Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Carme García: 'La riera és un límit psicològic que volem trencar' L’alcaldessa presenta la proposta d’aprovació provisional del POUM. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Carme García: 'La riera és un límit psicològic que volem trencar'

L’alcaldessa presenta la proposta d’aprovació provisional del POUM.
L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha presentat la proposta d’aprovació inicial del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) que, segons previsions de l’equip de govern, “hauria de passar pel Ple abans de la Festa Major”. Una proposta que “manté la mateixa filosofia” que la que el Ple va aprovar inicialment al maig de 2008 que passa per “no menjar-se el territori i arranjar la ciutat construïda adequant-la a les necessitats d’una població de 90.000 persones”. L’estimació de població de 90.000 ciutadans per al 2022 és, però, una novetat, donat que rebaixa la previsió inicial en 5000 persones després de constatar un descens en el ritme de creixement anual en els dos darrers anys. Per cobrir les necessitat d’aquesta població, el POUM preveu la construcció d’11.300 habitatges nous i 128 hectàrees de sòl dedicats a equipaments ubicats de forma equilibrada per tots els districtes.

Una de les “grans apostes del POUM és la preservació de Can Ramoneda”, segons ha recordat l’alcaldessa qui, a més, ha destacat, també com a novetat, que els percentatges d’habitatge protegit en sòl municipal s’incrementa finalment fins al 100 %, en comptes del 70 % aprovat. García també ha fet referència a la possibilitat, a partir de l’aprovació del POUM, d’instal·lar activitats recreatives al nucli urbà. “Amb l’actual PGO no podem donar llicències per bars musicals ni al nucli urbà ni a la zona industrial i això incideix negativament en l’oferta d’oci que els joves reclamen. Amb el POUM al nucli urbà es permetran activitats d’aquestes característiques amb un aforament de 150 persones i també es permetrà instal·lar activitats a la zona industrial sempre que es compleixin uns determinats requisits”.

La construcció d’una ronda (la ronda Rubí), que servirà per descongestionar de vehicles l’avinguda de l’Estatut i per substituir el tram urbà de la comarcal 1413 que passaria a formar part del viari local, és una altra de les novetats destacades que es presenten després que la Generalitat hagi desestimat l’ús de l’E-9 com a ronda urbana. La mobilitat local es completa amb 4.700 aparcaments nous, la segona estació de la Llana, 12 km de nous carrils bici urbans i 24 més sobre antics camins rurals “garantint un model sostenible de mobilitat”, ha apuntat García.

També són novetat les mesures que s’han incorporat sobre usos en edificis industrials situats en espais que passaran a ser d’ús residencial. L’alcaldessa ha avançat que es tracta d’accions que permeten que les empreses que hi ha actualment ubicades “puguin mantenir la seva activitat en aquests moments de crisi i tenir certa flexibilitat per adaptar-se a nous reptes”. García ha explicat que és una mesura que afecta a espais molt localitzats, bona part dels quals ja no tenen plantes en producció. Com a exemple més emblemàtic s’ha referit a l’espai que ocupa FICOSA.

La proposta d’aprovació provisional s’ha elaborat tenint en compte les 331 al·legacions que han fet arribar particulars i entitats de la ciutat, de les quals 325 estaven referides a l’àmbit del POUM. 7 de cada 10 al·legacions han estat estimades total o parcialment, el que representa, un total de 221 propostes, un 68 % del conjunt.

La inversió que haurà de fer la ciutat per complir el POUM és de 160 milions d’euros, dels quals, el 59 % seran d’aportació municipal i la resta d’altres administracions i promotors privats.

Després de la seva aprovació provisional pel Ple, el document haurà de ser aprovat definitivament per la Generalitat de Catalunya qui pot presentar modificacions que es recollirien en un darrer document on es refondrien totes les propostes.

La riera com via arterials de la ciutat

El nou POUM col·loca com a eix central de transformació la riera, al llarg de la qual s’han projectat fins a un total de 6 projectes, entre els que l’alcaldessa ha destacat la zona lúdico-comercial del Rubí+D, la segona estació de la Llana o el conjunt cultural-docent del Vapor Nou.

Carme García ha explicat que “la riera és un límit psicològic que volem trencar”. De forma física, aquest trencament es farà amb 5 ponts i 4 passeres que permetran el pas d’una a altra banda de la riera. El trencament “psicològic” s’aconseguirà, segons l’alcaldessa, creant tots aquests espais d’oportunitat al llarg de la llera que inclouen, a parts dels anteriorment citats, la nova seu judicial, la plaça Vallès i la remodelació de l’Escardívol on es construirà el nou Ajuntament.