Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Festa dels Xatos arriba a l’ermita de Sant Muç el proper 28 de maig, dilluns de Pasqua Granada Les danses participatives de l’Esbart Dansaire clouran la jornada, després de l’arrossada popular organitzada per la Unión Extremeña. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La Festa dels Xatos arriba a l’ermita de Sant Muç el proper 28 de maig, dilluns de Pasqua Granada

Les danses participatives de l’Esbart Dansaire clouran la jornada, després de l’arrossada popular organitzada per la Unión Extremeña.
Un any més, l’Esbart Dansaire de Rubí, Foment de la Sardana, la Parròquia de Sant Pere i l’Ajuntament de Rubí tornen a organitzar una nova Festa dels Xatos i Aplec de Primavera a l’ermita de Sant Muç.

La trobada s’iniciarà a les 9:00h, amb la concentració habitual a la plaça del Doctor Guardiet, on se servirà una xocolatada als assistents, per pujar després en cercavila pels carrers de la ciutat cap a l’ermita de Sant Muç acompanyats dels Xatos, els gegants i gegantons, capgrossos, grallers i tabalers.

En arribar a Sant Muç se celebrarà la tradicional missa a l’ermita i, posteriorment, tindran lloc la ballada dels gegants, gegantons i capgrossos de Rubí, del CEIP Teresa Altet i del Pinar i l’actuació dels Castellers de Rubí i de la Unió Coral Rubinenca.

Cap a les 12:15h es farà l’encesa del foc amb la Colla de Diables de Rubí, la Colla de Diables de la Riera i la Colla d’Espurnes i Trons. Posteriorment es durà a terme la Dansa dels Xatos i sardanes amb la cobla Jovenívola de Sabadell i l’Escola de Sardanes Flor de Neu.

A les 14:00h hi haurà una arrossada popular a càrrec de la Unión Extremeña de Rubí i les danses participatives de l’Esbart Dansaire de Rubí, que tancaran la jornada festiva.

Una festa amb història
L’ermita de Sant Muç, ubicada als afores del nucli urbà de Rubí, custodia la capella del seu patró, Sant Muç, venerat ja des de principis del segle XIV. D’aquesta devoció en són testimonis els nombrosos exvots pintats en fusta com a agraïment pels miracles realitzats pel sant i que s’han conservat fins a data d’avui. Les colles dels Xatos, que des del segle XIX venien en romiatge des de Barcelona armats amb culleres, forquilles i ganivets de fusta gegants per les festes de Pasqua Granada, van contribuir a fer de l’ermita una de les més populars dels voltants.

Els nous temps i els canvis de costums van anar desdibuixant la Festa dels Xatos i aquesta va acabar per desaparèixer. En va restar només un aplec simbòlic, l’Aplec de Primavera, organitzat per la Parròquia de Sant Pere i el Foment de la Sardana. L’any 1986, arran de la celebració del Mil·lenari, la ciutat va recuperar la Festa dels Xatos gràcies a l’Esbart Dansaire i la col·laboració de l’Ajuntament de Rubí.