Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’exposen les llistes del cens per a les eleccions municipals del 22 de maig amb 52.115 rubinencs amb dret a vot L’alcaldessa proposa Rubí com a seu pilot per al vot accessible. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

S’exposen les llistes del cens per a les eleccions municipals del 22 de maig amb 52.115 rubinencs amb dret a vot

L’alcaldessa proposa Rubí com a seu pilot per al vot accessible.
Els rubinencs i rubinenques poden consultar a partir d’avui les llistes del cens electoral corresponents a les eleccions municipals que se celebraran el 22 de maig a través d’internet, al web de l’Ajuntament. Aquestes llistes també es poden consultar en format digital a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) del carrer Narcís Menard. Les consultes es poden fer fins dilluns, 11 d’abril, durant l’horari d’obertura de les instal·lacions municipals, de dilluns a divendres de 8:30h a 14h i de 16h a 19h i dissabtes de 9h a 13h.

Donat que per votar el pròxim 22 de maig és imprescindible figurar a les llistes del cens electoral, es recomana a tots els electors que comprovin la seva inscripció per detectar qualsevol errada.

Per primera vegada, i com a novetat, en aquests comicis no votaran els rubinencs que resideixen permanentment a l’estranger i que en eleccions anteriors van poder exercir aquest dret si estaven inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA). Els qui sí que poden votar són aquells rubinencs i rubinenques que resideixen temporalment a l’estranger, és a dir, aquells que no tenen fixada la seva residència habitual. Aquestes persones, les que vulguin votar per correu i aquelles que vulguin votar en braille ja poden sol·licitar-ho des del passat 29 de març i fins el 23 d’abril.

A aquesta novetat se n’hi afegeix una segona, la del vot d’estrangers no comunitaris no noruecs. L’any 2007, els estrangers comunitaris i els noruecs residents a Rubí van poder votar per primera vegada (un total de 186). Ara s’hi afegeixen aquells provinents de països no comunitaris que han signat un conveni amb l’estat espanyol.

El total d’electors de nacionalitat no espanyola que han sol·licitat votar el pròxim 22 de maig és de 372. Aquestes persones es troben, per tant, dins el cens de 52.115 electors que podran exercir el seu dret a vot. La xifra global de votants potencials suposa un increment de 917 votants respecte els comicis anteriors.

A Rubí hi ha un total de 78 meses en les 34 seccions electorals que hi ha repartides als 25 col·legis electorals existents.

Vot accessible
Una darrera novetat dels pròxims comicis municipals és la possibilitat per a les persones invidents de poder votar en alguns col·legis mitjançant un mecanisme diferent al braille, encara per determinar, que respectarà el secret del vot.

L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha sol·licitat per escrit al president de la Junta Electoral Central, Antonio Martín, al president del Congrés dels diputats, José Bono, i al president del Govern estatal, José Luís Rodríguez Zapatero, que els col·legis electorals de Rubí formin part de la prova pilot que ha de garantir el vot secret i autònom dels invidents.

García ha argumentat la demanda de Rubí com a seu experimental del vot accessible en què la ciutat va ser “una de les primeres en reivindicar el vot secret (...) que la Constitució garanteix a tots els ciutadans i ciutadanes”, i recorda que Rubí va col·laborar “activament amb l’Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC) en la seva lluita per la consecucíó d’un sistema que garanteixi, mitjançant l’ús del braille, el referit dret constitucional”.

El Ple de l’Ajuntament de Rubí del 27 de gener de 2011 va aprovar per unanimitat una moció per instar al Govern de l’Estat espanyol a regular un procediment per garantir el secret del vot a les persones amb discapacitat visual per als comicis de maig de 2011, similar al ja previst per a la resta de processos electorals.