Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Carme García signa el manifest dels alcaldes socialistes en relació als desnonaments i als problemes socials que estan generant Els sota signats es comprometen, entre d’altres, a exigir a les entitats financeres la paralització dels desallotjaments d’habitatge habitual per insolvència sobrevinguda fins que entri en vigor un nou marc legal. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Carme García signa el manifest dels alcaldes socialistes en relació als desnonaments i als problemes socials que estan generant

Els sota signats es comprometen, entre d’altres, a exigir a les entitats financeres la paralització dels desallotjaments d’habitatge habitual per insolvència sobrevinguda fins que entri en vigor un nou marc legal.
L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha signat la declaració conjunta dels alcaldes socialistes sobre els desnonaments i els problemes socials que estan generant. Segons recull el manifest, els ajuntaments són les institucions més properes al ciutadà i, per tant, viuen el dia a dia dels problemes i les conseqüències personals i socials que estan provocant els desnonaments. Els alcaldes, alcaldesses i regidors assisteixen impotents a un drama col·lectiu. “Estem vivint un tsunami social que ens desborda i produeix un enorme dany a la cohesió social”. Malgrat les dificultats i limitacions per actuar des de l'àmbit municipal, els sota signants creuen que és imprescindible un pronunciament dels alcaldes, alcaldesses i regidors socialistes “perquè ens rebel·lem davant una situació que considerem injusta i insostenible”. En aquest mateix sentit, demanen “a tots i a totes unir voluntats exigint accions i assumint també la responsabilitat d'actuar en la part que ens toca”.

Els alcaldes i alcaldesses socialistes rebutgen el Reial Decret aprovat pel Govern perquè “no soluciona el problema en la seva dimensió real, al quedar excloses de les mesures milers de famílies que seguiran patint com ara la seva dramàtica situació”. Els alcaldes i alcaldesses socialistes denuncien que, per part del Govern espanyol, no hi ha un compromís ferm de reformar en profunditat la normativa en matèria hipotecària per acabar amb els actuals abusos dels bancs.

Els responsables locals socialistes expliquen que des de fa temps estan posant en marxa tot un seguit de mesures que, d'una banda, serveixen per evitar els desnonaments i, per l’altra, tracten de pal·liar el dany a les famílies que ja han estat desallotjades. Els sota signats asseguren que seguiran treballant amb aquest objectiu.

Compromisos dels alcaldes socialistes
Entre d’altres, els alcaldes i alcaldesses socialistes es comprometen a exigir a les entitats financeres la paralització dels desnonaments d'habitatge habitual per insolvència sobrevinguda fins que entri en vigor un nou marc legal. A més, consideren que les entitats bancàries haurien de propiciar que les promocions d'habitatges buits de la seva propietat puguin formar part de l'oferta municipal d'habitatges de lloguer social. També treballaran per afavorir la creació de parcs públics de lloguer social amb habitatges de titularitat pública que no hagin estat adjudicats i donaran suport a la creació de grups de treball als ajuntaments per buscar alternatives a les famílies afectades per desnonaments.

Els alcaldes també es comprometen a plantejar la reducció màxima de la quota tributària de l'impost de plusvàlua per les persones afectades que pateixin la pèrdua del seu habitatge en subhasta i per a aquelles persones que aconsegueixin la dació del seu habitatge en pagament del deute, en aquells supòsits que la Llei ho permeti. També crearan i donaran suport als protocols d'actuació de serveis socials en casos de desnonament i col·laboraran per tal de sol·licitar al jutge la suspensió del desnonament quan aquest sigui per motius econòmics i es refereixi a l'habitatge únic i habitual.

A més, es comprometen a posar en marxa iniciatives davant les entitats financeres que mantinguin els desnonaments, entre elles la retirada dels seus dipòsits, així com publicar al web municipal totes les dades de les entitats bancàries socialment compromeses que hagin paralitzat els desnonaments d’habitatges al terme municipal. Paral·lelament, també es comprometen a negar, des dels governs locals, la petició de col·laboració de la policia local en els processos de desnonaments de les famílies del municipi, així com a elaborar un registre de famílies desnonades i d'aquelles que estan en risc de patir-ho.

Peticions
Els alcaldes i alcaldesses socialistes demanen una suma d'esforços a totes les institucions, organitzacions i agents socials per frenar els desnonaments, promovent un canvi de la legislació hipotecària en línia amb la Proposició de Llei de mesures contra el desnonament, el sobreendeutament i la insolvència que el Grup Parlamentari Socialista va registrar el 24 d'octubre al Congrés dels Diputats. També sol·liciten la paralització de tots els processos de desnonaments que afecten l'habitatge habitual en casos d'insolvència sobrevinguda fins que no es materialitzi l'entrada en vigor de la nova llei pel procediment d'urgència.

A més, insten el Govern de la Comunitat Autònoma a què millori o posi en marxa el servei de Mediació hipotecària al mateix temps que reforcen la seva aposta per la política de lloguer social com a mesura pal·liativa de cara a les famílies que es vegin expulsades del seu habitatge habitual.

Per últim, demanen a les Diputacions, Cabildos i Consells que col·laborin amb el Govern en aquesta direcció, reforçant la coordinació i ampliació de la despesa social dirigida a pal·liar els problemes d'habitatge.

Entre els alcaldes i alcaldesses del PSC que la setmana passada es van desplaçar a Madrid per signar el manifest hi havia, a banda de Carme García, l’alcalde de Sabadell i secretari de Política Municipal del PSC, Manuel Bustos; l’alcalde de Sant Pere de Ribes, Josep Antoni Blanco; l’alcaldessa de Barberà del Vallès, Anna del Frago; l’alcaldessa de Cerdanyola del Vallès, Carme Carmona, i l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez. Per part del PSOE, també han rubricat el manifest el Secretari de Ciutats i Política Municipal, Gaspar Zarrías, i la Vicesecretària General, Elena Valenciano, entre d’altres.