Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Constituïda la Taula especial de desnonaments Un total de 66 persones han sol·licitat mediació a l’Oficina d’intermediació en les 3 setmanes que porta en funcionament. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Constituïda la Taula especial de desnonaments

Un total de 66 persones han sol·licitat mediació a l’Oficina d’intermediació en les 3 setmanes que porta en funcionament.
S'ha constituït oficialment la Taula especial de desnonaments complint el mandat del Ple municipal que, en sessió ordinària celebrada el 27 d’octubre de 2011, va aprovar una moció que declara Rubí com a ciutat activa i compromesa en la prevenció de desnonaments per dificultats econòmiques i en defensa del dret a l’habitatge.

L’alcaldessa de Rubí, Carme García, durant l’acte de constitució de la Taula va recordar als presents, majoritàriament membres de la Plataforma de persones afectades per desnonaments, que la constitució de la Taula “surt de la vostra iniciativa però també de la preocupació del Ple pel problema de desnonaments que afecta, sobretot, la gent treballadora de tot Catalunya”.

L’Alcaldessa va recordar que l’Ajuntament de Rubí, tot i no tenir competències en matèria d’ocupació, “està fent tot el que pot i més per posar les eines que permetin que la ciutat es reactivi econòmicament propiciant l’arribada de noves empreses que donin feina als prop de les 9000 persones aturades que actualment hi ha al municipi”. García es va referir concretament a les diferents accions impulsades dins el Pla de reactivació econòmica, pensat amb l’objectiu prioritari de crear ocupació.

En la mateixa línia, l’alcaldessa va apuntar les accions que, a nivell municipal, s’han posat en marxa per donar assessorament i suport a aquelles persones que estan en processos de desnonament, com l’obertura, el passat 5 de març de l’oficina d’Intermediació d’afectats per les hipoteques.

Un nou servei pel que, segons va explicar la gerent de Proursa, Eva Candela, han passat ja 66 persones, de les quals 15 ja han estat ateses i altres 51 ja tenen hora per estudiar el seu cas. Candela va informar que 11 de les persones amb les que actualment treballa l’Oficina estan en una situació extrema donat que ja hi ha sentència i data perquè es produeixi el desnonament. En aquests casos, segons va explicar Candela, “poc podem fer perquè ens han arribat molt tard i ara ens centrem en buscar pisos de lloguer assequibles on puguin anar a viure quan perdin la seva casa”.

A banda de buscar més pisos socials per aquestes casos, una altra línia de negociació és la d’acordar amb l’entitat bancària que les famílies que no poden pagar la hipoteca no siguin desallotjades sinó que puguin canviar-ho per un lloguer que els permeti no haver de buscar un altre habitatge. Amb tot, Candela ha explicat que “aquesta opció només és possible si l’entitat financera es mostra receptiva i creiem que en algun dels casos que tenim a sobre de la taula serà possible però no en tots com seria desitjable”. La dació en pagament és una altra opció possible, també supeditada a la disponibilitat de l’entitat bancària.

La sessió constitutiva d’ahir també va tenir un espai per a precs i preguntes de les persones presents a la sala. Els membres de la Plataforma d’afectats per els desnonaments van sol·licitar agilitat per solucionar els casos i van apuntar que actualment compten entre els seus adherits amb 172 famílies, 10 de les quals no disposaven de cap lloc on viure.

Els presents es van emplaçar a una nova trobada en un termini d’un mes per avaluar l’evolució del funcionament de l’oficina i de la pròpia situació dels afectats.

Entre les iniciatives de pressió que va assumir l’Alcaldessa, destaca demanar una trobada amb el responsable dels jutges de Rubí a la qual assistirien representants de totes les forces polítiques representades al consistori, per traslladar-li la situació de les famílies afectades i demanar-li flexibilitat a l’hora de dictar ordres de desnonament.

La Taula especial de desnonaments, un òrgan participatiu de caràcter consultiu
La Taula està integrada per l’Alcaldessa com a presidenta i representants del Ple municipal, de la Plataforma d’afectats, d’associacions veïnals i d’organitzacions socials.

La Taula especial de desnonaments és un òrgan de participació que té com a finalitat l’anàlisi, discussió i seguiment de les actuacions relacionades amb la problemàtica de l’impagament de crèdits hipotecaris. Aquest òrgan té caràcter consultiu i assessor.

Les seves funcions són: rebre informació del treball que es fa en referència a la problemàtica dels desnonaments per motius econòmics al municipi de Rubí; conèixer i debatre les possibles accions a desenvolupar; assessorar i compartir informacions, coneixements, models d’actuació i bones pràctiques.

La Taula es reunirà en règim de sessions ordinàries tres cops a l’any prèvia convocatòria de la Presidència. La confecció de les actes de cada trobada i l’elaboració de documentació per al bon funcionament d’aquestes serà responsabilitat de la gerent de Proursa, Eva Candela, i/o el Coordinador de Política social i ciutadania, José Luís Ariño, que assumeixen la secretaria de la Taula.