ha la de mantenir els animals en bones condicions. També es recullen recomanacions per als qui no són propietaris, com ara què cal fer si troben un animal perdut al carrer o si volen adoptar-ne un.

Actualment, a la ciutat hi ha uns 800 gossos censats, tot i que la xifra real és molt superior. Des del consistori es recorda l’obligatorietat d’identificar els gossos, gats i fures per poder localitzar el seu propietari en cas de pèrdua o abandonament; i d’inscriure’ls posteriorment al cens d’animals domèstics de companyia per, d’una banda, poder establir mesures sanitàries en cas d’aparició de malalties; i, de l’altra, per poder planificar accions envers els animals. L’Ajuntament de Rubí enviarà una carta als propietaris per tal d’informar-los sobre la campanya.